Evet 20 yaş dişi harika bir örnektir
Ayrıca Alıntı yaparak diğer örnekleri de ortaya koymak gerek .
İnsanların Apandis Organı
İnsanların ataları ve aslında yakın kuzenleri, yeşillik tabanlı diyetlerindeki yeşil bitkileri sindirebilmek için özel adaptasyonlara sahiptirler; bunlardan biri de apandis organıdır. Bu organın asıl görevi selülozu sindirecek enzimler üretmektir ve insanın tüm yakın akrabalarında (şempanzeler, bonobolar, goriller ve orangutanlar) bu işe yaramaktadır. Ancak insanlar, et tabanlı diyete geçtiklerinden bu yana, bu organa gerek kalmamıştır. Günümüzde apandiks gittikçe küçülmektedir ve yok olacağı öngörülmektedir. Yapılan birkaç araştırma, apandiksin bakterilerin depolanmasıyla ilgili bazı işlevleri olduğunu ortaya koysa da, alındığında hiçbir soruna sebep olmaması, hayati bir önemi olmadığını ve yok olması için de bir sebep olmadığını göstermektedir. Organla ilgili daha ayrıntılı bilgi aşağıda bulunabilir:
https://www.facebook.com/note.php?note_id=194370560621027
8) İnsanların Kuyruk Sokumları (Coccyx)
İnsanlar ve yakın akrabaları, kuyruksuz maymunlardır ve kuyruklu maymunlarla akrabadırlar. Yani tüm bu türlerin en eski ataları, kuyruklu maymunsulardır. İnsanlara kadar gelen kolda kuyruklarımızı çok önceleri kaybettik; ancak hala kuyruklara ait izleri üzerimizde taşıyoruz. Bunun en güzel örneklerinden biri de kuyruk sokumu. Teknik olarak hiçbir işe yaramayan bu çıkıntı, eskiden var olan kuyruğumuzun tam olması gereken yerde bulunmaktadır ve kuyruklu maymunlarla anatomik benzerlik göstermektedir. Bu kemik, günümüzde bölgede bulunan kaslarla karşılıklı olarak evrimleşmiş ve az da olsa işe yarar bir hal almıştır. Çünkü kuyrukların yitirilmesi yeterli değildir, yeni postür ve görüntümüzün, yaşadığımız çevreye de adapte olması gerekmektedir. Bu yüzden buradaki kemik özelleşerek kasların bir kısmını tutucu bir yüzey haline gelmiştir. Ancak bu, körelmiş bir organ olduğu gerçeğini etkilememektedir.Daha ayrıntılı bilgiyi şuradan alabilirsiniz:
https://www.facebook.com/note.php?note_id=192785900779493
9) İnsanlarda Bulunan Darwin'in Noktası
Darwinin noktası memelilerin çoğunda bulunmaktadır ve insanlar da bunun dışında değildir. Hayvanlarda büyük ihtimalle seslere odaklanmak için kullanılmaktadır ancak insanlarda artık herhangi bir fonksiyonu yoktur. İnsanların sadece %10.4ünde geçmişimize ait bu kalıntı görünür durumdadır fakat muhtemelen insanların çok daha fazlası bu kulak yumrusunu üreten, ancak belirgin olmasını herzaman sağlamayan geni taşımaktadır. Bu nokta (şağıdaki fotoğrafta görülen) küçük kalın bir yumrudur ve kulağın yukarı ve orta bölümlerinin birleştiği yerde bulunmaktadır.
10) İnsanlarda Bulunan Üçüncü Gözkapağı
Eğer bir kedinin göz kırpmasını izlerseniz, beyaz bir zarın gözü kapladığını göreceksiniz, buna üçüncü göz kapağı denir. Memelilerde oldukça nadir görülmekle birlikte, kuşlar, sürüngenler ve balıklarda ortaktır. İnsanlarda kullanım dışı olan bir üçüncü gözkapağı kalıntısı mevcuttur (aşağıdaki resimde görebilirsiniz). İnsanlarda oldukça küçülmüştür ancak bazı topluluklarda diğerlerine oranla daha belirgin parçalar mevcuttur. Bilinen primat türleri içinde üçüncü gözkapağını fonsiyonel olarak kullanan tek primat, Batı Afrikada yaşayan Calabar angwantibo (lorisler ile yakın akrabadır) isimli türdür
11) İnsanlarda Bulunan Plantaris Kası
Plantaris kası hayvanlar tarafından, nesneleri ayakları ile tutmak ve kontrol etmek için kullanılır (maymunlar ayaklarını elleri kadar iyi bir şekilde kullanabilir). Bu kas insanlarda da aynı şekilde mevcuttur ancak o kadar az gelişmiştir ki, vücudun diğer bölümlerinden herhangi birinin yeniden oluşturulmasında dokuya ihtiyaç olduğunda, doktorlar tarafından yerinden alınarak kullanılırlar. Bu kas insan vücudu için öylesine önemsizdir ki, insanların %9u bu kasa sahip olmadan doğarlar.
BONUS
Körelmiş organlar üzerine kısa ama çok çarpıcı bir video.
https://www.youtube.com/watch?v=ohBn4qussmc
231 görüntülenme
Kaynaklar
-
Yazar Yok. Evrim Ağacı . (25 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 25 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı
| Arşiv Bağlantısı