Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Feyza Yılmaz
Üye 10 Eylül 2 Cevap
4

“Normal” olan nedir?

“Normal” dediğimiz her şey, neye göre belirlenir? Günlük hayatımızın her alanında normal ve anormal ayrımı neye göre yapılıyor? Psikolojik, kültürel, ahlaki gibi farklı konularda normal davranışları nasıl belirlemiş olabiliriz? Size göre normal ve anormal ayrımı nasıl belirleniyor? Düşüncelerinizi merak ediyorum 🙏🏻
361 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 10 Eylül

YA GÜÇ YA ORTAK UZLAŞI !

Normal’in kelime kökeni norm’dur:Kural olarak benimsenmiş, yerleşmiş ilkeye ya da yasaya uygun durum anlamına gelir. Bu nedenle normal kavramı gerek toplumdan topluma gerekse toplum içinde zamanla değişen kültürel, ekonomik, hukuksal, sosyal ve siyasi diğer durumlara göre sürekli değişime açık bir olgudur.

Burada karşımıza çıkan ve normal ile çoğunlukla karıştırılan iki kavramdan ilki yasalllık bir diğeri ise doğruluk olgusudur. Ancak normal olan her şey yasal veya doğru, yasal veya doğru olan her şey de normal olmak zorunda değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Esasında kendi alanlarında (hukuk ve genel geçer doğruluk) biri hukuki bir diğeri toplumsal olmak üzere birer normdur ve aynı zeminde örtüşür. Toplumsal yapıya içkin , onu aşkın şekilde ve evrensel ölçekte, kültürel, hukuki, siyasi, sosyal ve ekonomik değişim bazen yeni normlar ile eski tezahür alanı ve anlamı ile örtüşmeyebilir. Örneğin hukuksal alanda evrensel ölçekte gelişen yeni norm( İdam cezasının reddi, ötenazi gibi), ilgili toplumun var olan hukuksal normları ile çelişebilir. Burada hukuksal zeminde ilgili toplum bunu kendi iç işleyişinde birer hukuk normuna dönüştürene kadar daha ileride olan yeni norm “meşruluk” ( kabul edilebilir ) adıyla toplumsal hayatta işlerlik kazanır. Ta ki yasal hukuki zeminde tescillenene kadar. Bu durum toplumun diğer tüm norm alanları için geçerlidir.

Bir toplumda normal’i belirleyen kimdir diye soruyu farklı şekilde sorarsak, o toplumun dinamikleri ve bu dinamikleri kontrol edebilen güçtür cevabı verilebilir. Bu güç bazen bir siyasi erk olabileceği gibi bazen bir tarikat, aşiret, ağa veya cemaat de olabilir. Hangisinin siyasi, hangisinin toplumsal, hangisinin ahlaki, hangisinin hukuki olduğu çoğunlukla seçilemez. Çünkü; ağırlıkları farklı olsa da hepsi iç içedir ve toplumu bir bütün olarak istendik şekilde dizayn etme amacı güder.

Zira normal kavramının en çok tartışmaya ve çatışmaya neden olduğu toplumlar, kendi normlarını kendi toplumsal gelişmişlik ölçülerinde, kendi iradeleri ile ve bir uzlaşı zemininde yaratamayan, aksine kendilerine tepeden ve güç temelli normlar dayatılan toplumlardır.

Bu toplumlarda başta adalet olmak üzere, eşitlik, özgürlük, hak, hukuk ve bunlara dayanan doğruluk yaşamın hiçbir alanında karşılık bulamaz. Geriye ya var olan iradeye kerhen biat ya da meşruluk temelinde itiraz kalır.

Tüm Reklamları Kapat

İlksel olarak normlar (normal) toplumların olağan evrimsel seyrinde zamanla, deneye yanıla, eleye eleye ve genellikle ortak bir mutabakat ile oluşur. Toplumun her alanda değişimine bağlı olarak ve ihtiyaç temelli sürekli değişir. Ancak bu durum bugün için sadece kendi özgülünde ve kendi dinamikleri ile ortak bir uzlaşı alanında buluşabilen, gelişmiş demokratik değerleri içselleştirmiş toplumlarla sınırlı ne yazık.

Dünya toplumlarının ekseriyeti ise daha çok yukarıda ifade etmeye çalıştığımız güç temelli ve tepeden inme normlara tabi olarak yaşamlarını sürdüremeye çalışmaktadır. Hem de her alan için. Hukuk, ahlak, kültür, psikoloji, sosyoloji, ekonomi, siyaset ve diğer olmak üzere.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Umut Top
Umut Top
106K UP
Felsefe Okuru 10 Eylül

Günlük hayatta "normal" kavramı, alışılagelmiş, beklenilen, sıradan olayları ifade etmek için kulanılsa da, her toplumun, hatta her şahsın sadece kendine ait normalleri vardır.

Realist bir perspektife göre, "normal" nesnel gerçeklik ve evrensel standartlara dayalı olabilir.

Sübjektif bir perspektife göre, "normal" kişisel ve kültürel algılara bağlıdır. Bu görüşe göre, neyin "normal" olduğu, bireylerin ve toplulukların kişisel ve kültürel deneyimlerine bağlı olarak değişir. Bu nedenle, "normal" olan şeyler "subjektif" kavramından bağımsız olarak değerlendirilemez.

Tüm Reklamları Kapat

Bireysel deneyimler, yani aile yapısı, arkadaş ortamı, okul ortamı, hatta günümüzde internette maruz kalınan ortamlar gibi eşsiz değişkenler, herkesin farklı tecrübeler edindiği sosyal bir etkendir ve kişinin normallerinde, yaşadığı toplumun geneline kıyasla bazı farklılıklara sebep olur. Özellikle günümüzdeki kürselleşmenin boyutu göz önünde bulundurulduğunda, bu farklılıklar daha büyük boyutlara evrilebilir.

"Normal" anlayışı tarihsel, coğrafi, sosyal, dini, ekonomik, eğitimsel ve bireysel faktörlerin etkileşimi ile şekillenir. Dolayısıyla, toplumsal normların ve değerlerin oluşumu karmaşık bir süreçtir ve bu normlar, toplumsal yapının ve bireylerin deneyimlerinin bir yansımasıdır. Bu normallerin spesifik olarak hangi davranış ve olayları ifade ettiği de o toplumun ve kişinin karakteristik yapısı, rengidir.

Fikrimce, normal karşılanan insan davranışlarının oluşması, bir toplumdaki insanların hayatta kalmak, etkili iletişim kurmak, saygı görmek, aile kurmak, para kazanmak, ahiretini kurtarmak için (çoğunlukla) başvurduğu çeşitli eylemlerin zaman içinde aşina olunmasıyla gerçekleşirken, normal olaylar da, yaşanılan veya tecrübe edilen çevrelerdeki sıklıkla rastlanılmış olayları ifade eder.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close