Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Berat Yildirim
Berat Yildirim
2,082 UP
Üye 29 Ekim 2 Cevap
3

Solipsizm yani tekbencilik çürütülebilir mi?

Solipsizm yani tekbencilik, 3 aydir kafama takilan felsefi bir sorun. Bu düşünceyi ne kadar düşünsemde bir sonuca varamadim ve her gün icimi karartiyor herkese uzaklasmis durumdayim, solipsizm yani tek bencilik çürütülebilir mi?
424 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 29 Ekim

ÇOK GÜZEL BİR SORU,KUTLARIM…

Solipsizm ya da daha güncel tabiri ile tekbencilik; Latince kökenli SOLUS (teklik) ile İPSE (ben) sözcüklerinin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş felsefe terimi.

Burada “ben” dışında hiçbir gerçeklik tasavvuru yoktur, o da sadece öznel değil aynı zamanda soyuttur da. Yani aslında somut olarak bir gerçeklik de yoktur. Var olanlar, olduğu sanılanlar yine “ben”in tasavvurunun kendisi ve yüzü suyu hürmetine ve izni iledir. Her şeyin merkezinde “ben” vardır ve her şey sadece “ben” tarafından algılandığı için ve algılandığı sürece vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Öznel idealizmin amentüsüdür ve her şeyi kendisinin tasavvuruna indirger. Felsfede tekbencilik varlık bilgisi ve bilgi kuramı olmak üzere iki farklı şekilde kullanılır. Varlık bilgisinde kişinin kendi beni dışında hiçbir şey yoktur. Bilgi kuramında ise; kişinin kendi öz beni dışında hiçbir şeyi bilemeyeceği savunusu öne çıkar.

Yine felsefede “ben”i temel çıkış ve dayanak noktası yapan görüşe yöntembilgisel tekbencilik denmektedir. Kendini de en belirgin biçimde Descartes ve Driesch’in felsefelerinde ortaya koyar.

Bu felsefe ile bilimin bir noktada, tarihsel süreç içerisinde ve kuşkuculuk temelinde her ne kadar ortaklaştırılması çabası olsa da, tekbencilikteki kendi varlığından dahi duyulan ve varlık üzerinden yokluğu (hiçliği) kanıtlama hizmetine amade kılınan kuşku ile bilimin gelişme koşullu kuşkuculuğu arasında dağlar kadar fark vardır. İlki temelini yokluğa ikincisi varlığa dayandırır.

Buraya kadar ki olan felsefi literatür.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi soru soralım:

1. Bir tek ben varım, dışımdaki her şey benim tasavvurum ve yaratımım.

2. Bir şeyler var görünüyorsa benim yüzüm suyu hürmetine

3. Esas olan benim, geriye kalan her şey tali ve bana tabi.

Bir şeyleri çağrıştırıyor mu?

Devam edelim…

“Tanrı”nın bile bu denli bir yalnızlığı kendine reva görmediği için alemleri yarattığı söylenir. Yarattıkları aynı zamanda kendisinin aynasıdır ve onlarda kendini görür.

Doğrudur ya da değildir, hatta vardır ya da yoktur bu ayrı bir tartışma konusu. Ancak söz konusu olan yemek yiyen, acıkan, uykusu gelen, aciz, yalnız, güçsüz bir etten-kemikten, karbon alaşımlı canlı ise, hele ki bu canlı kafasını toslayana kadar bir ağacı, içine düşene kadar bir çukuru, midesi guruldayıp onu yemek arayışına itene kadar açlığı, göz kapakları kendiliğinden kapanana kadar uykusuzluğu ve nicesini sırf kendi görmüyor, hissetmiyor veya algı düzlemine yansımıyor diyen yok sayarsa ve her yok saydığı, her geçen gün biraz daha onu umutsuzluğa, kabullenilmeyen derin hayal kırıklıklarına sevk ederse, üstüne bir de zihinsel ve bedensel besin yetersizliğinden her geçen gün daha da sağlıksız bir zihnin karanlık koridorlarında ve tek başına dolaşmak zorunda kalırsa; bu güya “yüce” olan bir sendroma dönüşür…

Elbette çürütülür. Zaten bu soruyu aklın bir tezahürü ve zihinsel olarak ve bir cevap aramak üzere sormuş, bu bilimin bize armağanı olan bu platformu kullanmış ve nice bilim severe ulaşmış, ben gibi bu saatte maddi bir araç olan klavyeyi kullanarak ve parmaklarım ağrıyarak size cevap verme derdine düşmüş olmanız, olmam bunu çürütmek için yeterli.

