Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emir Akbaş
Emir Akbaş
99K UP
Üye 4 gün önce 2 Cevap
6

Kütleçekimi neden bu kadar güçlü?

Milyonlarca hatta milyarlarca uzaktaki bir gök cismi evrenin diğer ucundan bizi etkileyebiliyor. Peki bu nasıl mümkün olabiliyor? Burada menzilin sonsuz olmasının anlamı nedir?
338 görüntülenme
Kütleçekimi neden bu kadar güçlü?
Kütleçekimi neden bu kadar güçlü?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Bakırcı
Fen Bilimleri Öğretmeni 3 gün önce

Kütleçekimi güçlü değil aksine en zayıf temel kuvvettir fakat gücünü birikme özelliği sayesinde kazanır. Kütleçekim arttıkça madde artar, madde arttıkça kütleçekim artar ve bu ilişki pozitif geri besleme dediğimiz ilişkiye benzer bir ilişkidir. Kütle biriktikçe kütleçekimin artması, daha büyük kütleçekim sayesinde daha fazla kütlenin birikmesine neden olur. Gök cisimlerinin kütleçekim kuvvetlerinin büyük olmasının sebebi onların devasa kütlelere sahip olmasıdır.

Gelelim kütleçekimin menziline. Kütleçekimin menzilinin sonsuz olmasının nedeni uzay-zaman dokusunun doğasında saklıdır. Kütle ve enerji, uzay-zamanı bükerek yerçekimi etkisi oluşturur. Uzay-zamanın bu bükülmesi, bir anlamda uzay ve zamanın "dokusu" üzerinde oluşan dalgalar gibidir ve bu dalgalar evrenin her yerine yayılabilir. Uzay-zaman dokusunun bükülmesi her noktada etkili olur. Bir gezegen, yıldız ya da kara delik, evrenin bir ucunda olsa da, onun kütlesinin oluşturduğu yerçekimi bükülmesi, evrendeki uzak mesafeleri etkileyebilir. Kütleçekimi, mesafe arttıkça zayıflar, ama asla sıfırlanmaz. Yani, çok uzaktaki gökcisimlerinin etkisi çok az olsa da hâlâ vardır.

Özetle;

Tüm Reklamları Kapat

  • Kütleçekim kuvveti, en zayıf kuvvettir ancak en yaygın olan kuvvettir.
  • Gök cisimlerinin kütleçekim etkilerinin güçlü olmasının nedeni onların kütlelerinin devasa büyüklükte olmasıdır.
  • Kütleçekim kuvveti, uzay-zaman dokusunun bükülmesi sayesinde hissedilir. Bu dokunun bükülmesi, evrenin her noktasında hissedilebilir.
  • Kütleçekim kuvveti, aradaki mesafeler arttıkça azalır ancak etkisi hiçbir zaman sıfırlanamaz. Bu durum onun menzilinin sonsuz olmasına neden olur.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 3 gün önce

Bildiğim kadarıyla…

Bu gibi konularda örnek olsun diye anlatılan ve dünyanın bir ucunda bir kanat çırpışının diğer ucunda bir fırtınaya dönüşebileceğine işaret eden kelebek etkisinde, ilgili kelebeğin veya kelebeklerin kanat çırpışları ile doğrudan öte uçtaki fırtınaya vesile olması akıl içi değildir.

Ancak tıpkı elektriğin akışı, hortumdaki suyun yol alışı gibi her bir etki kendi ölçeğinde en yakın kütleliye etki eder ve silsile yolu ile önemsenmeyecek dereceye inene kadar ve ötesi…

Tüm Reklamları Kapat

Bazen bu etki, koşullar da denk geldiğinde kendisinden beklenenden çok daha fazlasına neden olabilir. Tıpkı, ardışık dizili ve sürekli büyüyen domino taşlarının ilkini devirdiğinizde, en sondakine kıyasla zerrece etki edemeyecek kütleye sahip olan ilk taşın aşamalı olarak kendine en yakın büyüklükteki taşı ve sonrası, sonrası sonrası devirişi gibi. En sondaki devasa olana ulaşıp onu da devirinceye dek…

Kütle çekiminin gücü esasında bundan ileri gelir. Yoksa Gökadaları bir arada tutan kütleçekim kuvveti, doğadaki dört temel kuvvet arasında en zayıf olanıdır. Ancak etki mesafesi sonsuzdur. Atom çekirdeğini bir arada tutan kuvvet olan güçlü nükleer kuvvet ise kütleçekim kuvvetinden 10 üzeri 37 kat daha güçlü olmasına rağmen, sadece atom çekirdeği ölçeğinde etkilidir.

Zira kütle çekimi ile ilgili öykü henüz tamamlanmış da değildir. Sevgiyle…

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close