Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf Yusuf
Üye 1 ay önce
1

Dünya'da üretilen ilk kelime nedir?

491 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Eftal Oturakçıibogil
Araştırmacı 1 ay önce

Merhaba, maalesef söylenen ilk kelimenin ne olduğuna dair kesin bir cevap olmadığını belirtmek isterim, 🥲 bunun temel nedeni somut bir kanıt sunamıyor olmamız. Dilin evrimi araştırmacıların çalışmalara devam ettiği bilimde kendisine görece daha yakın zamanda yer bulabilmiş bir saha. Bu konunun tarihsel geçmişine ve insanların seslerden anlamlı kelimelere nasıl geçtiğine dair sunulan birkaç teoriye bakalım. 😇

Tarihte konuyu merak eden insanlar olmuştur ancak somut delil sunmanın zorluğu buna bağlı olarak tartışmaların olması sonucunda 1866 yılında Linguistic Society of Paris tarafından araştırılmasına yasak gelmiştir. Bu yasak Charles Darwin'nin Evrim Teorisi yayınlanıncaya kadar devam etmiştir. Evrim Teorisinin getirdiği zamanla gelişim fikri, dilbilimsel metotların gelişimi (Proto dil fikri), bilimsel gelişmeler ile yeni sahaların keşfi gibi çeşitli sebeplerle bu yasak kalkmıştır ancak uzun yıllar etkisini göstermiş ve araştırmaların gecikmesine neden olmuştur.[1]😒

Bu konu hakkında yapılmış birkaç teoriye bakmadan önce birçoğunun tuhaf isimleri olduğunu belirtmeliyim bunun nedeni ise 1866 yılında getirilen yasak.

Tüm Reklamları Kapat

Bow-wow Teorisi:

  • Onomatopoeia kavramının olduğu teoridir. İnsanların çevresindeki sesleri taklit ederek bir dil oluşturduklarını iddia eder.
  • Nesneler ile kelimeler arasındaki bağlar gelişigüzeldir. Örneğin hiçbir zaman "masa" kelimesi ile "masa" nesnesi birbirine benzemez. Kültürel mirasımız bu ikisini ilişkilendirir.
  • Modern dillerde onomatopoeic kelimelerin çok az miktarda olmasından ötürü güçlü bir şekilde muhalefet edilmektedir.

Pooh-pooh Teorisi:

  • Bu teori, ilk, orijinal kelimelerin duygu barındıran sızlanma ve hırıltılardan geldiğini savunur.
  • İğrenme durumlarında ağızdan veya burundan hava çıkarma eğilimi vardır. Bu işlem pooh, pish gibi sesler çıkartır.
  • Ayağımıza taş düştüğünde ah gibi sesler çıkartırız ve ağlarız.
  • Teorinin eksik noktası çevremizdeki nesneleri neye göre isimlendirdiğimi pek açıklayamamakta.

Yo-he-ho Teorisi:

  • Kelimelerin insan evrimine paralel şekilde birlikte çalışma ihtiyacı ile doğduğunu savunur. Herhangi bir metot açıklamasında bulunmaz.
  • Temel önerme atalarımız birlikte çalışmak zorundaydı dolayısıyla kelimeler oluşturdular. Şeklinde söylenebilir.

La-la Teorisi:

  • Dilin ilk defa cinsel çekim ve diğer fiziksel aktivitelere eş şekilde türediğini söylemektedir.
  • Doğa bu teoriye güzel bir örnektir. Başta kuşlar olmak üzere birçok tür eş seçimi yapabilmek için birbirlerine cıvıldarlar, ses çıkarırlar.

Bunun gibi ama burada bahsetmediğim birkaç teori daha bulunmaktadır, ancak şunu asla unutmayın bu teoriler birbirinden bağımsız düşünülmemelidir. Her bir teori gerçeğin bir kısmını yansıtmaktadır.

Asıl soru bu olmadığı için ve yazıyı gereksiz uzatmamak için insanların neden konuşabildiğine ancak yakın akrabalarının konuşamadığına değinmiyorum ancak meraklıysanız kaynakça bırakıyorum bu videoyu izleyebilirsiniz.[2]

Bunlara ek olarak bu ve bu yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Yazının genel hattı Evrim Ağacı'nın neredeyse kuruluşundan beridir içerisinde yer alan Mert Karagözoğlu'nun Dilin Evrimi sunusundan parça barındırmaktadır. Kendisine sunumundan ötürü teşekkür dileklerimi iletiyorum.

İşte kısaca böyle, insanlığın söylediği ilk kelimenin ne olduğunu söylemek gerçekten çok zor soru ama belki ileride bu yazıyı okuyanlardan birisi konuyu daha çok merak eder ve bilimsel çalışmalar yürüterek cevabını bulur, kim bilir. 😎

128 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. C. Corballis. Not The Last Word. Alındığı Tarih: 22 Kasım 2024. Alındığı Yer: American Scientist | Arşiv Bağlantısı
  2. Ç. M. Bakırcı. Papağanlar Konuşuyor Da Şempanzeler Niye Konuşamıyor?. Alındığı Tarih: 22 Kasım 2024. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
  3. Anonim. Origin Of Language. (22 Kasım 2024). Alındığı Tarih: 22 Kasım 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
4
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 ay önce

KAÇIN” Kelimesinin En İlkel İfade Şekli Olmalı!

Bunu Asla Bilemeyiz, Fakat Tahmin Edebiliriz!

İlk kelimelerin doğadaki seslerin taklidinden ibaret olduğunu biliyoruz. Ancak söz konusu en baştaki ilk anlamlı kelime olunca işler karışır. Burada ancak mantık yürütebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Şayet bizlerin ilkel atalarının ve öncesinin, bizde de devam edegelen temel ilk genetik kodu hayatta kalmak ise, doğal olarak da ilk dile gelen kelime buna hizmet etmeli.

Şimdi iki şeyi bir araya getirelim: 1. KOD Hayatta kal ve dışımızdaki bir diğerine seslenişimizin buna hizmet etme şartı. Bu da ancak, bugün hemen hemen bütün memelilerde gördüğümüz ve tehlike anında diğerlerini uyarmak için çıkardığı ses misali, “dikkat et, tehlike var, kaç” anlamlarına gelen ilkel bir ses olmalıdır.

Şimdi bile, böylesi bir tehlike anında gayrı ihtiyari olarak ağzımızdan çıkan yüksek sesli AAAA (Tarzanvari) , eyyy, heyyy gibi ilkel kelimelerin ta o günden kalma ilk kelimeler olmaları olasıdır diye düşünüyorum.

Kaynaklar

  1. George Thomson. (1996). Marksizm Ve Şiir. Yayınevi: Adam Yayıncılık. sf: 78.
  2. Caner Kerimoğlu. (2021). Chomsky Darwin’e Karşı- Evrensel Dilbilgisi, Dilin Kökeni Ve Evrim Tartışmaları. Yayınevi: Varyant Yayınları. sf: 638.
  3. Kemal İnal. (2012). Dil Ve Politika-Dilin Kökeni, Etnik Boyutu Ve Kimlik İlişkisi. Yayınevi: Ütopya Yayınevi. sf: 197.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close