Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Farida İbrahimli
Üye 26 Nisan 15 Cevap
17

Felsefeyi anlamak için fazla düşünmek mi daha önemlidir yoksa daha fazla felsefi kitap okumak mı?

Felsefeye ve felsefe kitaplarına yeni başladım diye bilirim amma oldukca fazla sorğulayan ve kendi içimde düşünen biriyim. Bazı felsefi görüşleri okumadan, bilmeden önce kendi içimde sorğuladığımı ve öyle düşündüğümü gördüm.
2,494 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
15 Cevap
Kardelen Gözüküçük
Felsefe severim 26 Nisan

Eskiden felsefe ile ilgilendiğimi söylediğim halde felsefe hakkında konuşmaktan çekinirdim. Hem felsefi düşünmekten hem de felsefe okumaktan kaçıyor olduğumu farketmemi sağlayan şey biriyle tanışmam oldu. Kendisi üniversitede felsefe bölümü öğrencisiydi. Onunla konuştukça bana önerdiği ve benimle paylaştığı felsefe kaynakları, anlattığı bilgiler ve sorduğu sorular üzerine harcadığım zaman sayesinde pek çok açıdan felsefe hakkında kafa yormaya ve fikir edinmeye başladım. Onunla sık sık tartışır, sorulara cevaplar düşünürdük. Felsefeyi hala tam olarak anladığımı söyleyemem fakat sorduğunuz soru için söyleyeceklerim şunlardır;

Ne felsefe ve tarihi hakkında okuyacaklarınız, ne de felsefe hakkında üreteceğiniz fikirler tek başına sizin felsefeyi tamamen anlayabilmenizi sağlayabilir gibi görünmüyor fakat düşünme şeklinizi epey değiştireceği kesindir. Tecrübeyle sabit :)

Tüm Reklamları Kapat

8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar 27 Nisan

Ben bu konuda felsefeyi anlayabilmek için daha fazla düşünülmesi gerektiğini savunuyorum. Bunun sebebi tüm öğrenme ve düşünce süreçlerini düz bir çizgi olarak değil sürekli büyüyen ve dallanan bir ağaç olarak düşünmemdir.

Felsefe okumalarım sırasında şunu fark ettim ki, felsefenin temel hareket noktası tam olarak salt bir insan figürü. Felsefe bir devinimdir. Hatta öyleki koca “felsefe” tek bir düşünceden türemiştir, türeyiş sırasında sıklıkla tekrara düşüyor gibi görünsede sürekli olarak yeni fikirler ve düşünceler doğurmakta. Elbetteki bunun ironisi; düşünülebilecek ve akla gelebilecek her fikrin derinlemesine incelendiğinde “salt figüre” ulaşması.

Kitapların neredeyse olmadığı, insanların piramitleri inşaatından yüzlerce yıl sonra bile onları inşaat ederken neleri kullandığının tam olarak farkında olmadığı bir çağda, ortaya çıkan felsefe iyi bir okuma kaynağına mı dayanmaktaydı? Hayır, iyi bir düşünceye dayanmaktaydı.

Tüm Reklamları Kapat

Bugün felsefenin bize cazip gelen ve heyecanlandıran konularına baktığımızda, herkesin o konuda bir şeylere hakim olabileceğini görebiliriz. Yahu internet, kitaplar olmasaydı günümüzdeki insanlar ne yapardı? Bu kıymetli felsefi tutumlar, felsefi düşünce çabaları var olmaz mıydı?

Elbetteki var olurdu, insanlar bir noktada düşünürdü. O salt fikri yeniden edinirdi, elbetteki çağımızdaki arşivler bu mühim bilgileri korumak ve gelecek nesillere aktarmak ve yapılan araştırmalarda hız avantajı sağlamakta. Ama felsefenin ana kaynağı basılan hiçbir kitap değil…

Felsefenin doğuşu onun varoluşu, düşüncedir. Dünyadaki tüm felsefe yazıtları bir anda yok olsa insanlık birkaç bin yılda yeniden bu kitapları yazabilir. Ama düşüncenin yok olduğu bir senaryoyu düşünürsek, geride hiçbir kalmayabilir. Medeniyetimizde toprağın altında yatan eski atalarımız gibi öylece keşfedilmeyi bekler bir hale gelir.

