Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emir Akbaş
Emir Akbaş
99K UP
Üye 1 gün önce 6 Cevap
6

Ödüllü Soru Platonik aşk hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kendi öz düşüncelerinizi merak ediyorum.
605 görüntülenme
Platonik aşk hakkında ne düşünüyorsunuz?
Platonik aşk hakkında ne düşünüyorsunuz?
Cevap Ver 18K UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
6 Cevap
Hafiz Mammadov
Hafiz Mammadov
1,752 UP
Insanim :) 1 gün önce

Merhaba,

Bence platonik aşk bir tür korkaklıktır ve sağlıksız bir durumdur.

Aşk, iki birey arasında bir ortaklık kurmanın farklı bir biçimidir. Platonik aşkta ise kişi, duygusal ve zihinsel kaynaklarını başarısız olma ihtimali yüksek bir yatırıma harcar.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer birinden hoşlanıyorsanız, bunu açıkça karşı tarafa iletmelisiniz.

Karşılık olumluysa, bu harika bir haberdir. Olumsuzsa da yine iyi bir sonuçtur; çünkü böylece bu kişiyi geride bırakabilir ve yeni olasıklara yönelebilirsiniz.

Ancak duygularınızı açıklamazsanız, kötü bir tercih yapmış olursunuz. Çünkü karşı taraf belki sizin varlığınızdan haberdar bile değilken siz kaynaklarınızı, yani zamanınızı, enerjinizi ve duygularınızı anlamsız bir şeye yatırmış olursunuz. Bu da oldukça verimsiz ve zararlı bir yaklaşımdır.

Platonik aşk, Hollywood gibi kitle iletişim araçları tarafından romantikleştirilmemelidir. Çünkü bu durumun ciddi psikolojik sonuçları olabilir.[1][2]

Platonik aşk, zamanla ileri düzey takıntıya, saplantılı davranışlara ve hatta bazı vakalarda şiddet olaylarına ya da cinayetlere kadar varabilecek tehlikeli bir sürece dönüşebilir. Bu nedenle, platonik duyguların sağlıksız yönlerinin göz ardı edilmesi veya "masum romantizm" kisvesi altında idealize edilmesi son derece sakıncalıdır.

Kaynaklar

  1. By Joseph B. Treaster. A Life That Started Out With Much Promise Took Reclusive And Hostile Path. Alındığı Tarih: 26 Mayıs 2025. Alındığı Yer: The New York Times | Arşiv Bağlantısı
  2. Bilmiyorum. Biography: John Hinckley, Jr.. Alındığı Tarih: 26 Mayıs 2025. Alındığı Yer: americanexperience | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 1 gün önce

Bana kalırsa, bu sadece belirli nörokimyasal yolakları, özellikle de ventral tegmental alanın dopaminerjik projeksiyonlarını ve oksitosin/vazopressin salınımlarını cinsel birleşme hedefinden ayrıştırarak aktive eden, oldukça stabil bir kişilerarası afektif bağlanma biçimi. Temelde, limbik sistemin genellikle kaotik olan erotik komponenti olmaksızın, yani hormonal fluktuasyonların getirdiği gürültüyü minimize ederek gelişen, saf bilişsel ve duygusal rezonansa dayalı bir sosyo-duygusal destek mekanizmasıdır. Bu tür bir ilişki dinamiği, öngörülebilirliği ve düşük entropili yapısıyla, karmaşık insan etkileşimlerinde oldukça verimli bir bağlanma algoritması sunar; daha az değişken, daha net bir yatırım, hepsi bu.

Basitçe, cinsellik olmadan kurulan, kafa karıştırmayan sağlam bir bağ. İnsanlar duygusal olarak anlaşıyor, birbirine destek oluyor ama o klasik aşkın iniş çıkışları yok. Daha net, daha az karmaşık bir ilişki işte, o kadar.

Dolayısıyla benim değerlendirmem genel olarak olumlu; sonuçta, fayda-maliyet analizi çoğu zaman pozitif bir net değer gösterir.

Tüm Reklamları Kapat

10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 gün önce

Platonik Aşk: Derin Elemin Kutsanışı...

Kimi Platon ve Sokrates’e kadar işi götürüp “Ruhsal” ve “Bedensel” aşk ayırımına kadar gider. Kimi Platon’un bu kavramı asla kullanmadığını söyler. Kimi tek taraflı ve iradi olarak aşkının kutsiyetine halel getirmemek adına bu tercihte bulunduğunu söyler. Kimi ise ulaşılamayacak olana duyulan dayanılmaz arzunun bir sonucu der.

Ancak tüm bu farklı yaklaşımlara rağmen aşk evrim-bilimsel temelde ve biyolojik olarak üremenin, sağlıklı üremenin en güçlü aracından öte bir şey değil. Maddidir, hormonaldır, biyolojiktir, kimyasaldır ve en nihayetinde fizikseldir. Her birimiz de (istisnalar hariç) aşkın meyvesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Dolayısı ile platonik aşkın geriye bir tek izahı kalır. Tek taraflı arzu. İşte bu arzu karşılık bulup doyurulamadığında ve evrimsel dayatmanın bir ürünü ve zorunluluğu olan üremeye aracılık etmediğinde, kimileri iç barışlarını koruma kimileri mantığa bürüme ve oradan kendine ilahi bir paye biçme adına platonik aşkı tanımlamaya çalışır.

