Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmet Kocaman
Mehmet Kocaman
1,718 UP
Üye 4 Ağustos 2 Cevap
2

“Ayrıntıya girdiğimizde, tek bir türün bile değiştiğini kanıtlayamayız. Varsayılan değişikliklerin faydalı olduğunu... sözü darwine mi ait?

Darwin bu cümlesi ile evrimde tür değişiminin olmayacağını mı savunuyor? Yoksa cımbızlama bir laf mı resmi olarak bir yerde bulamadım. Cevap verirseniz teşekkür ederim.
379 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Editör 5 Ağustos

Yaratılışçı kaynaklar sayfa sayısına bile dikkat etmediği için bulması biraz vakit alsa da bu sözün geçtiği mektubu bulabiliyorsunuz. Söz konusu mektup, kaynaklarda verdiğim kitapta 24. sayfanın sonuna ve 25. sayfaya denk geliyor. Mektubun bu kısmı, en alttaki "Not" kısmından cımbızlandığı için bağlamı çok anlaşılmıyor. Mektubun asıl kısmında Darwin'e bazı bitki türlerinin neden hiç değişmemiş olabileceği sorulmuş. Darwin ise doğal seçilimde türlerin kendisine faydalı bir değişim olmadığı sürece değişmeden kalmasının o kadar da şaşırtıcı olmadığını belirtiyor. Ancak hangi değişimlerin önemli veya faydalı olabileceğini şu an için kesin olarak analiz edemediklerini, bazı konuları o günün şartlarında bilememenin yani "bazı konulardaki cehaletin" normal olduğunu da söylüyor. Not kısmında ise şöyle devam ediyor:

NOT: Aslında Doğal Seçilim inancı şu anda tamamen genel değerlendirmelere dayandırılmak zorundadır. Bunlar; varoluş mücadelesinden ve türlerin kesin bir şekilde değiştiği jeolojik gerçeğinden yola çıkarak doğal seçilimin gerçek neden (vera causa) olduğu, insanın seçilimi sayesinde evcilleştirme altındaki türlerdeki değişimin doğal seçilim ile benzerliği, özellikle de bu görüşün bir dizi olguyu anlaşılabilir bir bakış açısı altında birleştirmesidir. Ayrıntılara indiğimizde bir türün değiştiğini de teorinin temelindeki varsayılan değişimlerin faydalı olduğunu da kanıtlayamayız. Bazı türlerin neden değiştiğini, bazılarının neden değişmediğini de açıklayamayız. Bana göre bazı türlerin neden değişmediğini tam ve ayrıntılı olarak anlamak, varsayılan değişim durumunu anlamaktan çok daha zor değildir. Bronn, eski yaratılışçı ekole veya yeni ekole, neden bir farenin kulaklarının diğer fareden daha uzun olduğunu veya neden bir bitkinin yapraklarının diğer bitkiden daha sivri olduğunu boşuna soruyor olabilir.

Yani aslında Darwin, türlerin değiştiğinin fosil kayıtlarında açıkça görüldüğünden ve doğadaki varoluş mücadelesinin gözlemlendiğinden bahsediyor. Kanıt derken Darwin'in bahsettiği ise türlerin evrimsel sürecinde doğal seçilim ile o özelliğin neden seçildiğine yönelik daha derin mekanizmalar ve analizler. "Doğal seçilimi ana sebep olarak görüyoruz ama peki o neden böyle oldu, onu her zaman bilemeyebiliyoruz." demeye çalışıyor.

O yüzden Darwin, en sonda yaratılışçılara da yeni ekole de boşuna sorulduğundan bahsediyor. "Evrimde bunları şu an bilmiyoruz ama sanki yaratılışçılar bunların neden böyle olduğunu açıklayabiliyor mu? Hayır." demeye getiriyor. O zamanlarda kimse bunları bilmiyordu. Ancak Darwin bunun teori için çok da bir zorluk oluşturmayacağından bahsediyor. Kaldı ki şu an evrimi genetik seviyede çalışıyoruz; neyin, neden, nasıl evrimleştiğini analiz edebiliyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Darwin Online. Darwin, Francis Ed. 1887. The Life And Letters Of Charles Darwin, Including An Autobiographical Chapter. London: John Murray. Volume 3.. Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Darwin Online | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Funny Science
Funny Science
44K UP
Funny Science 7 Ağustos

bu alıntı doğrudan Darwin'e atfedilmemiş olabilir, ancak Darwin’in evrim teorisi ve doğal seçilim üzerine yaptığı çalışmalar, türlerin değişimi ve bu değişimlerin "faydalı" olabileceği fikriyle ilgili temel kavramları içerir. Eğer bu alıntının belirli bir kaynağı varsa veya başka bir bağlamda kullanılmışsa, bu bağlamı da göz önünde bulundurmak önemli olabilir.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close