Karanlık madde hakkındaki kişisel fikrim; böyle kendine has bir maddenin olmayacağı yönündedir. Bu yorumum bazıları için küçümseyici ve alaycı bir bakışa neden olabilir. Ancak ben bunu gene de göze alacağım ve nedenleri ile açıklamaya çalışacağım.
Öncelikle genel duruma bakalım: Modern kozmoloji görüşümüze göre evrende kabaca %4 bilinen madde, %22 karanlık madde, %74 karanlık enerji var. Karanlık madde her ne ise gözlemlediğimiz maddenin 5 katından fazla ve gerçekten Güneş sistemimizin galaksi etrafındaki yörünge hızına baktığımızda; kütleçekim ve yörünge hızı hesapları ile örtüşüyor.
Karanlık Madde Adayları:
WIMP'ler (zayıf etkileşimli büyük kütleli parçacıklar): Bu parçacıkların başında nötrinolar gelir ve ana kaynakları Büyük Patlama (bazı kozmologlar "nötrinolar elektronun onbinde biri kadar kütleye sahip olmaları durumunda, evrenin kapalı bir sitem olarak kalacağını" öngörmüştür) ve yıldızlardır. Kaynakları bu denli sağlam olunca, galaksi içindeki varlıklarının nicel büyüklüğü tartışmasızdır. Gelin görün ki, bu parçacıklar etkileşim kurma konusunda çok isteksizdir ve bu nedenle şimdiye kadar doğru düzgün kütle büyüklüklerini bile ölçemedik. Ama en azından elektron nötrinosunun 10 eV civarında olan kütlesi tespit edilmiş durumda. Evrende henüz keşfedemediğimiz zayıf etkileşimli, fakat kütlesi olan parçacıklar da olabilir.
Aksiyonlar: Aslında bu aday zurnanın zırt dediği farazi parçacık olabilir. Eğer bu parçacıklar gerçekten var ise kozmolojide bir değil, iki çıkmaz sokağa geçit açar. Birincisinden zaten bahsediyoruz karanlık madde, ikincisi "Büyük Patalama'da madde ve anti madde aynı anda oluştu ve birbirlerini sürekli yok etti ise avantaj neden madde yönünde ilerledi?" sorusu. Bu hipotetik parçacıklar CP simetri sorununu çözmek için ortaya atılmıştır. "CP simetrisi de nedir?" Derseniz: Maddeyi oluşturan temel parçacıklar kuarklardır (proton ve nötronu oluşturur). Kuarklar, antikuarklar ve gluonlar yer değiştirdiğinde ve yükler tersindiğinde, parçacıkların özellik ve davranışlarının değişmemesi demektir. CP simetrisi olmadığında, nötronun, manyetik kutuplarından birinde daha fazla artı yük, öteki kutbunda da daha fazla eksi yük olması gerekirdi, ancak bu durum böyle olmuyor ve simetri bozulmuyor. İşte bu tuhaf durumu açıklayan varsayımsal parçacıklara bu isim verilmiş. Eğer bu parçacıkların bir kütlesi var ise sağlam bir karanlık madde adayı olur.
MACHO'lar (büyük kütleli sıkı halo cisimler): Burada tanımlanmış havalı tabire takılmayın. Aslında galakside tespit edemediğimiz gezegenler, yıldız oluşturacak kadar kütleye sahip olmamamış büyük kütleli cisimler, kahverengi yıldızlar (çok hafif parlama yapmış yıldızlar), parlaklığı çok düşük kızıl cüceler, tespit edilememiş irili ufaklı karadelikler, gözlemlenmesi zor gaz ve toz bulutsuları ve benzerleri kast ediliyor. Son yapılan çalışmalardan bir örnek verecek olursak; kahverengi yıldızlar galaksi içinde yeni yeni tespit edilmeye başlandı ve bunların sayısının, tespiti zor kızıl cüceler ile birlikte, bilinen yıldız sayısından yüzlerce kat fazla olabilceği söyleniyor. Ve şimdilik en büyük aday da bunlar.
Şimdi benim kafama takılan soru şu; kozmologlar çok sağlam adayları sıralamış ve her bir çalışma birbirinden bağımsız kendi adayını "kral" ilan etmek için çalışıyor. Yani bunların hepsi birden karanlık maddeyi neden oluşturmasın? Aslında ortada ekstra kütleçekime neden olan bilinmez bir fenomen/egzotik madde olamayabilir. Belki de karanlık madde öylece gözümüzün önünde duruyordur.
,