Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Jack Jhones
Üye 2 hafta önce 2 Cevap
1

Ülkemizde neden bazıları milliyetçilik adı altında Irkçılık ve ya İnanç ayrımcılığı yapıyor?

Diğer ülkeleri, milletleri küçümsemek yerine ve ya birbirimize saldırmak yerine amacımız Bilime, teknolojiye, eğitime, çağdaşlığa, ekonomik refah düzeyine ulaşmak ve Hayat şartlarımızı kolaylaştırmak, Globalleşmek ve diğer insanlarla özgürce mutlu yaşamak olmalı değil mi? Neden sürekli herkesle düşman gibiyiz ve Agresif durum sergiliyoruz?
264 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 2 hafta önce

Öğrenildiği-öğretildiği için!

Yoksa insan, doğası gereği her ne kadar bencil olsa da , bu doğa ona bu bencilliğini ancak bizcil olarak sürdürüp var edebileceğini tokatlaya tokatlaya öğretmiştir. Ki bugün bu yapıya toplum ismini veriyoruz ve kendimize de toplumsal (sosyal) varlık…

Ancak ne zaman ki toplum, ilkel komünal dönemin sonrasından itibaren sınıflara ayrışır ve özel mülkiyete bağlı sömürü çarkı işler işte o zaman o özlenen öze, ortaklaşmacı yaşama dönüşün önüne yapay engeller çıkarıldıkça çıkarılır.

Tüm Reklamları Kapat

İşte burada etnisite ve ırkçılığa varacak boyutlarda, inanç ve din ile mezhep savaşlarına varacak boyutlarda ve özellikle egemenin tekelinde çok kullanışlı bir aparat olarak beslendikçe beslenir.

Bu besleme; köleci toplumda köle sahiplerini tanrılığa vardıracak kadar, feodal toplumda kiliseye cennetin tapusunu (ENDÜLÜJANS) ve anahtarını sattıracak kadar, ötesi; engizisyon mahkemelerinde cadı avlarını, diri diri yakmaları, şeytan girmiş yalanı ile diri diri deşmeleri olağanlaştıracak kadar ve son evresinde Haçlı Seferleri ile eski ana karaları ( Asya-Avrupa-Afrika) tarumar edecek kadar sonuçlar doğurmuştur.

Kapitalist toplumun inşa sürecinde de aynı aklın egemen ve faal olduğunu görebiliyoruz. İki emperyalist paylaşım savaşında, Nazi Almanya’sında, İtalyan faşizminde doruğa çıkan bu besleme , Avrupa kıtasının dışına da , emperyalizme evirilen kapitalizmin tıkanışının açarı olarak yeni sömürge ilişkileri adı altında , iradi, stratejik ve taktiksel olarak özenle ihraç edilmiş ve bugünkü orta doğu bu inşa neticesinde ve devam eden şekilde kan gölüne dönmüştür.

Ortadoğu güncel olması açısından çok özel bir örnektir. Ortadoğu’ya bir bakın: Hiç kimse hiç kimsenin tavuğuna kışşş dememiş, bahçesindeki elmaya el uzatmamış, akan suyuna çöp atmamış ve nice mış mış mış’a rağmen, acımasızca ve yıllardır emperyalistlerin vekil atadığı yerel işbirlikçileri eli ile birbirini boğazlıyor. Hem de ve esasında hiç birinin umurunda olmayan, hayatına artı hiçbir şey katmayıp ötekinden hiçbir şey eksiltmeyen din, dil, ırk, mezhep gibi ortaçağ zihniyetinin zehri ile…

Tüm Reklamları Kapat

Fakat aynı zamanda aynı coğrafyada kendilerine komşularınca kışş denmeyen tavukların, el uzatılmayan elmaların, çöp atılmayan akarsuların ve nicesinin nereye ve nasıl aktığına bir bakın. Hep batıya hep batıya…Ve batının kadim emekçilerine sus payı da buradan verilerek…

Daha acı olanı, bu coğrafyada kardeşleri bir birine kırdıranın bir müddet sonra özgürlük havarisi edası ile kurtarıcılığa soyunmalarıdır. Ki buna siyaset literatüründe ve halkların kadim benzetmesi ile “katledip tabutunu taşımak” denir.

