Ben bu konuda felsefeyi anlayabilmek için daha fazla düşünülmesi gerektiğini savunuyorum. Bunun sebebi tüm öğrenme ve düşünce süreçlerini düz bir çizgi olarak değil sürekli büyüyen ve dallanan bir ağaç olarak düşünmemdir.
Felsefe okumalarım sırasında şunu fark ettim ki, felsefenin temel hareket noktası tam olarak salt bir insan figürü. Felsefe bir devinimdir. Hatta öyleki koca “felsefe” tek bir düşünceden türemiştir, türeyiş sırasında sıklıkla tekrara düşüyor gibi görünsede sürekli olarak yeni fikirler ve düşünceler doğurmakta. Elbetteki bunun ironisi; düşünülebilecek ve akla gelebilecek her fikrin derinlemesine incelendiğinde “salt figüre” ulaşması.
Kitapların neredeyse olmadığı, insanların piramitleri inşaatından yüzlerce yıl sonra bile onları inşaat ederken neleri kullandığının tam olarak farkında olmadığı bir çağda, ortaya çıkan felsefe iyi bir okuma kaynağına mı dayanmaktaydı? Hayır, iyi bir düşünceye dayanmaktaydı.
Bugün felsefenin bize cazip gelen ve heyecanlandıran konularına baktığımızda, herkesin o konuda bir şeylere hakim olabileceğini görebiliriz. Yahu internet, kitaplar olmasaydı günümüzdeki insanlar ne yapardı? Bu kıymetli felsefi tutumlar, felsefi düşünce çabaları var olmaz mıydı?
Elbetteki var olurdu, insanlar bir noktada düşünürdü. O salt fikri yeniden edinirdi, elbetteki çağımızdaki arşivler bu mühim bilgileri korumak ve gelecek nesillere aktarmak ve yapılan araştırmalarda hız avantajı sağlamakta. Ama felsefenin ana kaynağı basılan hiçbir kitap değil…
Felsefenin doğuşu onun varoluşu, düşüncedir. Dünyadaki tüm felsefe yazıtları bir anda yok olsa insanlık birkaç bin yılda yeniden bu kitapları yazabilir. Ama düşüncenin yok olduğu bir senaryoyu düşünürsek, geride hiçbir kalmayabilir. Medeniyetimizde toprağın altında yatan eski atalarımız gibi öylece keşfedilmeyi bekler bir hale gelir.
Kaynaklar
- A. M. C. Şengör. (2014). Bilgiyle Sohbet. ISBN: 9786053609728. Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
- P. Kleinman. (2018). Felsefe 101. ISBN: 9786050206401.
- D. Gilman. (2000). Thale's Folly. ISBN: 9780449003657. Yayınevi: Ballantine Books.
- F. Nietzsche. (2009). Ecce Homo: Kişi Nasıl Kendisi Olur. ISBN: 9789944887335. Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
- A. Oğut. (2009). Evrenden Torpilim Var!. ISBN: 9789944986816. Yayınevi: Dharma Yayınları.