Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Biz neden yaratıldık, bu hayattaki amacımız ne, öldükten sonra ruhlarımıza ne oluyor?

4,798 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Başar Subaşı
Felsefe ve Dinler Tarihi Meraklısı

Bu sorunun kanıtlanabilir bir cevabı yok,sadece bazı teoriler mevcut.Bazılarını irdeleyelim.

1)Semavi Dinler:Semavi Dinler,(Hristiyanlık,Musevilik ve Müslümanlık) Yaratıcı olan tanrının insanı,kendisine ibadet etmesi için yarattığını söyler.(Ben cinleri ve insanları, başka değil, sırf bana kulluk etsinler diye yarattım,Zariyat.56)[1] ve insan tanrının istediklerini yerine getirirse öldüğünde cennete gider.

2)Budizm:Budizmin bir tanrısı yoktur.Buddha (Siddhartha Gautama) ne bir peygamberdir ne de bir mesih.Fikirlerini bir vahiy ile değil doğrudan düşünme ile oluşturmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Buddhanın inancına göre insanın hayatı acı çekmek üzerine kurulu bir döngüden başka bir şey değildir.Ve bu döngüyü kırmak hayatın amacıdır.Peki bu döngüyü kırmak için ne yapılmalıdır?

Kendini isteklerinden uzaklaştırmak!Çünkü acının temel kaynağı istektir,istek olmadan acı olmaz.

İnsan bu noktaya ulaşmak için çaba harcamalı ve "Sekiz aşamalı yolu" takip etmelidir.Her kim ki isteklerinden arınmıştır,o kişi artık bu kısır döngüyü kırmış ve "Nirvana" ya erişmiş olur.Buradaki Nirvananın anlamı,yaşam döngüsünü kırmak,bir daha hiç varolmamaktır.Nirvananın kelime anlamı da "Sönüp Giden"dir.[2]

3)Albert Camus Varoluşçuluğu:Albert Camus, hayatın anlamını aramayı,hep düşecek olan kayayı her seferinde en tepeye taşımaya çalışan Sisifos'un çabasına benzetir.Sisifos ne kadar çabalarsa çabalasın kaya hep aşağı yuvarlanacaktır.İnsanın anlam arayışı da böyledir, boşuna olduğunu bile bile anlamsız bir evrene sürekli bir anlam yüklemeye çalışır.Camus bu saçma arayışı kötü bir durum olarak görmez,aksine insanı insan yapan şey budur ona göre.Anlamsız olduğunu bildiği halde direnen insan.Bir sonuca varmayacak diye denememek,yapılabilecek en kötü şeydir.İnsan ancak ve ancak boşuna olduğunu bile bile kötülüğe karşı çabalamak olabilir.[3]

Yukarıda bazı düşünce akımlarını irdeledim,hayatın anlamı felsefenin en temel problemlerinden ve bu problem çok ilgi çekici.İster varolan bir akıma inanın,ister kendi akımınızı oluşturun.Bilmelisiniz ki hayatın amacı hakkında kimse sizden çok çok fazla bilgiye sahip değil.

901 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Diyanet. (22 Mart 2020). Alındığı Tarih: 22 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Felsefe Kitabı,Alfa Yayınları. (22 Mart 2020). Alındığı Tarih: 22 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Sisifos Söyleni,Can Yayınları. (22 Mart 2020). Alındığı Tarih: 22 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Doğukan Gül
Doğukan Gül
1,360 UP
Üye

Sorularınıza açıklayıcı nitelikte cevap bırakabilmek için sizi, "Yaratılışçı" olarak kabul etmem gerekiyor. Farklı bir açıdan cevap aradığınız için bu şekilde sorduysanız, sizi yaratılışçı olarak kabul etmemi önemsemenize gerek yok.

Sorduğunuz sorulara cevap olabilecek bilimsel argümanların linklerini hem kaynaklar bölümüne, hem de bu cevabın altına bırakıyorum.

Ek olarak; Soru cümlenizdeki kavramların (yaratılış, ruh), doğrudan veya somut olarak açıklanabileceği bir argüman bulunmamaktadır. Bunun sebebi "Yaratılış" kavramına yönelik birikimlerin sadece memlerden ibaret olmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı Akademi Makaleleri:

(Tıklayarak/Dokunarak gidebilirsiniz)

1. Yaratılış Nedir, Bilim ile Yaratılış Çelişir mi?

2. Yaratılışçılık Akımı Nedir, Bilimsel midir?

Tüm Reklamları Kapat

★. Dinler ve Tanrılar'a Bilimsel ve Evrimsel Bir Bakış

★: Tamamlayıcı olabilecekler.

1,053 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı Akademi | Yaratılış Nedir, Bilim Ile Yaratılış Çelişir Mi?. (22 Mart 2020). Alındığı Tarih: 22 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Evrim Ağacı Akademi | Yaratılışçılık Akımı Nedir, Bilimsel Midir?. (22 Mart 2020). Alındığı Tarih: 22 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Evrim Ağacı Akademi | Dinler Ve Tanrılar'A Bilimsel Ve Evrimsel Bir Bakış. (22 Mart 2020). Alındığı Tarih: 22 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close