Bugün Ortadoğu coğrafyasında olan budur. Halkları birbirine din, dil, ırk, mezhep üzerinden, sayısız manipülasyon ve yalan ile ve sınırsız dezenformasyon aygıtları üzerinden ve yeri geldiğinde ilk ateşin provokasyonunu da üstlenerek kırdırıp ardından kurtarıcılığa soyunanlar, öldürdükleri ölülerimizi soymaya gelenlerdir.

Ne yazık ki her ne kadar yüzü batıya dönük olsa da ülkemiz de bu ortaçağ zihniyetinin etkisinde kalmış, kalmakta ve daha da kalacak gibi görünmektedir.

Güvencemiz; tarihin hep ileriye akacağı bilgisi ve bu kadim halkların bir zamanlar kardeşliği kutsal sayan ışığa hükmeden aydınlık temelidir. O temel hala var. Yeter ki birilerinin aparatı olmayalım ve yeter ki, bizi birbirimize düşman kılan ve en arkadaki kendini gizleyebilsin diye önümüze sıralanan bu yapay duvarları aşıp gerçek düşmanımızı, emperyalizmi ve bu coğrafyadaki varlık sebebini görüp dostumuza, dostlarımıza, dinine, diline, ırkına, mezhebine bakmadan sarılmayı becerebilelim. Emek temelinde ve örgütlü olarak. Sevgiyle...

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ardil Yıldırım
öğrenciyim ve bilime hayranım ! 2 hafta önce

Milliyetçilik ve ırkçılık/inanç ayrımcılığı arasındaki ince çizgi, maalesef bazen bulanıklaşabiliyor. Milliyetçilik, bir ülkenin ve milletin çıkarlarını savunmayı, ortak değerlere sahip çıkmayı ifade ederken, ırkçılık ve inanç ayrımcılığı ise belirli bir ırkın veya inancın diğerlerinden üstün olduğunu iddia ederek ayrımcılık yapmayı içerir. Bu iki kavram arasındaki ayrım, bazen siyasi manipülasyonlarla veya toplumsal gerilimlerle bulanıklaşabiliyor.

Bazı insanlar, milliyetçilik duygularını abartarak diğer milletleri küçümseme veya onlara düşmanlık besleme eğilimine girebiliyorlar. Bu durum, özellikle ekonomik zorluklar, siyasi kutuplaşmalar veya toplumsal belirsizlikler gibi zamanlarda daha da belirginleşebiliyor. Kendi kimliklerini ve değerlerini koruma arzusu, bazen diğerlerine karşı bir üstünlük iddiasına dönüşebiliyor.

Aslında, milliyetçilik duygusu, diğer milletlerle iş birliği yapmaya, onlardan öğrenmeye ve ortak bir geleceği inşa etmeye engel olmamalıdır. Bilim, teknoloji, eğitim ve ekonomik refah gibi alanlarda ilerleme kaydetmek, tüm insanlığın ortak hedefi olmalıdır. Farklı kültürler ve inançlar arasındaki diyalog, karşılıklı anlayışı ve saygıyı artırarak daha barışçıl ve müreffeh bir dünya yaratmamıza yardımcı olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Elbette, her toplumda olduğu gibi, Türkiye'de de farklı görüşlere sahip insanlar var. Ancak, çoğunluğun bilime, teknolojiye, eğitime ve çağdaşlığa önem verdiğini düşünüyorum. Geçmişte yaşanan bazı olumsuzluklar, geleceğe daha umutla bakmamızı engellememeli. Önemli olan, farklılıklara rağmen ortak değerler etrafında birleşebilmek ve daha iyi bir gelecek için birlikte çalışabilmekt

ir.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close