Güneşin üç çeşit dönme hareketi vardır.
- Kendi ekseni etrafında dönme hareketi
- Samanyolu Galaksisi etrafında dönme hareketi
- Yalpalama (presesyon) hareketi
Güneşin kendi ekseni etrafında dönüş yönü batıdan doğuya doğrudur. Güneş katı halde olmadığı için, dönme hızı kutuplarında ekvatorunda farklı farklıdır. Ama üzerindeki lekelerden güneşin dönüş hızı tespit edilebilir. Güneş, ekvatordaki bir dönüşünü 25 günde tamamlarken kutuplarda 35 günde tamamlar.
Samanyolu Galaksisinde yaklaşık olarak saniyede 220 km hızla, Samanyolu Galaksisinin ortasındaki dev kara deliğin (Sagittarius A*) etrafında hareket eder. Güneş, Samanyolu galaksisindeki bir dönüşünü 250 milyon yılda tamamlar ve Samanyolu Galaksisinin merkezinden 30.000 ışık yılı uzaklıkta bulunur. Güneş’in gök ada düzlemi boyunca yatay hareketinin yanı sıra yukarı ve aşağı yönde dikey olarak hareket etmesine neden olduğu düşünülüyor. Güneş yukarı ve aşağı yönlü bu hareketini yaklaşık 75 milyon yılda tamamlar.
Buna ek olarak, gezegenlerin (özellikle de Jüpiter, Neptün ve Satürn gibi dev gezegenlerin) kütleçekim etkisi altında Güneş, yörüngesi boyunca yalpalar. Bu yalpalama hareketi, diğer hareketlere göre oldukça ufaktır ve bu nedenle genellikle göz ardı edilir.
55,081 görüntülenme
Kaynaklar
-
Tuba Sarıgül. Güneş Hareket Ediyor Mu?. (10 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 10 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bilim Genç
| Arşiv Bağlantısı