Evrim, doğal seçilim ve genetik mutasyon gibi süreçlere dayalı olarak, fizik yasalarının bir sonucuysa, prensipte başka gezegenlerde de benzer süreçlerin gerçekleşmesi mümkün.
Dünya’daki yaşam, temel olarak karbon bazlı bileşikler, su, enerji kaynakları ve zamanın etkileşimiyle ortaya çıkmış görünüyor. Eğer bu şartlar evrenin başka bir noktasında da mevcutsa — ki birçok gezegende veya uyduda olabileceği düşünülüyor — benzer şekilde yaşamın oluşması imkansız değil.
Dünya’da milyarlarca yıl boyunca çok hücreli yaşam gelişmesine rağmen, yalnızca son birkaç milyon yılda zeki türler (örneğin insan) evrimleşti. Bu durum, zeki yaşamın oluşmasının çok özel veya şans eseri koşullara bağlı olabileceğini düşündürüyor.
Fermi Paradoksu, evrende bu kadar çok potansiyel yaşam alanı varken neden henüz başka zeki uygarlıklardan bir iz bulamadığımızı sorguluyor. Belki de zeki yaşam çok nadir, belki de kendi kendini yok ediyor ya da bizim anlayamayacağımız bir formda var.
Çoklu evren teorilerine inanan biri olarak, diğer evrenlerde insan formunda yaşam mümkün olmayabilir ya da çok farklı formlarda yaşamlar var olabilir diye düşünüyorum. Ancak mevcut bilgimiz evreni anlamlandırma adına kısıtlı olduğu için bunun ispatı mümkün değil. Ve biliyoruz ki ispatlanmamış hiçbir şeyi de yok sayamayız. Bu yüzden bilimi seviyorum. Ve umarım evreni- insanı-yaşamı anlama çabamız, yapay zeka ile mümkün olur.