Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Muhsin Alperen Yılmaz
Üye 12 Aralık 2020 2 Cevap
10

Neden 8 tane nota var?

14,592 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cenk Tekin
Cenk Tekin
4,155 UP
Yazılım Proje Yöneticisi 10 Mayıs
Orijinal Soru: Neden 7 tane nota var?

Müzik tarihinde ve özellikle Batı müziğinin gelişiminde notaların kökeni yatıyor. Aslında 7 nota sayısının cevabı hem müziğin yapısıyla hem de insan algısıyla bağlantılı.

Batı müziğinde kullanılan nota sistemi, oktav içindeki seslerin matematiksel ilişkilerini temel alır. İnsan kulağı da bu matematiksel ilişkileri algılamaya doğal olarak daha yatkındır. Bir oktav, bir sesin iki katı frekansına sahip olan sesi ifade eder. Bu aralıktaki sesler arasındaki ilişkiyi 7 notayla ifade etmek, insan kulağının algısına en uygun ve en anlaşılır sistem olarak kabul edilir.

Diğer taraftan nota sayısı arttıkça, müzik kulağa daha karmaşık gelebilir. 7 nota, hem zengin bir müzik oluşturmaya hem de bu müziği takip etmenin kolay olması arasında denge sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 13 Aralık 2020

Notaların nasıl ortaya çıktığı ile ilgili birçok makale var. Eminim google araması yapmışsınızdır, Evrim Ağacındaki linki aşağıda paylaşıyorum.

Ama anladığım kadarı ile siz tam olarak bunu sormuyorsunuz. Teknik olarak, ses bilimi açısından soruyorsanız işin orası biraz karışık.

Ses nasıl ortaya çıkıyor? Herhangi bir titreşim ile. Bu titreşimin birim zamandaki tekrarına frekans ve birimine de hertz diyoruz. Herhangi bir titreşim kaynağı da belirli bir iletken ortamda dalgalar oluşturuyor. Suya atılan taş gibi.

Tüm Reklamları Kapat

Bu dalgalar sayesinde söz konusu titreşim de bizim kulağımıza geliyor. Sesleri duyuyoruz. Ve farklı titreşim sayıları da farklı yükseklikte ve alçaklıkta sesle oluşturuyor. Taşın oluşturduğu dalgaların birim zamanda kıyıya vuruşu gibi. Birim zamanda ne kadar az dalga gelirse ses o kadar kalın, ne kadar fazla dalga gelirse o kadar ince. Ve kalından inceye doğru bir grafik oluşuyor.

Şimdi. işin bu kısmını, küçük bir çocuğa açıklar gibi açıklamak lazım. Önünüzde bir kase çorba var diyelim. Bu çorbada hiç tuz yok. Bir kaşık çorbayı ağzınıza attınız. Ne dersiniz? Tuzsuz dersiniz. Bu noktadan sonra her kaşıktan önce çorbaya 1 mg tuz ekleyelim ve tatmaya devam edelim. 1,2,3,4... Hangi noktada tuz tadı alırsınız? Bu nokta insanın tat alma eşiği olsun. Diyelim ki 5 mg. İşte ses de saniyede en az 20 kez titreşmeli ki insanın kulağı onu algılasın. Tüm algılarımız gibi dilimizin ya da kulağımızın bir algılama eşiği var. Seste bu 20 hertz.

5 mg'da tuz tadı geldi ama pek de emin değilsiniz. Yani tuz tadı geldi ama çorbaya lezzet kattığı henüz şüpheli. 20 hertz de böyle. O ses duyuluyor ama anlamlı gelmiyor insana. Mesela 20 hertzlik titreşimle bir kelime söyleyecek olsanız o kelimeyi anlamak olanaksız gibi birşeydir. Hani bozuk ses kaydı ya da kalınlaşıp yok olan ses gibidir. İnsan için bu ses sınırı 250 hertzdir. Yani sizin isminizi ancak 250 hertz ile söylersek bu anlaşılır olur.

Şimdi uzatmamak için açıklamamı hızlandırıyorum: 5 mg tuzdan sonra siz hangi tuz oranlarına "az tuzlu, güzel tuzlu, orta tuzlu, biraz fazla tuzlu, çok tuzlu, abartılı tuzlu, yenmeyecek kadar tuzlu" gibi, insan için anlam sunan seviye isimlendirmeleri yapıyorsanız bunları her biri seste birer notaya karşılık geliyor. Yani insanın sesi algılama hassasiyetine göre her biri farklı anlamlar sunan titreşim ve hertz miktarlarının her biri birer nota oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

O hertzler şunlar:

Nota Frekans (Hz)

Do 261,6

Re 293,7

Mi 329,6

Fa 349,2

Sol 392,0

La 440,0

Si 493,9

Do 523,5

Tüm Reklamları Kapat

Peki, tam cevaba gelelim: Neden 8 tane? Çünkü 8 aşama sonra insan kulağı, aynı anlama ulaşıyor. O an'a kadar algıladığı ses anlamları tükeniyor, aynı anlama yani başa geri dönüyor. Bu aralığa da oktav diyoruz.

Özetle, sesi algılama becerisi ve hassasiyetine göre insan, farkı titreşim miktarlarının 250 ve 3000 hertz arasındaki kısmını, 8 ayrı hassasiyet ile algılayabiliyor ve her bir hassasiyet noktasına da nota deniyor. Bir kedi için, bir yarasa için, bir köpek için, bir balina için çok daha fazla nota söz konusu olurdu çünkü hayvanların ses algılama sınırları ve hassasiyetleri bambaşka. Ama insan için durum bu...

4,493 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Çınar Ege Bakırcı. Notalar. (13 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 13 Aralık 2020. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. wikipedia. Ses Sinyali. (13 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 13 Aralık 2020. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
14
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close