Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Adem Cünük
Adem Cünük
12K UP
Üye
3

Bilinç tam olarak nedir?

295 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸
Orijinal Soru: Bilinç tam olarak nedir?

Bastan kabul etmek zorunda olduğumuz bir şey var ki, beyin gibi bilinen en kompleks yapının çıktısını, onu kullanarak anlamak mümkün değil gibi görünmekte. Bilinç tam olarak tanımlanamamış bir olgu şimdilik. Aynen canlılık gibi.

Burada üzerinde durulacak bir konu var ki o da konnektom projesi. Bir zamanlar GENOMun herseyimiz olduğunu, gen haritası çıkarılınca herşeyi anlayacagimizi zannediyorduk. Ancak genom projesi sonrası bunun hiç öyle olmadığı, epigenetigin genom dan çok daha önemli olduğu anlaşıldı.

Tüm Reklamları Kapat

Konnektom nedir? Beynin bağlantısal bütünselliği. Nöronal ağ haritası. Deneyim öznel olduğu için konnektom da tamamen kişiye özeldir ve bizim kim olduğumuz bilinç üzerinde etkisi olduğu düşünülmekte. Ancak bir nöronun diğer 10 ila 15bin nöron ile bağlantısının bulunması konunun karmaşıklığını ortaya koymakta. Konnektom projesi sonunda da beklenen bilgilere ulaşılamaması oldukça normal karşılanacak çünkü, bir yapıyı, o yapınin kendisi ile anlamaya çalışmak Zaten bir paradoks gibi durmakta.

Hafızanın da konnektom ile ilgisi olabileceği düşünülmekte. Hafızanın beynin neresine ne şekilde kayıt edildiği bilinmemekte. Beyinlerinin %80 i alınan deney farelerinin hafızalarının yerinde olduğu gözlenmiştir.

Ancak şu var ki, hafıza yitiminde kisi özbenliği konusunda aynı kişiyi hissetmektedir. Bu benliğe bağlı isim nerede yaşadığı gibi sonradan eklenen faktörlere ulaşamamaktadır. Yani hafızasını kaybetmeden önceki kisidir. Bunun da beyin baglantisal bütünselliğinin değişmemesi ile ilgisi olduğu düşünülmekte. Ancak kesin ve net konuşmak mümkün değil şimdilik.

220 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Can
Mustafa Can
2,340 UP
Meraklı Mühendislik Öğrencisi

Bana göre bilinç tamamen somut bir şeydir. Nöronlar arasındaki elektrik sinyalleri ve nörotransmitter etkileşimleridir. Hayvanların bilinci olup olmadığı hala tartışma konusu diye biliyorum - en son okuduğumda böyleydi - ama hayvanların öz farkındalığı yoktur ( bazı hayvanlar hariç ) bu yüzden bilinci de yoktur diyebiliriz. İçgüdülerine göre hareket ederler. [ Yanlışım varsa affola konuda uzman değilim ]

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Barış Kaan Ok
Öğrenci
Orijinal Soru: Bilinç tam olarak nedir?

Bilinç operasyonel tanımını yapmanın hala daha çok zor olduğu bir kavramdır. Çok basit olarak bilinci içsel ve dışsal varlığın farkında olma durumu olarak tanımlayabiliriz. Bilincin ne olduğu ve beynimizde kendini nasıl ifade ettiğiyle ilgili birçok deney ve gözleme dayalı model olsa da bilincin tanımı, onu ölçme yöntemleri ve bilincin nasıl oluştuğu bilim ve felsefe tarafından hala cevaplanamamış ve üzerinde bir konsensus sağlanamamıştır.

107 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. What Is Consciousness?. (2 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 2 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Barış Akar
Sinirbilim Araştırmacısı ve Yazarı
Orijinal Soru: Bilinç tam olarak nedir?

Bilinçlilik ile hafıza durumlarını iki ayrı şekilde ele almakta fayda var. Hafıza kaybı bir çok türde görülebilir. Hafıza kaybına amnezi denir. Çok çeşitte amnezi türü vardır. Bu amneziler herhangi bir psikolojik, fizyolojik nedene veya fiziksel neden bağlı olabilir. Örneğin major depresyona bağlı olarak sıçanların hipokampüsünün (anıları ve hafızayı depolayan bölüm) CA3 bölümünün nöronlarında kırılmalar ve hasarlar görülmüştür fakat herhangi bir bilinçlilik durumunda kayıp yaşanmamıştır (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10357248). Bir diğer sinirbilim tarihinde önemli olan vaka ise H.M. vakasıdır. H.M.'nin epilepsi nöbetlerine son vermek için medial temporal lobektomi yapılır ve daha sonra H.M.'de hafıza kayıpları görülür. Kısa süreli hafıza kayıpları yaşar. Belleğine herhangi bir olayı, görseli veya ismi bellekte tutamıyordu. Yine H.M. vakasında görülen durumda da hafıza kaybının olmasına rağmen herhangi bir bilinçsizlik, farkında olmama durumu gözlenmemiştir. 2016 tarihine kadar araştırmacıların bilinç-beyin hakkında çok fikirleri yoktu. Fakat son yapılan araştırmalarda (https://n.neurology.org/content/87/23/2427.short) hastaneye yatan 36 hastanın koma geçiren 12 hastanın bilinçsizlik durumu olduğu için beyinde lezyon veya dejenere durumu aranmaya başlandı. İncelenen bölgelerde rostral dorsolateral pontine tegmentum bölümünde dejenere görülmüştür. Araştırmacılar buranın bilinçlilik durumu ile yakından ilişkisi olduğunu düşündükleri için bir konnektom haritasını çıkardılar ve bilinçlilik durumunun beyinde nereleri etkilediğini görmek istediler.

Bu bölgenin etkileşime girdiği bölgeler arasında hafıza ile ilgili bölgelerde vardı. Bilinçsizlik yaşayan -komada olan insanların- hipokampüs ve anı depolayan diğer bölümlerinde de problem olduğu görülmüştür.

Tüm Reklamları Kapat

Hafıza-bilinç arasında olan ilişki halen tartışılmakta. Hafıza kaybı herhangi bir benliğin veya kişiliğin silinmesi demek değildir. Sadece depolanan bilgilerin bilince geri çağırılamamasından kaynaklanan bir durumdur. Bilinçsizlik durumu ise olayın farkındalığını kavrayamama ve hem fizyolojik hem de fiziksel açıdan uyarılamama ve buna cevap verememe durumudur. En azından daha hafif amnezi türlerinde bu tür farkındalık ve uyarılma problemi çok görülmez.

187 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close