Bizler elbette doğayı ve maddi evreni zihnimize yansıdığı üzerinden ve “soyut” olarak algılarız. Ancak bu bizim dışımızda somut bir evrenin var olmadığı anlamına gelmez. Kanıt mı: Zihnimizin, düşüncelerimizin aslında çok da soyut olmadığını, kimyasallar ile fiziğin evrimsel bir yan ürünü olduğunu bilim kanıtlayalı çok oldu.

Tüm Reklamları Kapat

Dahası; var sayalım ki biz tekbenciliz. Bunu nereden biliyoruz? Bu tanımlamayı bize yaptıran ne? Bize tabi olduğunu düşündüğümüz her “şey”, dikkat edin “şey” dedim nedir? Kendimizden dahi kuşku duymak için önce kuşku duyacak bir varlığa (kendimize) ihtiyacımız yok mu? Şayet yok ise bu aynı zamanda biz de yokuz anlamına gelmez mi? Bu durumda ben yarım saattir neden klavye başında cevap yazmaya çalışıyorum? Bu soruyu soran kim? …

Felsefe nihayetinde akıl sevgisidir. Ki bu sevgi onu kullanmayı gerektirir ve akıllı insan sizin gibi kafası karıştığında soru sorar.

Kimilerine göre de aklı sevmek onu içten içe kemirip tüketmek şeklinde de olabilir. Fakat burada da kemirilmesi gereken bir şey ve kemiren bir şey olmak zorunda değil mi? Yine “şey” (varlık) dedim.

Tüm Reklamları Kapat

Size naçizane Georges Politzer’in “Felsefenin Temel İlkeleri” kitabını öneririm. Beğenmez iseniz bütün paylaşımlarıma olumsuz oy verip beni cezalandırın. Yeminle. Gülücük. Sevgiyle…

(Not: Hatta size hediye etmekten de mutluluk duyarım)

Kaynaklar

  1. Georges Politzer. Felsefenin Temel İlkeleri. ISBN: 9789757399360. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 544.
  2. Abdülbaki Güçlü, et al. (2003). Felsefe Sözlügü. Yayınevi: Bilim ve Sanat. sf: 1728.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Asım Özmen
Asım Özmen
27K UP
Öğrenciyim 31 Ekim

Solipsizim felsefesi hakkında çok derin ve sağlıklı bilgiler bilmediğimi söyleyerek başlamak istiyorum cevabıma yani eğer ki derin bir felsefi cevap bekliyorsan cevabımın geri kalanını okumaya vakit bile ayırmamanı biraz daha derin kaynaklardan araştırma yapmanı öneriyorum.Solipsizim bana kalırsa bir felsefeden çok herkesin dünyayı farklı bir şekilde görüyor olduğunun farklı bir tanımı,küçükken kendime hep şu soruyu sorardım "kim renk körü kim değil nerden biliyoruz belki hepimiz renk körüyüz renk körü olanlar değil,bu ölçütleri kim oluşturdu?" gibisinden bakış açısını irdeleyen sorular herkesin aklına gelmiştir diye düşünüyorum.Solipsizim de biraz bu bakış açısından güç alan bir felsefe gibi geliyor bana solipsizim felsefesi bana sorulacak olursa bir felsefe değil doğru bir gerçeklik tanımı,fakat solipsizim'e bağlı ben merkezcilik biraz da olsa aşırıya kaçabiliyor.Etrafında ki herşeyin sen istediğin için ya da düşündüğün için var olduğunu düşündüğün bir düşünce biçimi bana biraz narsistik kişilik bozukluğunu anımsatıyor.Eğer ki hepimiz sen istediğin ve var olduğumuzu düşündüğün için var isek şu anda sen Tanrı konumunda oluyorsun,hepimizi ve herşeyi yaratmış kendi isteği doğrultusunda hayal eden bir Tanrı oluyorsun.Eğer ki bir Tanrı isen ve hepimizi zihninde ya da gerçeklikte yaratacak kadar gücün var ise bizler zaten sen var olduğun için var oluyoruz çünkü sen Tanrısın bizi sen yarattın.Bu şekildeki bir düşünce yapısının aşırıya kaçtığını düşünüyorum.Bu felsefenin en sinir bozucu ve güçlü yanı bana kalırsa reddedilemez olması bu yüzden burada son karar sana düşüyor.Bizlerin senin zihninde yer alan piyonlar olduğumuzu ve sen ölüne öleceğimizi düşünmeye devam edebilirsin.Fakat şu ana kadar başına gelen kötü şeyleri içten içe istediğin için mi başına geldi yoksa kötü şeyleri yapan kişiler senin tarafından yaratılmadığı senin zihnin dışında kendi bilinçleri olduğu için mi?

(fena uzatmışım kusura bakma :p)

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Ö. YILDIRIM. Solipsizm Nedir? Tekbencilik » Felsefe Hakkında Her Şey.... (21 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 29 Ekim 2024. Alındığı Yer: Felsefe hakkında her şey... | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close