Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Serhat İbin
Serhat İbin
36K UP
Üye
14

Gerçek nedir, bir şeyin gerçek olduğu kanısına nasıl varırız?

Mesela şizofren bir insanla normal bir insan olsun şizofren olan normal olan göre farklı şeyler görür ama normal olan kişi bunların hayal olduğuna emindir.peki herkes şizofren olsaydı normal olan insan farklı olmazmıydı,demek istediğim kime göre gerçek kime göre hayal ?
4,523 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Berat Mutluhan Seferoğlu
Felsefe Genel Editörü

"Kime göre hayal" sorusunun cevabı "evrene göre hayal" olmalı. Bizlerin zihinlerinden bağımsız bir insanın olduğunu hepimiz topluca zannediyorsak ama böyle biri gerçekte yoksa gördüğümüz şey hayaldir. Normal olan kişi bu durumda şizofrenler arasında haklı olacaktır. Haklılık kriteri, en azından bu örnek açısından, görülen şeyin dış dünyaya denk düşüp düşmediğidir. Objektif olarak haklı olan biri her zaman olurdu ve bu kişi örnekte azınlıkta olan 'normal' kişi olurdu. 

Gerçeğin ne olduğu konusuysa felsefede tartışmalı, ancak önceki paragrafta belirttiğim gibi en azından sıradan durumlarda bir şeyin gerçek olması demek zihinden bağımsız var olan gerçekliğe denk düşmesi demek. Kedinin halının üzerinde yattığı ancak ve ancak halının üzerinde yatan bir kedi zihinlerimizden bağımsız bir şekilde varsa gerçektir. 

Tüm Reklamları Kapat

Bir şeyin gerçek olduğu kanısınaysa sahip olduğumuz çeşitli yetilerimizin; duyu algısı, hafıza, akıl gibi, onu ne derecede teyit ettiğini görerek bakarız. Bazen bu 'direkt bir şekilde' olur. Mesela gördüğümüz bir şeyin teyit edildiğini düşünüp ona göre inanç oluşturmayız. Aksine, o şeyi görür görmez, dolaysız bir şekilde -herhangi bir akıl yürütmeye dayanmadan- inanç oluştururuz ve bu inanca inanmayı ancak söz konusu inancımızdan şüphe etmemiz için ek bir gerekçemiz (yani felsefedeki adıyla bir 'çürütenimiz')  varsa bırakırız. Kısacası bir şeyin gerçek olduğu kanısına elimizdeki çeşitli yetilerin ve diğerlerinin tanıklığı gibi bazı ek şeylerin o şeyin var olduğu iddiasını desteklemesiyle varırız. 

1,521 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Talha Gülmez
Öncül Analitik Felsefe Dergisi Yazarı

Burada normallik ve anormalliği nasıl tanımladığımız önemli aslında. Şizofrenlerdeki sorun, bilişsel fonksiyonlarının olması gerektiği gibi çalışmasını engelleyen nörolojik birtakım kusurlardan muzdarip olmaları. Bunu "hayalet organ" vakalarındaki hastalara benzetebiliriz. Örneğin bir kaza sonucu kolu kopan insanlar, o organın halâ orada olduğuna dair  bir "eminlik" içerisinde oluyorlar, o organı hissediyorlar vb. Bunu, kollarının koptuğunun kanıtı gözlerinin önünde olmalarına rağmen yapıyorlar çünkü burada bilişsel bazı bozukluklar meydana gelmiş oluyor. Gerçeklik artık orada kolları olmaması olduğu halde, onlar orada olduklarını hissedebiliyorlar. Eğer hepimiz hayalet organ sendromundan muzdarip olsaydık ve bir kişi olmasaydı, yine de onun pozisyonu (artık bazı organlarımızın olmadığına inanmak) "normal" ya da gerçek pozisyon olurdu. 

Gerçek/normal olanın anomaliler üzerinden incelenmesi bilişsel psikologların sıkça başvurduğu bir yöntem.  Şizofrenilerin beyninin nasıl işlediğini öğrenerek aslında nasıl çalışması gerektiğini kavrayabiliyoruz mesela. 

Tüm Reklamları Kapat

1,038 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close