Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

Matematik her ülkede aynı şekilde mi öğretiliyor?

0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör

Matematik dersleri ülkeden ülkeye çok büyük farklılık gösteriyor; bunda kültür, tarih ve eğitim sistemlerinin etkisi de büyük. Mesela Japonya ve Çin gibi Doğu Asya ülkelerinde matematik öğretiminde bol bol pratik yaptırılıyor ve problem çözmeye odaklanılıyor. Batı ülkelerinde ise daha çok kavramsal anlama ve öğrenciyi merkeze alan yöntemler tercih ediliyor. Yani aslında bu farklar toplumsal değerlerden, öğretmen yetiştirme şekline ve müfredat düzenine kadar bir sürü faktöre dayanıyor.

Türkiye’de matematik eğitimi hem uluslararası standartlara uyum sağlamak hem de ulusal eğitim hedeflerine ulaşmak için son yıllarda önemli değişiklikler geçirdi. Yeni müfredatta ezberden uzaklaşıp, problem çözme, eleştirel düşünme ve gerçek hayatla bağlantılı konulara daha fazla odaklanılıyor. Yine de kaynakların eşit dağıtılmaması ve öğretmen eğitiminde yaşanan ultra devasa eksiklikler gibi sorunlar devam ediyor. Tabii bu iyimser bir bakış açısı. Biz bilimi seven bir yönetimde ve ülkede yaşamıyoruz maalesef. Hoş insanların çoğu da bunu alkışlıyor... aman neyse yine girdim oraya girmez olaydım :)

TIMSS ve PISA gibi uluslararası araştırmalar, ülkeler arasındaki matematik başarılarıyla birlikte derslerin nasıl işlendiğini de ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan öğrendiğimiz kadarıyla her ülkenin eğitimde izlediği farklı yollar öğrencilerin başarısına direkt etki ediyor. Bkz: Türkiye.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. J. C. (Chair), et al. (2016). International Comparative Studies In Mathematics: Lessons For Improving Students’ Learning. International Comparative Studies in Mathematics, sf: 1-36. doi: 10.1007/978-3-319-42414-9_1. | Arşiv Bağlantısı
  2. SpringerLink. Mathematics Education In Different Cultural Traditions- A Comparative Study Of East Asia And The West. Alındığı Tarih: 4 Kasım 2024. Alındığı Yer: SpringerLink doi: 10.1007/0-387-29723-5. | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close