Aslında "artılar hareket edemiyor, eksiler hareket ediyor" ya da "Olaylar elektronun hareket yönü üzerine kuruludur" önermeler tam anlamıyla doğru değil. Katı iletkenlerde akım eksi yük (elektron) ile taşınıyor doğru, ancak kimi çözeltilerde akım iletimi artı yükler tarafından yapılıyor. Ya da yarıiletkenlerde akım, kimi malzemelerde elektronlar tarafından taşınırken, kimi malzemelerde artı yüklü deşikler (boşluk) tarafından taşınıyor.
Atomdaki elektronlar ile protonlar arasındaki kütle farkı, bu ikisinin dış uyarana tepki verme zamanlarını farklılaştırıyor. Protonun kütlesi eletronun kütlesinin yaklaşık olarak 1840 katı. Bu da dış uyarana (mesela eletrik alana) elektron çok çabuk yanıt verirken protonun daha yavaş yanıt vermesi ile sonuçlanıyor. Bu da sanki elektron hareketli, ama proton hareketsiz yanılgısını yaratabiliyor. Bazı formülasyonlarda bu durum bir kabul olarak da kullanılıyor elbette (örneğin kuantum mekaniksel hesaplardaki Born-Oppenheimer yaklaşımı) ama bu protonların hareketsiz olduğu anlamına gelmiyor.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Yarıiletken Wiki (Tr). (15 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı