Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İlhan Taşlı
Üye 6 Nisan 2023
7

Pleistoesen çağın bitimi ve Holosen çağın başında av hayvanları ve bunları avlayan avcıların nesilleri neden sona ermiştir?

Aşırı avlanma baskısı ilk akla gelen gibi gözükse de görece insan neslinin bulunmadığı veya seyrek bulunduğu bölgelerde de yok oluş yaşanmıştır. İklim değişikliğinin ne tür etkileri olmuş olabilir?
306 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 15 Ağustos

Pleistosen'in sonu ve Holosen'in başlangıcında büyük av hayvanlarının ve onlara bağımlı olan avcıların neslinin tükenmesi esas olarak insanların aşırı avlanması ve önemli iklim değişikliğinin bir kombinasyonundan kaynaklanmıştır. İnsanlar göç ettikçe ve yayıldıkça mamutlar ve mastodonlar gibi büyük memelileri yoğun bir şekilde avladılar ve bu da hızlı bir şekilde azalmalarına yol açtı. Eş zamanlı olarak dramatik iklim değişiklikleri habitat değişimlerine ve ekosistem bozulmalarına neden olarak bu türlerin neslinin tükenmesine ve hayatta kalmak için onlara bağımlı olan avcı-toplayıcı kültürlerin çöküşüne daha da katkıda bulundu.[1][2]

Pleistosen'in sonundaki iklim değişikliği seyrek insan popülasyonuna sahip bölgelerde bile türler üzerinde derin etkiler yarattı. Hızlı ısınma ve buzulların erimesi, tundranın ormanlara dönüşmesi ve birçok türün adapte olduğu buzul çağı ortamlarının kaybolması gibi önemli habitat değişikliklerine yol açtı. Bu değişiklikler ekosistemleri bozdu, gıda kıtlığına neden oldu ve türleri göç etmeye veya hızlı bir şekilde adapte olmaya zorladı. Ayrıca iklim değişiklikleri su ve barınak gibi kaynaklar için artan rekabete yol açarak türler üzerinde daha fazla baskı yarattı ve neslinin tükenmesine katkıda bulundu.[3][4]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. W. H. Johnson. Pleistocene Epoch - Megafaunal Extinctions. (25 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  2. Earth. It's Official: Humans Were The Leading Cause Of Large Animal Extinctions. (2 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Earth | Arşiv Bağlantısı
  3. W. H. Johnson. Pleistocene Epoch - Ice Age, Climate Change, Extinctions. (25 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  4. E. Post. Pleistocene Warming And Extinctions. (11 Ağustos 2013). Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2024. Alındığı Yer: OUP Academic doi: 10.23943/princeton/9780691148472.003.0002. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close