Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Homo sapiens idaltu ve homo sapiens sapiens ilişkisi tam olarak nasıl ?

Bazı yerler homo sapiens idaltu için homo sapiense sapinese şu ana kadar yaşamış en yakın tür derken(ki burda neandartellerden bile daha yakın olduğunu söylüyor) bazı yerler de doğrudan atamız olduğunu söylüyor. Bu alt türün bizimle yakınlılığı tam olarak nasıldır ?
2,192 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Araştırmacı

Homo sapiens sapiens , daha büyük bir grubun alt türü olarak kabul edilirsek, türümüze verilen addır. Bu isim, Herto, Etiyopya'dan Homo sapiens idàltu olarak örneği tarif eden veya modern insanların ve Neandertallerin aynı türün üyeleri olduğuna inananlar tarafından kullanılır. (Neandertallere bu şemada Homo sapiens neandertalensis denir ).

Herto - 160.000 yıllık kısmi bir kafatası1997'de Etiyopya'nın Herto şehrinde keşfedildi. Yetişkin bir erkeğin ve başka bir yetişkinin ve bir çocuğun kafatası, 1997'de bulundu ve 2003'te kamuoyuna duyuruldu. Bunlar, henüz keşfedilen modern Homo sapiens'in en eski fosillerinden bazıları . Bazı bilim adamları, bu fosilleri , kafatası özelliklerindeki bazı ufak farklılıklar nedeniyle, modern insanların bir alt türü ( Homo sapiens idàltu olarak adlandırılır ) olarak görüyorlar . Arkaik ve erken modern özelliklerle karıştırılmış bir dizi modern insan özelliği gösterirler. Ayrıca çocuğun kafatasındaki kesik izler de önemlidir. Bunlar, kemik hala ritüel uygulamayı gösterecek şekilde taze olduğunda yapıldı. Kafatası da yere serilmeden önce tekrarlanan işlemlerden 'cilalı' görünüyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Skulls of Hominins
Skulls of Hominins
EurekAlert
Homo sapiens idaltu
Homo sapiens idaltu
Homo sapiens idaltu, Homo sapiens (insan) türünün üçlü isimlendirilmiş, soyu tükenmiş alt türlerinden birisi. 1997'de keşfedilmiştir. Yaklaşık 160.000 yıl önce, Pleistosen döneminde Afrika'da yaşamıştır. Latince bir tabir olan homo sapiens idaltu, kabaca "yaşlı bilge adam" demektir. Etiyopya'da bulunan yetişkin erkek fosilinin beyin hacmi 1450 cm³'tür.
662 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Https://Australian.museum/. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf İğın
H. sapiens
Orijinal Soru: Homo sapiens idaltu şu anki insanlardan ne kadar farklıydı?

H. Sapiens idaltu yaklaşık 160.000 yıl önce, Pleistosen döneminde Afrika'da yaşamıştır. Latince bir tabir olan homo sapiens idaltu, kabaca "yaşlı bilge adam" demektir.

Farklar kafatasında şöyle:

Tüm Reklamları Kapat

Beyin konusunda bizden eksik kalır yanları nerdeyse çok az çünkü zaten bu tür Homo sapiensin alt türü.

565 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close