Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
10

İnsanlar konuşma dilleri ilk oluştuğunda farklı dilleri nasıl öğrendiler?

İlk duruma baktığımızda çevirmen ya da sözlük gibi yardımcılar yoktu, insanlar nasıl kendi dillerindeki kelimelerin karşılığını diğer dillerde öğrendiler. Somut nesneler öğrenilebilir olsa da "şevkat" gibi soyut şeyleri nasıl öğrendiler?
947 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Konuşma - dil, aniden ortaya çıkan kompleks bir iletişim biçimi olmamıştır büyük ihtimalle.

Temel ihtiyaçlar merkezli, basit hareketler seslerle başlamış olabilir. Özellikle bizim konuşurken elimizi kolumuzu oynatmamız, bir çok otör açısından iletişimin bu şekilde başlamasından kalan bir anlatım biçimi. Ki oldukça mantıklı görünüyor. İleri düzey anlam aktarımına ulaşmış bir türün halen hareketleri kullanması ilginç.

Tüm Reklamları Kapat

Komün yaşamda iletişim amaçlı kullanılan hareket ya da seslerin yaygınlaşması, iletişimi ve sosyal yapıyı güçlendirmiş olmalı. Tanıma, güven duymaya etkisi büyük olmalı. Komünite daha geniş alanları kaplamaya başlayınca, aynı nesneye - olguya karşılık gelen hareket-seslerde farklılıklar oluşmaya başlayacaktı kaçınılmaz olarak. Günümüzdeki yöresel dil farklılıkları gibi, izolasyon kültürü değiştirir, dil bunlardan sadece biridir. İletişim gereği bu farkları diğer bireylerden hızlı öğrenenler olacaktır. Av a gitme, avın paylaşımı, yeni yerler keşfetme gibi zorunlu ihtiyaçlar gereği iletişim zorunluydu büyük ihtimal. İletişimi sağlayan bireyler sadece dil değil, yaşam şekline ait değişikliklerin de taşıyıcısı olabilir.

Coğrafyanın genişlemesi, kültür farklılığını artıracaktır, dil de kompleksleşmenin yanında farklılığa uğrayacaktır. Bu durumda etkileşimi devam eden komünlerde, ayrışma görece daha az, izolasyonda kalan (coğrafi yapı nedeniyle dağ-vadi içinde kalma gibi) komünlerde bu çok daha fazla olacaktır. Hem kompleksleşme devam ederken izolasyon nedeniyle dil tamamen değişim göstermek zorunda kalacaktır. Bu nedenle dil oluşumu esnasında kitlesel olarak ayrı coğrafyalar birbirinin dillerini bilmiyordu. Gereklilikler üzere sürekli iletişim sağlanaması sonucu yakın coğrafyalarda sınırlı sayıda kişinin farkları bilmesi yeterli oluyor olmalı temel gereksinimlerin alış verişin gerçekleşmesi için.

Kendi dönemlerinde avcı toplayıcı olarak coğrafya ile sınırlandırılmış yaşadıkları için farklılaşmış dilleri bilmek hayati önem taşımıyordu. Ancak yerleşik düzen, bu farklılıkları hayati önem olmaktan çıkarmıştır. Ortak yaşam için faaliyetlerin gerekliliği açısından ortak ve gelişmiş bir etkileşimi dilinin önemi merkeze kaymış olmalı. Yaşamda kalmayı kolaylaştıran tarım hayvancılık gibi dil de önemini merkeze çekmiş olmalı. Kendisi dışındaki komünlerle iletişim sınırlı da olsa daima olmak zorundaydı büyük ihtimalle. Avlanma alanları, su kaynakları gibi zorunlu ortak yaşam alanları açısından iletişim bir çok komün için kaçınılmazdı. Bu nedenle farklılaşmış dillere ait bilgi korunmuş ve güncellenmiş olmalı.

237 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (19 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close