Bu konuda ortak bir görüş yok!
Fizikte madde, makro ölçekte; kütlesi olan, boşlukta yer kaplayan yani hacmi olan, eylemsizlik özelliğine sahip ve yapısında en az bir tanecik olan, canlı, cansız her çeşit malzemeye verilen addır.
Nesne maddenin özel bir ifade biçimidir ve belirli bir ağırlığı, kütlesi, şekli, rengi olan cansız varlıklara yönelik kullanılan bir kavramdır. Genellikle bir veya birden fazla maddenin bir araya gelişi-getirilişi ile oluşan ve kullanışlı olan eşya anlamında da kullanılır.
Dolayısıyla insan genel kategoride maddeden oluşur ancak özelde “canlı” oluşu nedeni ile nesne olarak tanımlanmaz.
Ancak bu tanımlamaların hiç biri, nesne ile madde arasındaki ayırım, canlı ile cansız arasındaki ayırım gibi, üzerinde ortaklaşılmış tanımlamalar değildir.
Özellikle canlı-cansız ile madde-nesne tanımlaması makro ölçekte insan merkezli tanımlamalardır ve burada insan kendini özne (fail-bağımsız) olarak konumlandırır. Ancak mikro ölçekte ve doğa nazarında böyle bir ayrım yoktur. Doğa nazarında madde olan her şey nesnedir ve nesne olan her şey maddedir. Atom altı ölçekte de canlı diye özel bir sınıflandırma biçimi yoktur. Ancak makro ölçekte canlılık, cansızlığın sadece özel bir durumuna tekabül eder ve sadece işlevsellik (işe yararlık) açısından bir öneme sahiptir.
Dolayısı ile doğa nazarında ve fiziksel olarak insan hem madde hem nesnedir. Ancak felsefi ve sosyolojik temelde insana özne özelliği atfedildiği için nesne olmaktan çıkar ancak temel bileşenleri (yapı taşları) itibarı ile son tahlilde madde olma özelliğini korur.
Benim bildiklerim bunlarla sınırlı, dahası varsa da öğrenmek isterim.