Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Eyüpcan Karakaş
Üye 8 Haziran 2020 2 Cevap
0

Eğer kütle korunumu yasasını kabul ediyorsak, otomatik olarak tanrının yaratabilme özelliği ortadan kalkmaz mı?

196 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mert Şadi Karakurt
Okur 10 Haziran 2020

İyi hoş diyorsun da zaten allah ile ikili ilişkileri üst seviye olanlar kütle korunumunu kabul etmiyorlar ki. Hadi böyle bilimsel müslümanlar türedi ya şimdilerde onlara sorarsak da ilk başta allah vardıya getirirler durumu.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Ben. (10 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 10 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ersals Krononot
Ersals Krononot
311K UP
Krononot⁸ 10 Haziran 2020

Varoluşu yorumlama, ona anlam yüklemede bütünsel bir bakış açısı yakalayamamış bireylerin, kendi ulaştığı anlamı çok net dile getirmek yerine daha çok irdelemesi yerinde olur. Öncelikle fizik evren ile ilgili bilgimiz, onu anlamak için bile yeterli değil iken, ona anlam yükleyerek kesin konuşmak yargı üretmeye neden olacaktır. Yargı ise, düşüncenin zıddı gibidir, gelişmeyi engeller teorik anlamda.

Bireyin tasarımcı argümanına tek bir teori, bilgi ile ulaşması da, reddetmesi de teorik olarak yetersiz bir sonuca gidiş olur. Kütlenin korunumunun tasarımcıyı ortadan kaldırması tek başına da geçersiz bir önermedir. Tasarımcı, sistemi kütlenin korunumu yasasına göre dizayn etmiş olabilir felsefi anlamda. Dizayn eden, dizayn ettiği kurallara tabi olmayacaktır nihayetinde. Yine de sadece bu nedenle tasarımcıyı kabul etme - reddetme gibi bir sonuç elde etmek mümkün değil.

Bizim sonucu değerlendirecek yetkinliğe ulaşmaktan çok, henüz objektif bakış açısına ulaşmamız gerekiyor. Ki önce elimizdeki verileri artıralım ve değerlendirmede tarafsızlığımızı bilim etiği gereği koruyabilelim. Eğer bilime bakış açımızda tasarımcı argümanını arayan, ya da onun geçersizliğini arayan bir bakış açımız varsa, bu manipüle olmuş zihinle hiçbir rasyonel bilgiyi tutarlı biçimde değerlendiremeyiz. Bilimsel bakış açısının bunlarla ilgisi de yok zaten.

Tüm Reklamları Kapat

Tasarımcıyı merkeze koyan, ya da onun yokluğunu merkeze koyan bakış açılarının sağlıklı olmadığını düşünüyorum bakış açısında objektifliği yok etmesinden dolayı. Bütünsel bakabilecek bir zihinde bu tarz bir bariyer yer tutamaz. Holistik yaklaşımların güçlendiği günümüzde, artık bu tarz altı boş kutuplaşmalar kaybolacak yakın gelecekte. Farklı düşünebilen bireylerin bilim yapmasının verimli olması gibi, farklı inançlara sahip insanlar da felsefi olarak birbirini besleyebilecek seviyeye ulaşacaklar. Çocuk gibi birbirini yanlışlama derdiyle kendi anlama çabasından mahrum kalmayacak düzeyde gelişecek bilinç düzeyi.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (10 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 10 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close