Yine fizik, kimya, biyoloji ve matematik!
Sanatı sanat yapan şey duygu ile yapılmasından öte bir duygu ve düşün seline vesile olması, yani bıraktığı etkidir.
Bu etkinin sadece duygusal bir boyutu olmaz. Sanat aynı zamanda düşüncenin en yalın ve aracısız aktarımıdır. Sanat renktir, ritimdir, estetiktir. Dolayısı ile fiziktir. Bunların bizde bıraktığı etkinin hormonal tezahürüdür ve dolayısıyla kimyadır. Varoluşu anlamlandırılma ve bu anlamlandırma üzerinden kendimizi ifade etme biçimidir ki en önemli gıda-enerji kaynaklarından birisidir ve dolayısı ile biyolojidir.
Belki yapay zeka “şimdilik” sanatın bu çok yönlü ve yaşamı doğrudan etkileyen çıktıları karşısında bizim gibi duygu ve düşün seline kapılmayabilir fakat tersi mümkündür. Yapay zekanın üreteceği sanat pekala bizde aynı etkileri bırakabilir.
Neticede yapay zekanın sanat icra ederken (disiplin fark etmeksizin) kullanacağı veri tabanı bizim veri tabanımızdan çok da farklı olmayacaktır.
Sonuçta tabi olduğumuz fizik yasaları, kimya ve biyoloji ve bunların bize etkileri matematiksel olarak hesap edilebiliyorsa, icra edilen sanatın bu çerçevelerde bize kimyasal ve biyolojik etkileri ve nasıl etkidiği de pekala matematiksel kodlara dökülebilir.
Zaten bir şeyi kodlara dökebildiğimiz an o şeyi yapay olarak da üretebiliriz demektir. Biz yapay olarak üretebiliyorsak, aynı işlemci mantığına sahip yapay zeka neden üretmesin.
Hatta daha iyisini bile yapabilir kanaatindeyim ve hatta büyük çoğunluk hangi sanatsal yaratının insan hangisinin yapay zeka ürünü olduğunu ayırt bile edemeyebilir.
Bizlerin, alanı fark etmeksizin sanatın bizlerde bıraktığı etki üzerinde bir sanat eserine yüklediği anlam –anlamlılık hem bize özgüdür hem de değişkendir. Neticede anlam, kişi nezdinde düşün ve duygu dünyasıyla o an örtüşme oranı ile ölçülen sübjektif bir durumun ifadesidir. Haliyle bu işe yeni başlayan , öğrenen bir yapay zekanın bizde böylesi anlamlara vesile olması için sadece kıvraklığa ve vesilesi ile tecrübeye, zaman ihtiyacı olur. Bütün ham sanatçıların dengemizi bozacak kadar muazzam sanat eserleri yaratabilmesi için pişmesi gerektiği misali… Türümüz sanatçısından esirgemediğimiz pişme sürecini yapay zekadan neden esirgeyelim…