Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Terence Bolat
Üye 25 Eylül 2023
2

Vücudumuza fosfat alımını nasıl gerçekleştiriyoruz?

Hücrelerimizde temel enerji kaynağı olan ATP nin yapısında 3 adet fosfat bulunuyor ve her an milyarlarca ATP tüketimi gerçekleşiyor yani çok fazla fosfata ihtiyacımız var. ama tükettiğimiz gıdaların vesaire içeriğine baktığımda hiçbir zaman fosfat göremiyorum, görsem bile çok az miktarda oluyor. bu kadar fosfatı vücudumuza nereden alıyoruz?
222 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Biyolog 28 Eylül 2023

Adenozintrifosfat (ATP) üç fosfat içerir. Enerji ihtiyacı olduğunda bir fosfat ayrılarak adenozindifosfat (ADP) oluşur ve kırılan bağın enerjisi kullanılır. Ortaya çıkan inorganik fosfat, oksijenli solunumla ADP'lere eklenerek ATP üretilir. Buna ATP döngüsü denir. Bu nedenle, sürekli bir fosfat gereksinimi yoktur. Ancak, ihtiyaç durumları için beslenmeyle dışarıdan fosfor alırız.

Fosfor, birçok gıdada doğal olarak bulunan ve ayrıca takviye olarak da bulunabilen bir mineraldir. Vücutta birden fazla rol oynar. Kemiklerin, dişlerin ve hücre zarlarının önemli bir unsurudur. Enzimlerin aktive edilmesine yardımcı olur ve kan pH'ını normal aralıkta tutar. Fosfor, kalp de dahil olmak üzere sinirlerin ve kasların normal fonksiyonunu düzenler ve aynı zamanda vücudun ana enerji kaynağı olan DNA, RNA ve ATP'yi oluşturduğundan genlerimizin yapı taşıdır.

19-70 yaş arası yetişkin erkek ve kadınlar için fosfor için günlük maksimum alınabilecek miktar 4.000 mg ve 71 yaş üstü yetişkinler için günlük 3.000 mg'dır. 14-50 yaşlarındaki hamile ve emziren kadınlar için ise sırasıyla 3.500 ve 4.000 mg'dır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. The Nutrition Source. Phosphorus. (2 Mart 2022). Alındığı Tarih: 28 Eylül 2023. Alındığı Yer: Harvard T.H. Chan School of Public Health | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close