Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yaren Köse
Yaren Köse
1,859 UP
Üye
3

Beynimiz bizim algıladığımız anı önceden yaşıyor olabilir mi?

Algıladığımız an yaşadığımız andan sonra geliyor. Beynimiz bir eylemi yapacağımızı biz yapmadan önce algılıyor ve biz karar vermeden harekete geçiyor. Öyleyse beynimiz bizim algıladığımız anı önceden yaşıyor olabilir mi? Acaba zaman algımız beynimiz tarafından bazı kontrol ve düzenlemeleri yapabilmek için mi böyle bir yanıltmayla çalışıyor?
713 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Konuyla ilgili görüşler şöyle idi, beyne doğrudan verilen sinyalin etkisi, ilgili alanın etkilediği fiziksel alana verilmesinden daha uzun görülüyordu. Elimizde bir noktaya iğne batmasının sinyali beyne, aynı alanın beyindeki merkezinin uyarılmasından daha hızlı ulaşıyordu. Bazı bilim insanları, sinyalin zamanda geri gönderilerek beyin tarafından korunma sağladığını düşünüyorlardı. Ancak daha sonra anlaşıldı ki, sinir hücreleri, daha önceki korunma mekanizma hafızalarını kullanarak, bilgi beyne gitmeden reflekse neden olabildikleri anlaşıldı.

Bununla ilgili bir otörün anlattığı olayda da, kişi otobandan aracıyla sürüş halinde ilerlerken istemsiz bir şekilde sıkılarak kenara çekmiştir aracını. O anda, önünde giden tır sallanarak aniden yavaşlamış kazaya neden olmuştur. Kazanın, tırın arka tekerleklerinden birinin çıkması nedeniyle olduğu anlaşıldığında, otör, arabasını kenara çeken kişinin, rutin dönüşünden çıkarak yalpayalan tekerleğin görünüşünü tehlike olarak ele alıp kişiyi olumsuz duyguduruma sokmuştur. Bilinçaltı, bütün dış uyaranları eksiksiz tarar. Elde ettiği deneyimlerle karşılaştırarak sonuç çıkararak bilinci yönetebilir gerektiğinde. İşte bu gibi durugörü, sinestezi vs savunma sistemleri, bilincin olayı anlayıp yorumlaması için gereken uzun süreye gerek kalmadan hızla sonuca giderek bireyi korurlar. Biliyoruz ki, tehlike anında beyin sapı bütün kortekse darbe yaparak yönetimi ele alır. Çünkü ani durumlar, ölüm tehlikesinin olduğu anlarda çok enerji yakarak, analitik süreçlerle sonuç üreten korteks, çok zayıf ve yetersiz kalır. Bütün deprem kursları, bilgilerini almış birinin deprem anında neden bunların hiçbirini uygulayamadan sağa sola kaçtığını bu şekilde yorumlayabiliriz.

Bilinç ve bilinçaltı da bir bütün. Biz ayırıyoruz anlayabilmek için. İşte bir çok deneyde, kararın verilmeden önce, beyinde sinyal olarak belirmiş olması da, kararların da doğrudan-salt bilinçle verilmediğini gösteriyor. Çok mantıklı, inanılmaz analitik düşündüğümüzü zannederken, bilinçaltının da BENLİĞİMİZİN yüzde 95-99unu oluşturduğunu atlıyor muyuz acaba.

Tüm Reklamları Kapat

Teknik olarak ise, biz ŞİMDİnin gerisinde yaşıyoruz. Işık, nesneden yansıyıp retinaya gelip, sinyale dönüşüp beyinde yorumlanmasıyla geçen zaman, bizi geçmişte yaşatmaya neden olmakta. Aynen yıldızlardan gelen ışığın, onların geçmişini görmemize neden olduğu gibi. Kırmızı kaslar, bizim istemimiz SONRASI sinyal alır ve kasılır- gevşer.

389 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close