Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
5

Bir maddenin suda çözünebilmesi için kovalent bağının polar olması yeterli mi?

Çözünme işleminde herhangi bir maddeyi suya attığımızda bu maddenin suda çözünebilmesi için suyun kendi içindeki kısmi negatif ve kısmi pozitif yanlarıyla etkileşime girebilmesi gerekiyorsa polar kovalent bağ yapmış olan moleküller suda çözünebilir mi? Polar kovalent bağlı bir molekülün kısmi pozitif ve negatif yanları yok mudur?
54,184 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Özgür Alperen Gezici
Öğrenci , Okur

Çözünmenin tanımını düşünerek kolaylıkla tüm çözünme şartlarını keşfedebilirsiniz. Çözünme , aslında iki maddenin moleküllerinin birbirinin yerini alacak şekilde karışabilmesidir. İki farklı maddenin molekülleri birbirinin yerini alabiliyorsa , ikisinin de "kendi molekülleri arasındaki bağ kuvveti" yakın değerde olmalıdır. Biz bu yüzden kutupluluğu yakın maddeler birbirinde çözünür deriz.

Suyun kutupluluğundan doğan moleküllerarası kuvveti (yani iki su molekülünün birbirini çekme kuvveti) tipik bir dipol-dipol etkileşimidir ve suyun karakteristik özelliği olarak (Merkez atomunun oksijen olması ve bağ yapmamış elektronlarının olması , başka su molekülündeki elektronca fakir hidrojenin güçlü tutunmasını sağlar) hidrojen bağı da içerir. Buna göre , bu kuvvete yakın değerlikli bir moleküllerarası kuvvete sahip bileşikler , suda çözünür diyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Örneklere bakalım:

Metan (En temel alkan sınıfı organik bileşik) , kutupluluktan doğan torku 0'dır. Bundan dolayı geçici dipol özelliği diğer eşdeğer moleküllere tutunma isteği yaratır , ama suyun yanında buna erişemeyecek kadar güçsüz kalır.

Tüm Reklamları Kapat

Metanol (En temel alkol sınıfı organik bileşik) , kutupluluğu yüksek olmamasına karşın hidrojen bağlarından ötürü suya yakın bir moleküllerarası kuvvet yaratabilir.

Heptanol (Yüksek karbon sayılı bir alkol) ve üzeri alkoller , hidrokarbon zincirlerinin büyüklüğü nedeniyle kutupluluk yaratamayan büyük bir iç yapıya sahip olmaya başlar. Bu durum , hidrojen bağının yaratabileceği etkinin aşırı zayıflamasına yol açar ve suda çözünmez.

Özetle , bir bileşiğin suda çözünürlüğü ona yakın bir moleküllerarası bağ kuvveti yaratabilmesine bağlıdır. Bunun yolu , bir hidrojen bağı oluşturabilmesi yada dipol-dipol bağı seviyesinde suya yaklaşabilmesidir.

21,195 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Acs . (21 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 21 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close