Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
8

Carl Sagan, "Ateizm aptallıktan başka bir şey değildir." demiş midir? Dediyse, nerede ve neye istinaden söylemiştir?

6,340 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Arsel Berkat Acar
Mimar, Skeptik, Evrim Ağacı Yazarı

Merhabalar,

Öncelikle Carl Sagan'ın bu konudaki söylediği söz tam olarak "Ateizm aptallıktan başka bir şey değildir" değildir! Bahsettiğiniz söz İngilizce dilinde şöyledir: "By some definitions atheism is very stupid." Yani Türkçeye çevirdiğimizde: "Bazı tanımları gereği ateizm oldukça aptalcadır."

Tüm Reklamları Kapat

Bu "Ateizm aptallıktır." ile aynı anlama gelmemektedir. Buna rağmen neden böyle bir söz kullandı?

Sagan bir bilim insanı olmakla birlikte açık fikirli olmayı değerli gören birisiydi. "Orada bir yerlerde bir şey keşfedilmeyi bekliyor" gibi sözleri halen evrende gizemlerin olduğuna ve onların keşfedilebilir olduğuna değiniyor, ancak henüz keşfedilmemiş şeylerin yerine de sahtebilimcilerin yaptığı gibi uydurma bir alternatif cevap vermiyor, "inanmak istemiyorum, bilmek istiyorum" sözü bu tutumunu yeterince belli ediyor, ki Sagan bir bilim insanı olmakla birlikte ünlü bir skeptik idi aynı zamanda.

Tüm Reklamları Kapat

Açık fikirli olmaya verdiği değer kadar da "açık fikirli olun, fakat beyniniz dışarıya taşacak kadar değil" sözü de konulara olan bilimsel yaklaşımını gösteriyor. Yani elbette açık bir fikir tutalım ama, kanıta da değer verelim, sadece inanca dayalı olmayalım gibi düşünceleri Sagan'ın konulara olan yaklaşımını açık ve net bir şekilde gösteriyor. Bütün bunlarla birlikte din konusunda ise konuşmalarına ve kitaplarına baktığınızda, "tanım gereği" Sagan her ne kadar kendini bir "Agnostik" olarak tanımlasa da gerçekte bir "Ateist"ti. Ancak bu tanımı kendisine yakıştırmayı sevmemesinin nedeni ateizmin "Evrende tanrı yoktur!" gibi kesin bir yargı taşıdığını ve bunun dogmatik bir düşünce şekli olduğunu düşünmesinden kaynaklanıyordu. Ancak bugün ateizmin (Dawkins İnanç Skalasına bakınız) farklı tanımlarına baktığınızda Sagan'ı Negatif Ateist (yani Agnostik Ateist) kategorisine yakın bir yere yerleştirebiliriz. Yani belirli bir din veya tanrıya inanmıyor (bu sizi otomatik olarak ateist yapar zaten), ancak kanıt karşılığında da fikrini değiştirmeye daima açıktır (ki ateist olanların çoğu bu şekilde düşünmeli, ünlü ateist Richard Dawkins de kendisini aynı kısma yerleştiriyor).

Yani kısaca göreceğiniz gibi konu sadece kelimeleri nasıl tanımladığınıza bağlıdır (semantik). Sagan'ın kendi tanımına göre ateizm tanrı hakkında kesin bir yargıya sahip olan dogmatik bir düşünce yapısıdır, muhtemelen zamanla ateizmin tanımlamalarını başkalarından dinledikçe de en tepedeki söz gibi "bazı tanımlar gereği aptalcadır" demesine neden olmuştur. Tanrının yokluğuna dair yapılan bu mutlak tanım Pozitif Ateistler (yani Gnostik Ateistler) için geçerlidir ve bilimsellikten çıkmak istemeyen herkes bir konuda Gnostik olduğunu ileriye sürmekten kaçınır. Bir şeye en fazla %99 olasılıkla yok denilebilir ama %100 olmadığını söylemek bilimsel bir yaklaşım değildir. Bu noktada bazı muhafazakar dindarlar bunları duyunca "Yani olmadığını da kanıtlamıyorsun" diye geçersiz bir argüman* ileriye sürerler ve o argümanı desteklemek için de Sagan'ın sözlerinden olan "Kanıtın yokluğu, yokluğun kanıtı değildir" gibi sözleri dile getirirler, ancak bu da Sagan'ın inançtan ziyade bilgiye önem verdiği gerçeğini göz ardı etmektedir.

1996 senesinde Sagan şu sözleri sarf etmişti:

"Ben bir ateist değilim. Musevi-Hristiyan-İslam Tanrısının olmadığına dair ikna edici kanıtlara sahip birisine ateist denir. Ben o kadar akıllı değilim, ama ben de böyle bir tanrı için yeterli delile yaklaşan hiçbir şey olduğunu düşünmüyorum. Neden bir karar varmak için acele ediyorsun? Neden kesin kanıt gelene kadar beklemiyorsun?"

Sonuç;

Sagan günümüzdeki tanımlar gereği bir "Agnostik Ateist" konumundadır, ancak döneminde belki de dindar olan takipçilerin de gözüne batmamak için "Ben bir ateistim" gibi keskin ifadeler kullanmaktan kaçınmak istemişti. Bu da COSMOS gibi harika yapıtlarıyla birlikte inançlı insanların kendisinden uzaklaşmalarına engel oldu ve bilimi popülerleştirip herkese sevdirtmeyi başardı.

Yine de insanların hangi dine inanıp inanmadıkları, ateist olup olmadıklarını söylemeleri birilerinin sizden nefret etmesine ya da saygısız olmasına neden olmamalıdır. Ayrıca "Bilim sadece dinsiz kesim içindir" gibi bir kaide de yoktur. Sagan da bunun bilincinde olup insanların aklında mutlakçı gibi görünmemek için bu tarz kelimelerden kaçındığını düşünüyorum, yaşadığı dönem itibariyle de anlam verebiliyorum da, çünkü onca bilimsel gelişmeye rağmen 1996 senesinde hayatını kaybetti ve 2020 senesine kadar inanılmaz şeyler öğrendik ve başardık. Belki de Sagan bugün hayatta olsaydı, inançsız birisi olduğunu daha rahat bir şekilde dile getirebilecekti. Ancak bu önemli değil, Sagan "Ben X inancına/dinine mensubum" deseydi bile, birçok insanı bilime davet ettiği apaçık ortadadır ve birbirinden değerli kitaplar da geriye bırakmıştır. Gerisi teferruat :)

Umarım bu uzun yorumum sorunuzu cevaplamıştır. Teşekkürler...

*Not: Geçersizdir çünkü bir şeyin yokluğunu yani bir negatifi kanıtlayamazsınız, bu sihirli periler ve tek boynuzlu atlar için de geçeleridir, Betrand Russell'ın Çaydanlık argümanına bakınız. İspat yükü daima iddia sahibine aittir.

1,709 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Washington Post. (27 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Quora. (27 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (27 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (27 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (27 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close