Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Özgür Efe Yağışan
Üye 10 Ekim 2023 4 Cevap
2

Bir suçu suç yapan nedir?

1,015 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Hukukçu-Avukat 11 Ekim 2023

Sorunuzu biraz poztif hukuk(umuz)a da yer vererek cevap verecegim.

Koyu alanlarda herkes hem fikir olur. Ama gri alanlar tartışmaların ve göreliliğin kaynağı olmaya başlar. (Masum) İnsanı öldürmek her dönem ve zamanda suçtur tartışmasız. Ama her zaman bu kadar net değildir konu. Tabi burada suçla korunan 'hukuki değer' kavramı önem kazanır. Mesela öldürme suçunda 'yaşam hakkı' korunan hukuksal değerdir. Suç kavramında ve suç tiplerinde bu 'çekirdek' veya 'özü' (yasa koyucunun suçla neyi, hangi hukuki değeri korumak istediğini) tespit etmek önemli bir konudur. Eğer bu özü korumak yasa yapanlar tarafından adli ceza ile (çünkü daha etkili) cezalandırılmak istenirse 'suç tipi' haline getirilir. Yani bu da demektir ki herşey (hukukun evrensel ilke ve esaslarının çizdiği sınırlar içinde ama tabi bu sınırlar da yerine göre tartışmalı hale gelebilir) duruma göre suç tipi haline getirilebilir ve bu açıdan da her suç tipi ahlaki olarak ahlaksızlık veya ahlaki bir değer yargısı içerecek şekilde görülmeyebilir. Örnek verirsek Ülkemiz için ormandan devrik odun toplamak daha önce suçken şuan suç olmaktan çıkarılmıştır. Yine askere zamanında gitmemek yani bakaya kalmak daha önce suçken şuan çok eski olmayan bir süreçte kaldırılmıştır. Tabi ki bu gibi gri alanlardaki suçlar maalesef kişileri yürürlükte olduğu dönemde mağdur eder, sabıkalı hale getirir. Bu gibi 'gri suçlar' aynı zamanda 'suç enflasyonu'na da neden olur. Bu açıdan bir suç tipi yaratılırken çok dikkatli olmak gerekir. Nitekim hukukta sadece 'adli suç' ve 'adli ceza veya yaptırım' yoktur. Örneğin 'kabahat' denilen 'idari suç' veya 'idari yaptırım' kavramı da vardır. (Konu hakkında 5326 sayılı 'Kabahatler Kanunu' diye kanun var onu internetten bulup bu konuda inceleyebilirsiniz). İdari suçların en önemli özelliği ise bunun idari bir kısmi veya özel düzene (okul veya bir kurum gibi mesela okula gelmemek) veya toplumun genel düzenine karşı (mesela dilencilik yapmak veya kapalı alanda sigara içmek) öngörülen bir yaptırım olmasıdır. Adli suçlar hapis ve adli para cezası ile iki tür ceza olarak karşılık bulur. İdari suçlarda ise genellikle 'idari para cezası' öngörülmüştür. (Başka mesela yasaklanan bir eşyanın mülkiyetinin kamuya geçirilmesi gibi yaptırımlar da var ama konu fazla dağılmasın diye detayına girmiyorum.)

Umarım bu bilgiler 'suç nedir' sorunuz açısından size yeterli bir hukuki bakış açısı kazandırır.

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hüseyin Uğuztürk
Bence 10 Ekim 2023

Birlikte yaşanılan toplumun ya da içerisinde bulunan topluluğun, bulunulan ortam ve zamana göre şekillenmiş olan birlikte yaşam koşullarının dışına taşmaktır. Yazılı, görsel ya da sözlü uyarılar veya uyaranlarla öğretilen kurallar bütününe aykırılıktır.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Pırıl Okay
Felsefeyle ilgileniyor 11 Ekim 2023

Suç genel olarak yasalarca yasaklanan ve bir hükümet yetkilisi tarafından cezalandırılabilen herhangi bir eylem veya davranış olarak tanımlanır. Bir suçun tanımlanmasında yaygın olarak dikkate alınan birkaç temel ilke vardır:

Kanunilik: Bir fiilin suç sayılabilmesi için kanunla yasaklanmış olması gerekir. Kanunlar, bir toplumdaki davranış standartlarını oluşturmak için hükümetler tarafından oluşturulur.

Actus Reus: Bu Latince terim, suç oluşturan fiziksel eylem veya davranışı ifade eder. Başka bir deyişle, hukuka aykırı olan iradî, kasıtlı veya ihmalkar bir eylemin bulunması gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

Mens Rea: Bir diğer Latince terim olan mens rea, suçu işleyen kişinin ruhsal durumunu ifade eder. Suç eylemine eşlik eden yanlış yapma niyetini veya bilgisini ifade eder. Bazı suçlar belirli bir kasıt gerektirir (cinayet gibi), bazıları içinse genel bir kasıt veya ihmal yeterlidir.

Eşzamanlılık: Actus reus ve mens rea aynı anda meydana gelmelidir, yani hatalı zihinsel durum, hatalı fiziksel eylemle birlikte bulunmalıdır.

Nedensellik: Sanığın eylemleri ile sebep olunan zarar arasında illiyet bağı bulunmalıdır.

Zarar: Çoğu durumda suç, başka bir kişiye, topluma veya mülke zarar vermeyi içerir. Suçun neden olduğu zarar, suçun ağırlığının ve uygun cezanın belirlenmesinde önemli bir unsurdur.

Suç tanımı ve yasalar, hukuğun araştırma alanına girer ve toplumsal değerlere, kültürel normlara ve hukuki yorumlara bağlı olarak zaman içinde değişebilir. Neyin "iyi", "kötü", "doğru" ve "yanlış" olduğu ise felsefenin etik alanının konularıdır ve daha evrensel yargılara ulaşmayı amaçlar.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ayanakoji Kiyotaka
Filozof 10 Ekim 2023

Aslında bu değişir. Bir suçu suç yapan, yasalar veya toplumun kabul ettiği kurallara uymayarak suç işleyen kişidir. Suç işleyen bir birey, genellikle hukuki yaptırımlarla karşılaşır. Suçların türüne ve ciddiyetine bağlı olarak cezalar çeşitlilik gösterebilir. Yasaların ihlali, toplumun düzenini ve güvenliğini tehlikeye atabilir; bu nedenle suçları önlemek ve adalete hizmet etmek amacıyla hukuk sistemi mevcuttur.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close