Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Tanrı evrim ile yaratabilirken evrim veya bilim neden Tanrı'yı dışlıyor?

Evrilme sürecimiz tanrıyı reddetme veya dinlerin yalanı gibi birşeyi göstermez türlerin evrimi tesadüfen ve sahipsiz olduklarını mı gösterir? Bunlar sadece hepsini irade ile yapan bir yaratıcının özelliği değilmi? evrim tanrının yokluğuna delil olmadığı gibi bize onu tanıttırmış olmuyor mu? , sonuçta bütün bunları yapan sıfırdan yapmışta olabilir, türleri birbirinden çıkacak şekilde yapmış olabilir?sadece bize onun iradesini göstermez mi?
1,253 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

İsterseniz evrimi Tanrı'nın yönlendirdiğine inanabilirsiniz. Bunu çok anlattık. Birkaç örneğini buradan, buradan, buradan, buradan, buradan, buradan görebilirsiniz. Çoğu kişi bilimin boş hipotezini yanlış anlıyor. Tanrı konusu bilimsel olarak gözlemlenemeyen ve şu anki duruma bir katkı sağlamayan bir durum olduğu için boş hipotez gereği bilim tarafından "yok sayılır." Bunun anlamı bilimin "Tanrı'nın yapmadığını biliyorum." demesi değil, bu konuya dair bir yorum yapmamasıdır. Tanrısal açıklama "bilim tarafından reddedilir", çünkü felsefi bir konudur bu. Tekrar ediyorum. Bu, "Tanrı'nın yönlendirdiğine inanamayacağınızı" ya da bilimin "Tanrı'nın olmadığını ispatlamaya çalıştığını" ya da "Bilimin Tanrı'nın yapmadığını bildiğini" değil. Bu konuya dair bir veri gelene kadar o konuyu "alanı dışında" tuttuğunu, "umursamadığını" "bir yorum yapmadığını" gösterir. İnançsal olarak isterseniz Tanrı'nın yönlendirdiğine inanın ama bilimsel olarak Tanrı ile ilgili bir veri gelmediği sürece bu konu bilimin alanının dışında kalmaya devam edecektir.

542 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Evrimin bir dünya görüşü, felsefe akımı olmadığını, bilimsel bir teori olduğunu kabul ederek konuya başlamak gerekiyor. Bu konuda düşüncemiz netleşmezse, evrim ile din i birbirinin karşısında iki varlık yorumu gibi algılama hatasına düşen ergenlere döneriz.

1- Evrim tanrı ve dinler yoktur mu diyor?

Evrimin ilgilendiği konu, tür içindeki genetik varyasyon geçiş süreci türleşme vs. Bilim disiplini içinde bir alan. Tanrı ve dinler ile uzaktan yakından ilgisi yok.

Tüm Reklamları Kapat

Bilimsel bulgu, üzerine anlam yüklenmeden literatüre geçer.

Kişi kendi inanış şekline göre bu bulgulara anlam yükler. Bilim bu anlamı kendisi yüklemez, bilim etiği buna izin vermez. Evrim sürecini tanrı yaratmıştır, ya da evrim süreci tanrının olmadığını göstermektedir gibi bir literal kayıt söz konusu olamaz.

Ama hayatı din temelli yorumlayan kişilerin, yaradanın insanı HOP diye bir anda yarattığını düşünme arzusu ve hayatı tanrısızlık ile yorumlayan zihinlerin bilimsel herhangi bir açıklamanın tanrının olmadığına delil olabileceği hezeyanları nedeniyle evrim teorisi ile din sanki iki ayrı uç noktaymış gibi algılanabilmekte.

2- Evrimsel mekanizmalar bir tanrının varlığını mı gösteriyor?

Tüm Reklamları Kapat

Bilimsel herhangi bir argüman üzerinden, tanrısal bir kanıt sunmak metodolojik bir hata olacaktır. İnanç, varoluşu yorumlama biçimidir - inançsızlık da tabii ki. Bu açıdan anlama dair bir sonucu temellendirirken bilimsel argümanı kanıt olarak gösteremeyiz. Sadece biz o argümana inanç ya da inançsızlık yorumunu sonradan yükler ve KABUL EDERİZ. Eğer herhangi bir şekilde KANIT söz konusu olsaydı, tanrı - tanrısızlık konularını tartışıyor olmazdık.

İnançlı bir kişi evrim teorisini yaradanın varlığına, onun yaratma biçimine delil olarak kabul edebilir. İnançsız biri de tanrısızlığa delil olarak kabul edebilir. Ancak bilimsel argümana yüklenen hiçbir anlam genellenemez. Hatta kişinin bu argüman üzerinden inanç-inançsızlığa gitme biçimi dahi ÖZNELdir.

Disiplinleri, disiplinlerin ürettiği argümanları kişisel yorumlar üzerinden değil, doğrudan kaynağından öğrenip analiz etmek, birey için bir gerekliliktir.

382 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close