Matematik dersleri ülkeden ülkeye çok büyük farklılık gösteriyor; bunda kültür, tarih ve eğitim sistemlerinin etkisi de büyük. Mesela Japonya ve Çin gibi Doğu Asya ülkelerinde matematik öğretiminde bol bol pratik yaptırılıyor ve problem çözmeye odaklanılıyor. Batı ülkelerinde ise daha çok kavramsal anlama ve öğrenciyi merkeze alan yöntemler tercih ediliyor. Yani aslında bu farklar toplumsal değerlerden, öğretmen yetiştirme şekline ve müfredat düzenine kadar bir sürü faktöre dayanıyor.
Türkiye’de matematik eğitimi hem uluslararası standartlara uyum sağlamak hem de ulusal eğitim hedeflerine ulaşmak için son yıllarda önemli değişiklikler geçirdi. Yeni müfredatta ezberden uzaklaşıp, problem çözme, eleştirel düşünme ve gerçek hayatla bağlantılı konulara daha fazla odaklanılıyor. Yine de kaynakların eşit dağıtılmaması ve öğretmen eğitiminde yaşanan ultra devasa eksiklikler gibi sorunlar devam ediyor. Tabii bu iyimser bir bakış açısı. Biz bilimi seven bir yönetimde ve ülkede yaşamıyoruz maalesef. Hoş insanların çoğu da bunu alkışlıyor... aman neyse yine girdim oraya girmez olaydım :)
TIMSS ve PISA gibi uluslararası araştırmalar, ülkeler arasındaki matematik başarılarıyla birlikte derslerin nasıl işlendiğini de ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan öğrendiğimiz kadarıyla her ülkenin eğitimde izlediği farklı yollar öğrencilerin başarısına direkt etki ediyor. Bkz: Türkiye.
Kaynaklar
- J. C. (Chair), et al. (2016). International Comparative Studies In Mathematics: Lessons For Improving Students’ Learning. International Comparative Studies in Mathematics, sf: 1-36. doi: 10.1007/978-3-319-42414-9_1. | Arşiv Bağlantısı
- SpringerLink. Mathematics Education In Different Cultural Traditions- A Comparative Study Of East Asia And The West. Alındığı Tarih: 4 Kasım 2024. Alındığı Yer: SpringerLink doi: 10.1007/0-387-29723-5. | Arşiv Bağlantısı