Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Poncik Tv
Üye
1

Corona virüs kaç derece soğukta ölür, soğuk ölümlerini hızlandırır mı ya da yavaşlatır mı?

Buzluk gibi bir yerde mesela.
5,155 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Günhan Özkul
Tıp Doktoru

Sorunuza tam olarak yanıt olmayabilir ancak 10 Mart 2020 de yayınlanan bir çalışma sonucunu aynen tercüme ederek ve 2 grafik ekleyerek yardımcı olmaya çalışayım:

"Yüksek sıcaklık ve bağıl nemin COVID-19 bulaşını % 1 anlamlılık düzeyinde azalttığını görüyoruz. Bu bulgu, yüksek sıcaklık ve yüksek nemin influenza bulaşını azalttığına dair kanıtlarla tutarlıdır, bu da iki olası nedenden dolayı açıklanabilir:

Tüm Reklamları Kapat

İlk olarak, influenza virüsü soğuk sıcaklıkta daha kararlıdır ve virüs kapları (damlacık) olarak kuru damlacıklarda havada daha uzun süre kalır.

İkincisi, soğuk ve kuru hava aynı zamanda konak bağışıklığını zayıflatabilir ve onları virüse daha duyarlı hale getirebilir. Bu mekanizmalar COVID-19 bulaşı için de muhtemelen geçerlidir.

Elde edilen sonuçlar, yüksek sıcaklık ve yüksek bağıl nemin SARS koronavirüsünün yaşayabilirliğini azalttığına dair kanıtlarla da tutarlıdır."

viral çoğalma ile sıcaklık - nem ilişkisi
viral çoğalma ile sıcaklık - nem ilişkisi
Elsevier
2,602 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Makale. (5 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 5 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Diren Baskurt
Tıp öğrencisi

Virusler canlı değildirler. Küçük DNA parçalaridir. Bu yüzden kendilerine konak bulana kadar yaşam aktivitesi göstermezler. Viruslerin efektifligini, yani etki etme kabileyetini kaybetmesi; bu DNA parçalarını olusturan protein yapilarinin bozulumuyla (yani çürüme ile) olur. Çürümeyi hızlandıran faktörlerin en önemlisi ise ısıdır, sogukluk değil. Ayrica bu faktörlerde zaman, asidite, radyoaktivite, iyonizasyon, oksijen gibi konular da bulunur. Ama burdaki sorunuz zaten soğukluk. Et aldığınızı düşünün. Mutfak tezgahına o eti bırakırsanız 12 - 24 saat sonra bozulmaya, kokmaya baslar. Bozulmasin diye buzdolabina koyarsınız. Bu sefer et daha soğukta oldugu icin 4x5 gun dayanabilir. Buzluğa atarsanız et 6 ay dayanabilir. Deep freeze kullanırsanız et yıllarca sağlam bekleyebilir. Viruslerde de bu iş boyle. Soğukluk attıkça virüs daha cok dayanabilir. Virüsü etkisiz hale getirmek soğuk ile degil sıcaklık ile mümkündür.[[1]1]

Kaynaklar

  1. Ankara uni. Bakterilerin Sicaklikla Iliskidi. Alındığı Tarih: 30 Nisan 2023. Alındığı Yer: Ankara edu | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close