Yaratılışçı kaynaklar sayfa sayısına bile dikkat etmediği için bulması biraz vakit alsa da bu sözün geçtiği mektubu bulabiliyorsunuz. Söz konusu mektup, kaynaklarda verdiğim kitapta 24. sayfanın sonuna ve 25. sayfaya denk geliyor. Mektubun bu kısmı, en alttaki "Not" kısmından cımbızlandığı için bağlamı çok anlaşılmıyor. Mektubun asıl kısmında Darwin'e bazı bitki türlerinin neden hiç değişmemiş olabileceği sorulmuş. Darwin ise doğal seçilimde türlerin kendisine faydalı bir değişim olmadığı sürece değişmeden kalmasının o kadar da şaşırtıcı olmadığını belirtiyor. Ancak hangi değişimlerin önemli veya faydalı olabileceğini şu an için kesin olarak analiz edemediklerini, bazı konuları o günün şartlarında bilememenin yani "bazı konulardaki cehaletin" normal olduğunu da söylüyor. Not kısmında ise şöyle devam ediyor:
NOT: Aslında Doğal Seçilim inancı şu anda tamamen genel değerlendirmelere dayandırılmak zorundadır. Bunlar; varoluş mücadelesinden ve türlerin kesin bir şekilde değiştiği jeolojik gerçeğinden yola çıkarak doğal seçilimin gerçek neden (vera causa) olduğu, insanın seçilimi sayesinde evcilleştirme altındaki türlerdeki değişimin doğal seçilim ile benzerliği, özellikle de bu görüşün bir dizi olguyu anlaşılabilir bir bakış açısı altında birleştirmesidir. Ayrıntılara indiğimizde bir türün değiştiğini de teorinin temelindeki varsayılan değişimlerin faydalı olduğunu da kanıtlayamayız. Bazı türlerin neden değiştiğini, bazılarının neden değişmediğini de açıklayamayız. Bana göre bazı türlerin neden değişmediğini tam ve ayrıntılı olarak anlamak, varsayılan değişim durumunu anlamaktan çok daha zor değildir. Bronn, eski yaratılışçı ekole veya yeni ekole, neden bir farenin kulaklarının diğer fareden daha uzun olduğunu veya neden bir bitkinin yapraklarının diğer bitkiden daha sivri olduğunu boşuna soruyor olabilir.
Yani aslında Darwin, türlerin değiştiğinin fosil kayıtlarında açıkça görüldüğünden ve doğadaki varoluş mücadelesinin gözlemlendiğinden bahsediyor. Kanıt derken Darwin'in bahsettiği ise türlerin evrimsel sürecinde doğal seçilim ile o özelliğin neden seçildiğine yönelik daha derin mekanizmalar ve analizler. "Doğal seçilimi ana sebep olarak görüyoruz ama peki o neden böyle oldu, onu her zaman bilemeyebiliyoruz." demeye çalışıyor.
O yüzden Darwin, en sonda yaratılışçılara da yeni ekole de boşuna sorulduğundan bahsediyor. "Evrimde bunları şu an bilmiyoruz ama sanki yaratılışçılar bunların neden böyle olduğunu açıklayabiliyor mu? Hayır." demeye getiriyor. O zamanlarda kimse bunları bilmiyordu. Ancak Darwin bunun teori için çok da bir zorluk oluşturmayacağından bahsediyor. Kaldı ki şu an evrimi genetik seviyede çalışıyoruz; neyin, neden, nasıl evrimleştiğini analiz edebiliyoruz.
Kaynaklar
-
Darwin Online. Darwin, Francis Ed. 1887. The Life And Letters Of Charles Darwin, Including An Autobiographical Chapter. London: John Murray. Volume 3.. Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Darwin Online
| Arşiv Bağlantısı