İnsan ve hayvanı zihninizde neden bu kadar ayırıyorsunuz anlayamadım. Farklı kökenlere sahip değiliz nihayetinde. Evrimde hedef bir tür bulunmaz. Yani hayvanların insana benzer beyin yapısı - bilinç kazanmasını beklemek bilimsel anlamda hata olacaktır. Evrim, şartlara en uygun genetik yapıyı sağlamak için çalışan bir mekanizma. Yani hayvanlar bizim seviyemizde zeka bilince sahip değil diye daha ilkel değiller evrimsel anlamda. Farkındaysak, onların biyolojik yapıları bizden üstün. 5 duyu, kas yapısı, immün sistem vs vs bir çok yönden.
İnsan ve hayvan ayrımını biraz daha ortadan kaldırmak için, yunusların beyin yapılarını ve sosyal yaşamlarını, konuşma dillerini düşünürsek, gerektiğinde evrimsel olarak bize özelmiş gibi gelen özelliklerin oluşabildiğini görürüz. İnsanın sucul memelilere daha yakın olduğuna dair yeni görüşler söz konusu günümüzde. Nefes almak için deniz dışına çıkıp suya daldıklarında parasempatik sistemlerinin çalışmasıyla, bizim yüzümüzü yıkadığımızda parasempatik sistemin çalışması benzer bir evrimsel süreci işaret ediyor olabilir deniyor. Yapı olarak bizim kılsız olmamız da (kıl kökü sayısı aynı da olsa) fenotip açısından ortaklık gibi görünmekte primatlara göre şeklinde yorumlanıyor.
Örneğin bir solucan neden kartal gibi göremiyor sorusu ile, bir köpek neden insan düzeyinde zeki değil aynı niteliğe sahip. Her tür, içinde bulunduğu şartlara en uygun versiyonda olma eğilimindedir evrimsel mekanizmalar açısından. Olması gereken bir türe dönüşme şeklinde değil yani. Aslında biyolojik açıdan üstün tür, daha gelişmiş tür demek bile sakıncalı. Çünkü farklı bir türün şartlarına insanı koyduğumuzda ne kadar hayatta kalabilir düşünmek gerek. Bir denizanası da insandan üstün denebilir bu açıdan baktığımızda değil mi...
Bilinçli farkındalık, zeka düzeyi gibi gelişmişliği reddetmek değil bu tabii ki. Sadece anlam yüklemeden, olduğu gibi (daha objektif) bakmaya çalışmak. İki ayağı üzerine kalkmış, sosyal - komün yaşama geçmiş bir türün iletişim, kaynaklardan ortak faydalanma, bireysel ilişkiler, alet kullanmada uzmanlaşma gibi sayısız şarta bağlı gelişimi kendine özel, diğer türlerin yaşam şartlarına özel evrimi de kendi gereksinimlerine göre.