Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Maddenin sıvı ve gaz hali birbirinden farklı haller mi?

Geçenlerde bir dergide sıvı ve gazların aslında termodinamik olarak aynı faz olduğunu okudum ama pek anlamadım. Bunu izah edebilecek biri var mı?
1,173 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Soner Albayrak
Yale Üniversitesi Öğretim Asistanı

Okuduğunuz muhtemelen şunu söylüyordu: Termodinamik olarak sıvı ve gaz "ayrı fazlar" değiller. Başka bir deyişle, teknik detayında sıvı ve gaz aslında aynı şeydir!

Günlük yaşantımızda maddenin halleri diye maddenin nasıl davrandığına bakarak ayrımlar yaparız: Akışkan değilse katı, akışkansa ama hacmi sabitse sıvı, bulunduğu ortamın hacmini alıyorsa da gaz! Bu ayrım Aristo'nun bitkileri otlar çalılar ve ağaçlar diye sınıflandırması gibidir.

Fiziksel olarak maddelerin fazlarını, maddelerin moleküler düzeyde sağladıkları simetrilere bakarak yaparız. Ya da daha günlük hayata yakın bir dilde, iki fazın maddenin farklı hali olabilmesi için, o iki faz arasında bir "geçiş" olması gerekmektedir!

Tüm Reklamları Kapat

Katı ve sıvı arasında bu geçiş bildiğimiz erimedir. Belirli bir basınçta buzun eriyeceği sıcaklık bellidir ve asla bir buz erimeden su haline gelemez.

Aynı şeyin sıvı ve gaz arasında da olduğunu düşünebilirsiniz: kaynama! Gerçekten de, kaynama bir faz geçişidir, ve eğer ki bir suyun kaynamadan gaz haline geçmesi mümkün değilse , su ve gaz iki farklı faz diyebiliriz!

Fakat suyu kaynatmadan gaz haline getirmek mümkün! Burada kastettiğim suyun kaynamadan da buharlaşması değil, bu kısmen ilintili de olsa başka bir konu. Suyu kaynatmadan gaz haline getirebilmemizin mümkün olmasını sebebi, kaynama diye ifade ettiğimiz olayın belirli bir sıcaklıktan sonra artık olmaması!

Bunu faz diyagramları ile görmek oldukça kolay. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi katı hal sıvı ve gaz halden her zaman bir çizgi ile ayrılmıştır. Fakat sıvı ve gaz halleri ayıran çizgi B noktasında biter, yani B noktasının sağından dolaşarak sıvıyı gaza kaynatmadan dönüştürmek mümkündür.

Tüm Reklamları Kapat

Kısacası kapalı bir kabı suyla doldurun. Kaptaki basıncı odadaki basıncın 300 katına çıkarın. Daha sonra 400 dereceye kadar ısıtın. 400 derecedeyken basıncı oda basıncına düşürün. Daha sonra da oda sıcaklığına geri soğutun. Artık elinizde su buharı var. Ve bu süreci yavaşça yaparsanız, hiçbir noktada net bir faz değişimi olduğunu gözlemlemeyeceksiniz. Çünkü özünde, sıvı ve gaz aynı fazın farklı halleri!

235 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close