Fakat buna rağmen büyük bir çoğunluk için ve sosyo-psikolojik bir çıktı olarak “el memnu matlup” ( yasaklanan arzulanandır) veya daha modern ifadesi ile “kaçan kovalanır” şeklindeki tanımlamalarda vücut bulan platonik aşkın üstünü kazıdığınızda, altından ve yine istisnalar hariç olmak üzere ve erişilemeyeceği düşünülene duyulan ,tamamen fiziksel aşkın arzusunun itiraf edilemeyişinin ardındaki özgüven sorunu çıkar.

İstisnai olarak da adı konmamış bir kibrin ürünü şeklinde reddedilmeyi kabullenemeyecek olanın bir tercihi de olabilir. Zira bu kategoriye girip bu derde düşüp cesaretini toplayabilenleri, bizler daha çok haberlerde izliyoruz ve ne yazık ki “ya benimsin ya toprağın” fragmanı ile.

Çok küçük bir kısmı da bana göre ve tanık olduğum için diyebilirim ki; karşıdakine duyduğu aşk öylesine derin olur ki, kendinden geçip onun mutluluğunu temel şiar edinir. Arada bir yoklar ve şayet onay ve karşılık alamayacağını fark ederse, aşkına zarar vermeme ve üzmeme adına aşkını kalbine gömer. Kimi Yeşilçam filmlerinde “ bacımsın” ifadesinin temelinde bu yatar. Sevgiyle…

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Erhan Lale
insan 1 gün önce

Kumarda kazanamamak oynama duygusunu tetikliyor. Özlem duyulan bir birliktelik de istegi-arzuyu tetikliyor. Romeo ve Julia'nin birlikteligi önünde bir engel olmasaydi 3 yil sonra birbirlerini bosarlardi! Cünkü insan karsisindakinin hatalarini-kusurlarini-itici yönlerini ancak birarada yasadigi zaman görür. Birarada olamadigi zaman kafasinda onun karakterini mükemmellestirir!

Beğendiğiniz Bedenlere Hayalinizdeki Ruhları Koyup Adına Aşk Diyorsunuz

William Shakespeare

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Zəhra Əzizova
Öğrenmeye meraklı biri 1 gün önce

Platonik aşk, birine içten bir yakınlık hissedip bunu içinde yaşamak gibi bir şeydir. Ne bir karşılık beklersin, ne de bir adım atmak istersin belki. Ama o kişiyi düşünmek, onun iyi olduğunu bilmek bile sana yeter. Bu tür bir sevgi daha çok hayranlıkla karışıktır; uzaktan izlersin, sessizce seversin. Her şey kalbindedir ama diline kolay kolay düşmez.

Genellikle o kişi senin hislerinden habersizdir. Ama bu, hislerin değerini azaltmaz. Bazen bir bakışı, bir sözü ya da sadece varlığı bile sende iz bırakır. Birlikte olma arzusu değil de, sadece onun varlığını sevmek ön plandadır.

Tabii kolay bir şey de değildir. İçinde yaşadığın için zamanla yorabilir. Bir şeyler söylemek istersin ama susarsın. Kendi içinde bir denge kurman gerekir. Çünkü gerçek hayatta karşılığı olmayan bir duygu, zamanla ağırlaşabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yine de platonik aşkı tamamen kötü ya da boş görmek doğru değil. İnsan bazen bu tür duygular sayesinde kendini daha iyi tanır. Ne hissettiğini anlamaya çalışırken olgunlaşır. Birine değer vermek illa birlikte olmakla sınırlı değildir. Bazen uzaktan da çok sevilir bir insan.

Sonuç olarak, platonik aşk sessiz yaşanır ama içten olur. Beklentisizdir ama yoğundur. Ve bazen en derin duygular, en çok sustuklarında kendini belli eder.

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kerem Özur
Aşık bir gencim 1 gün önce

Bu çok kişisel bi cevap olucak öncelikle bunu belirtmeliyim. Bence böyle bi durumda kalmak çok kötü ama bi yandanda iyi çünkü hala bir şansınız var demek. şöyleki bir kişiye duyduğunuz tek taraflı duyguları o size duymuyor olsada duymasını sağlamak için hala bir şansınız var. Bazen ne kadar uğraşırsanız uğraşın olmaz ama dediğim gibi o ihtimali gözarda edemezsiniz. Ben olsam onunla konuşup arkadaşça bir bağ yerine daha duygusal bağlar kurmaya çalışırdım böylelikle kurduğun bağlar kolay kolay unutulmaz ve bir etki bırakır. Yeterince duygusal bağ kurduğunda zatten sizsiz yapamayacağını hissediceği için o da size birtakım hisler beslemeye başlar. Tabi herşey iyi olucak diye bir şey yok bu bağları kurma fırsatı dahi vermeyebilir bu durum içinde önceden kendini bu duruma hazırlamış olman gerek çünkü bu duygular insanı depresyona sokabilir. Umalımki herkes mutlu olsun sorudan biraz saptım kusuruma bakmayın.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close