Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Almina Çiğdem
Üye 10 Temmuz 2 Cevap
3

Muhafazakar kesimler neden Freud'u sevmezler?

Sadece Freud'u kötülemek amacıyla yazılmış, diyanet tarafından basılmış bu kitabı görmüştüm. Aynı kitapta Einstein ve Darwin'den de pek iyi bahsedilmiyordu. Biraz göz gezdirdim ama ne yazık ki kitabı okumak için fırsatım olmadı. Darwin'i anladım ama Einstein ve Freud neden onu pek anlayamadım. Başka mecralarda da bu tarz yazılar görmüştüm. Neden?
372 görüntülenme
Muhafazakar kesimler neden Freud'u sevmezler?
Muhafazakar kesimler neden Freud'u sevmezler?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mustafa İğraç
Lise öğrencisiyim 10 Temmuz

Muhafazakar kesimlerin Freud’u sevmemesi ya da ona karşı eleştirileri genellikle birkaç sebepten kaynaklanıyor. Freud’un psikanaliz kuramı, insan davranışlarını ve ruhsal hastalıkları biyolojik ve psikolojik faktörlerle açıklamayı hedefliyor. Bu yaklaşımı, dinin bireysel ve toplumsal bir olgu olarak ele alınabileceğini öne sürüyor ve bu da dinin kutsallığını sorgulayan bir bakış açısı olarak görülüyor. Dolayısıyla, muhafazakar kesimler için bu durum rahatsız edici olabilir. Ayrıca, Freud’un cinsellik konusundaki açık ve detaylı tartışmaları da muhafazakar toplumlarda tepki çekebiliyor. Freud’un cinselliğin insan psikolojisi ve davranışları üzerindeki etkilerini incelemesi, bazı muhafazakar bireyler tarafından ahlaki değerlerle çelişen bir yaklaşım olarak görülüyor. Bunun yanı sıra, Freud’un psikanaliz teorileri genellikle bilimsel yöntemler açısından tartışmalı olarak kabul ediliyor. Freud’un bazı teorileri deneysel olarak doğrulanabilir olmaktan ziyade daha spekülatif bir nitelik taşıyor. Bu durum, daha kesin ve deneysel temellere dayanan bir yaklaşımı tercih eden muhafazakar düşünceyle çelişebilir. Freud’un toplumsal normlara karşı kişisel isyanı ve bireyin içsel çatışmalarını incelemesi de muhafazakar kesimlerle doğal bir çatışma yaratabiliyor, çünkü bu yaklaşım geleneksel değerleri sorgulayan bir tutum sergiliyor.Darwin’in evrim teorisi, yaratılışçılık görüşüyle çeliştiği için muhafazakar kesimler tarafından eleştirilirken, Einstein’ın teorileri genellikle bilimle sınırlı bir konu olmasına rağmen, bazı muhafazakar görüşler Einstein’ın politik ve sosyal görüşlerinden dolayı da eleştiriler getirebiliyor.

Yani, Freud’un teorileri genellikle muhafazakar değerlerle çelişen unsurlar içeriyor ve bu yüzden eleştirilmesi anlaşılabilir bir durum.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. P. Gay. Freud: A Life For Our Time. ISBN: 978-0393313571.
  2. S. Freud, P. Gay, et al. The Freud Reader. ISBN: 978-0393312765.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 10 Temmuz

Statükoyu sarstığı için...

Statüko var olanın korunması eğilimidir. Var olan haliyle korunduğunda değişime, aykırı olana, alternatif ortaya koyana karşı muazzam bir direnç oluşur. Zira muhafazakarlık da tam olarak budur. Var olanı muhafaza etmek.

Oysa esasında aklın egemenliğinde ve bilimsel temelde "aynı nehirde iki kez yıkanamayız. Çünkü hem biz hem de nehrin suyu değişmiştir." Yani değişim ve devinim evrenin geneli için esastır.

Tüm Reklamları Kapat

İşte evrenin ve doğanın durağanlığından taraf olup öyle olduğunu kabul eden, bu ön kabulü sonsuza dek sürsün istediğii için, muhafaza eden anlamında muhafazakar adını alır. Değişimin gücünü görüp ondan yana tutum belirleyenlere ise ilerici adı verilir.

Ne yaman çelişkidir ki bütün yenileri ilericiler ortaya koyarken var olanı koruyucular (muhafazakarlar) hep ilericilerin bir adım önce koyduğunun savunusunu yapar. Yeni olana direnir ve fakat yaşam devinimden ve yeniden yanadır..

Bir müddet sonra yeni eskinin yerini alır ve bu sefer muhafazakar buna sımsıkı sarılıp sonsuza değin böyle kalması uğraşını verir. bu böylece sürüp gider..

Yeni, farklı, değişik, alışılmadık ve bunu ortaya koyanın Freud, Einstein yahut Darwin olması önemli olmaksızın, istisnasız her zaman muıhafazakarın tavrı eskiyi koruma dürtüsü ile yeniyi reddetme üzerinedir.

Tüm Reklamları Kapat

Burada tabi biraz da bunu siyaset malzemesi olarak kullanışlı bir aparata dönüştürmek isteyenlerin (diyanet gibi) , özellikle statükolarını sarsabilecek Darwin gibi, Einstein gibi ve hatta Freud gibi şahsiyetlere yönelik özel bir tasarrufu olduğunu da göz ardı etmemek lazım. Fakat gerçekler devrimcidir. Er geç açığa çıkma gibi "kötü" bir huyları vardır.

İşin acı tarafı devrimci olan ve yeni olarak açığa çıkacak olanı da yine statüko gereği muhafaza etme ve ardından gelene direnme işini de yine bu kesimler, muhafazakar duruşları gereği üstlenecektir ve bize yine yeninin kavgası vermek işi düşecek.. Her seferinde yine ve yeniden...

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close