Kaynaklar

  1. A. M. C. Şengör. (2014). Bilgiyle Sohbet. ISBN: 9786053609728. Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  2. P. Kleinman. (2018). Felsefe 101. ISBN: 9786050206401.
  3. D. Gilman. (2000). Thale's Folly. ISBN: 9780449003657. Yayınevi: Ballantine Books.
  4. F. Nietzsche. (2009). Ecce Homo: Kişi Nasıl Kendisi Olur. ISBN: 9789944887335. Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  5. A. Oğut. (2009). Evrenden Torpilim Var!. ISBN: 9789944986816. Yayınevi: Dharma Yayınları.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
11
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ömer Abidinoğlu
Felsefe meraklısı 28 Nisan

Bence tek başına felsefe okumak yetmez, çünkü felsefe ve tarih ilişkilir, bir konu hakkında düşünmek veya konuşmak istenirse, ilk önce o konunun geçmişine ve nelerle ilişkili olduğunu öğrenmemiz gerek, o yüzden felsefe hakkında kitaplar okunup bilgi alınabilir ve o bilgiler hakkında düşünebiliriz, onun dışında günlük yaşantımızda fark etmeden felsefe yaptığımızın bir gerçektir, oda kendimize sorduğumuz sorulardan ibarettir.

Aynı zamanda, felsefe bir tartışmak sohbettir, karşı tarafla beraber belirli bir konu hakkında konuşup bilgi alışverişi ve sohbet yapıldğındada felsefe yapılmış olup.

Tüm Reklamları Kapat

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Fazilet Toros
Felsefeyle ilgileniyorum 27 Nisan

Felsefenin ne olduğunu anlamak için evet bir şeyler okunabilir. Muhtemelen birçok kişi günlük hayatında felsefe yaptığının farkında olmadan felsefe yapıyor. İşte okumak da sana bu farkındalığı verir.

Felsefe temelde düşünme işidir, ama her düşünme felsefe değildir. Felsefeyi anlamak farklı fikirli insanlara göre değişmektedir. Bazı insanlar düşünür ve başka filozofların da onun düşüncesi hakkındaki düşüncelerini okur, bazısı ise filizofların görüşlerini okur ve onların düşünceleri üzerine düşünmeye başlar. Veya bazen ikiside olurken bazen de hiçbiri olur ( adını hatırlayamadığım bir filozof sırf kendi öz düşüncelerini etkileyeceği düşüncesiyle kendinden önceki filozofların görüşlerini okumayı reddeder.).

Yani demek istiyorum ki; birisi sırf felsefi kitap okumuyor diye felsefeyi anlamamış olmaz, sırf felsefi kitap okuduğu için anlamış sayılmayacağı gibi. Bana kalırsa felsefe okunmalı çünkü geçmiş, geleceğe yol gösterir.

Tüm Reklamları Kapat

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hamza Türkün
Yetkinliğim yok 28 Nisan

Düşünmek daha önemlidir diye düşünüyorum. Sadece kitap okuyan bir insan okuduğu kitapların ötesine geçemez ve ezberci bir papağana dönüşür.

Ama yukarıda yazdığımı yanlış anlamamak lazım. Bizim düşüncelerimizin de aslında kendimizi ne kadar geliştirdiğimiz ve ne kadar şey öğrendiğimizle sınırlı olduğunu unutmamak lazım.

Önemli olan düşünmektir ama sen hiç bu alanlarda kitap okumazsan, bir araştırma yapmazsan, gerçekten zihnini açacak ve kendini bir adım daha öteye taşıyacak şekilde düşünebilir misin?

Tüm Reklamları Kapat

Nasıl ki iyi konuşmak için bir insanın sadece çok konuşması yetmiyor bu alanda bir diksiyon ve hitabet dersi alması ya da en azından bunları araştırıp kendini geliştirmesi gerekiyorsa, iyi bir düşünücü olmak için de insanın öncelikle kendi bilgi ve anlayış kapasiteni geliştirmesi gerekir.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ahmet Güveli
Üniversitede eleştirel düşünme dersini aldım. 27 Nisan

Felsefe yapmak için felsefe ile ilgili kitapları özellikle felsefe tarihi kitaplarını okumak iyidir çünkü üzerinde düşündüğün bir konu veya soruyu tarih içinde başka bir filozof sormuş olabilir. Böylelikle daha önce sorulan bir soruyu veya konuyu ve bu konu ile ilgili verilmiş cevapları önceden bildiğin için o konu üzerine düşünmen daha iyi ve sağlam olur. Ancak felsefe salt felsefe tarihinden de ibaret değildir. Analitik düşünme becerisi gerektirir bu yüzden salt kitap okuyarak da felsefe yapılmaz.(Gerçi kitap okumak da analitik düşünceyi geliştirebilir elbette ama bu konu dışı) Kısacası hem kitap okumak hem de analitik düşünmek felsefe için önemlidir.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close