Sanıyorum bilimdeki konsensüs kavramına yönelik bir eleştiri sunuyorsunuz. Bu dediğiniz durum, o konunun ne kadar çalışıldığı, ilgili konuda ne kadar veri biriktiği, sizin sunduğunuz karşı fikirlerin ne kadar sağlam sunulduğu ile ilgidir.
Dolayısıyla fikrinizin doğru olma veya dikkate değer bulunma olasılığı bu bilgiler çerçevesinde değerlendirilir ve olasılık güncellenir. Akademik anlamda çok iyi çalışılmış alanlardan bahsediyorsak olağanüstü bir çaba ile inşa edilmiş, hatalarından ayıklanmak için çok titiz çalışılmış koca bir bilim sahasında tabii ki bu kadar sağlam bir şekilde sunulmamış karşıt fikirlerin doğru olma olasılığı çok düşük olacağından ona göre bir tutum alınacaktır.
Bunu bir skala gibi düşünebilirsiniz. Kahvehanelerde büyük oyunu çözdüğünü söyleyen zayıf karşıt fikirlerden çok çaba gösterilerek ortaya koyulan akademik alanlara birçok fikir var. Sunduğunuz fikirler bu ikisinin arasında yer alabilir. Eğer skalanın sağına yakın bir alana karşıt fikir sunacaksanız sunduğunuz karşıt fikirler de skalanın o kısmına yakın olmalı.
Örneğin iddialarınızı o alanda çalışılan kadar sağlam bir şekilde sunamıyorsanız akademik olarak bir yerlerde hata yapıyor olmanız olasılığı daha yüksek, fikirlerinizin geçerli olma olasılığı daha düşüktür. Öncelikle diğer olasılıkları elemeli, akademik olarak nerede hata yapıyor olabileceğinizi bulup daha fazla akademik bilgi edinerek kendinizi çürütmeye çalışmalısınız. Daha sonra, karşıt fikirlerinizi akademik bir şekilde ileri düzey analizler kullanarak güçlendirmeli, o skalada sağa olabildiğince yaklaştıktan sonra sunmalısınız.
Bunları yaptığınızda fikriniz o alana karşıt akademik yayın sunacak kadar güçlenecek, gerçekten o kadar sağlamsa bu kadar atıf alacak makaleniz etki faktörü yüksek akademik dergilerce "kapışılacaktır." Bunun olmamasından endişe ediyorsanız bile fikirleriniz akademik olarak sağlamsa zaten "kapışacak" ve galip gelecektir.
Ancak "Olağanüstü iddialar olağanüstü kanıtlar gerektirir." prensibi unutulmamalıdır. Bu tarz olağanüstü iddiaların çoğu, olağanüstü iddialarla doludur ancak bunların çok azı olağanüstü derece kanıt içeren, kayda değer ve sağlamdır. Herkes kendini kendi zamanının "Einstein"ı olarak görüp devrim yaratacağını düşünür ancak çok az kişi gerçekten böyledir.
Söz konusu konsensüslerin bu süreçlerden ve daha fazlasından geçerek defalarca geçerek çok sağlam bir şekilde ortaya koyulduğunu unutmayın. Bütün teoriler, konsensüsler bu süreçlerden geçtiği için sizin fikriniz de bu "çok az" sağlam fikirler arasında yer alıyorsa elbette önce çoğunlukta yapıldığı gibi sert şekilde eleştiriye tabi tutulacaktır. Bu, bir çeşit "çoğunluğa başvurma safsatası" değil. Kendini kandırmama yöntemidir, bilimsel şüphecilik tutumudur.
Konu ile ilgili olarak bu cevabım ve bu duyuru ilginizi çekebilir.