Bununla ilgili birkaç çalışmayı incelediğimde bulduğum sonuçları paylaşmak isterim :
Çalışmalardan birinde, üniversite öğrencilerinde genel uyku kalitesinin akademik performansla önemli ölçüde ilişkili olduğunu belirtiyor. Öğrenciler daha iyi uyku kalitesi rapor ettiğinde, öğrenme hedeflerine ulaşmada daha başarılı olabiliyorlar. Ancak bu ilişki, tabi ki günlük duygusal durumlar ve genel zihinsel iyilik hali tarafından da etkilenebiliyor. Daha iyi uyku, pozitif duyguları artırıyor, bu da akademik hedeflere daha iyi ulaşılmasını sağlıyor. Uykusuzluk ise, stres ve kaygının artmasına yol açarak performansı düşürebiliyor.
Başka bir araştırma, psikolojik iyi oluşun uyku kalitesi ve akademik başarı arasında karmaşık bir ilişkiye sahip olduğunu öne sürüyor. Özellikle aşırı iyi uyku kalitesine sahip olanların, her zaman en yüksek akademik performansı göstermediğini görüyoruz. Bununla birlikte, kötü uyku düzeni, dikkat kaybı ve düşük bilişsel performans gibi sorunlara yol açarak akademik başarıyı ciddi anlamda olumsuz etkiliyor.
Sonuç olarak, iyi bir uyku düzeni psikolojik duruma ve bilişsel performansa olumlu etkilerinden dolayı direk olarak akademik başarıyla ilişkilendirilir. Ama bu her zaman en iyi akademik performansla sonuçlanmaz.
Ama konuyu bütün olarak ele alırsak iyi uyku = iyi bilişsel durum = iyi psikolojik durum = daha iyi çalışma performansı diyebiliriz.
Sınavında başarılar dilerim. [1][2]
Kaynaklar
-
Lavinia Flueckiger, et al. (2014). How Health Behaviors Relate To Academic Performance Via Affect: An Intensive Longitudinal Study. PLOS One. | Arşiv Bağlantısı
-
Marc A. Armand, et al. (2024). Sleep, Well-Being And Academic Performance: A Study In A Singapore Residential College. Frontiers in Psychology. | Arşiv Bağlantısı