Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Genç Mühendis
Genç Mühendis
342K UP
Üye 6 Ağustos 2023 2 Cevap
15

Siyasi görüş ile insanların karakterleri arasında bir bağlantı var mıdır?

1,352 görüntülenme
Siyasi görüş ile insanların karakterleri arasında bir bağlantı var mıdır?
Siyasi görüş ile insanların karakterleri arasında bir bağlantı var mıdır?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Düşünür/Üye 14 Ağustos 2023

Aslında bir nevi vardır , her insanın karakteri farklıdır ve bu yüzdende görüşler aynı olmayabilir yeri gelince ortaya ortak görüşler çıkabilir ve senin görüşüne ve karakterine en yakın parti neyse onu desteklersin. Diyelim ki X Ülkesinde , Y partisinin başkanıydın ve seçildin buradan sonrası kişinin karakterine kalıyor , Ülken için doğru kararlar verip gelişmek mi? Yoksa Ülkeyi geliştirmeyip kendi isteklerini gerçekleştirmek mi? Sonuç ne olursa olsun senin görüşüne katılan veya da karakter yapısı seninkine benzer olanlar seni destekleyecektir. Karakter tek siyasi konuda değil hayatımızda her kararımızda ilgisi olduğunu düşünüyorum , Aşk , İş , Eğitim , Aile ve benzeri birçok konuda bağlantısı var , En önemlisi de insanın kendi karakterine yakışmayacak şeyler yapmamasıdır. Karakter ve siyasetle ilgili bağlantı bulamadım ama severek takip ettiğim Psikolog Beyhan Budak "Kişiliğin Kaynak Kodunu Keşfet" ve "İnsan Nasıl Değişir" videolarını ekliyorum iyi seyirler.[1][2]

Kaynaklar

  1. Beyhan Budak. Kişiliğinin Kaynak Kodunu Keşfet!. (31 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
  2. Beyhan Budak. İnsan Nasıl Değişir? | Beyhan Budak | Tedxizmir. (25 Mart 2020). Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Öğrenci 23 Ağustos 2023

Bu tür sorularda sorunun özüne inmek daha iyi anlamak lazım. Önce siyasetin ne olduğu ile başlayalım.

İnternetten bir tanım buldum "Siyaset, belli bir toplumda çatışma halinde olan çıkarların uzlaştırılması faaliyetidir." ama bu siyasetin tanımı değil bu demokrasinin tanımı, hatta "Demokrasi yada ideal demokrasi, belli bir toplumda çatışma halinde olan çıkarların şiddet kullanmadan uzlaştırılması faaliyetidir." desek tam doğru olacak. (Paragraf konuyla alakalı yani boş yere yazmadım bu paragrafı. Demokrasiyi anlamak siyaseti anlamak için önemli, paragraf biraz daha ortalarda olabilirdi ama böyle rast geldi işte.)

Siyasetin en iyi tanımını İngilizce bir kaynaktan buldum, Siyaset, toplumların birliğini koruma ve dolayısıyla uzun vadede varlıklarını sürdürme yolu olarak tanımlanabilir burada her toplum ve grup kendi sorunlarını çözmek için kendi siyasi faaliyetlerinde bulunacak ve sorunlarını çözmek için kendi siyasi görüşlerini oluşturacaklardır bu siyasi görüşler farklı temellere oturabilir bunlar gümrük politikaları ,işçi maaşları, kişisel hak ve özgürlükler... vb konular ile ilgili görüşler olacaktır. Bir grup (çıkar grubu) gümrük vergilerinin düşük tutulmasından yana iken bir diğeri yüksek tutulmasından yana, bir çıkar grubu işçi ücretlerinin yüksek tutulmasından yana iken bir diğer çıkar grubu bu işçi ücretlerinin düşük tutulmasından yana olabilir vb vb... Şimdi gördüğüm sıkıntı şu hep ekonomik olarak düşünmüşüm eğer burada bakacağımız şey siyasetin ekonomik faaliyetleri düzenlenmesi ise siyasi fikirlerin tamamı ile sosyo ekonomik sınıflarla alakası olduğunu ve karakterle hiç bir alakası olmadığını söyleyebiliriz diyip işin içinden çıkmak istesem de doğrusu bir alakası var. Nasıl var? Şöyle var, sosyo ekonomik sınıfı bir kişinin tabii ki de karakterine etki edecektir kendini bildiğinden beri tatile Milano'ya New York'a, Paris'e giden biri ile bütün hayatını Denizli de geçiren birinin karakterleri baya farklı olacaktır yani şüphesiz sosyoekonomik sınıf karaktere baya bir etki ediyor. Buradan bakınca sosyoekonomik durum bir kişinin siyasi görüşü hakkında devasa bir rol sahibi diyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi karakterin basit bir tanımını yapalım pek çok tanım var bana göre en iyilerinden biri bu "Bir bireyin veya bir insan grubunun tutumu ve davranış biçimi." Karakter pek çok şey tarafından etkilenir yani pek içinde bulunduğu durum pek çok insanın tutum ve davranış biçimini etkileycektir sosyoekonomik durumu mesela. "Dinibütün" toplumlardan çıkmış "dinibütün" kimseler işçi oldukları ve işçi haklarını korumaları nedeni ile muhtaç oldukları sendikaları hayat biçimlerine tehdit olacak bir organizasyonun parçası olarak görüp bunların etkinliklerinin sınırlandırılmasını kabul edebilirler bunu bir ekonomik bir çıkar sağlamadan da yapabilirler yada "zengin" kimseler kendi sosyalgruplarından beklenmedik şekilde yenidendağıtımcı olabilirler buradan bakınca da karakter devasa rol oynuyor gibi gözüküyor.

Karakter ile insanların siyasi görüşleri arasında fark vardır ancak bu konformiteye inanan insanlar sağcı ve populist olabilir çok düşünen,biat karşıtı insanlar solcu olur demek gibisinden şeyler demek değildir benim kanımca,zira solcularda gayet biatçı olabilirler örneğin Trotsky, Bolşevikler yönetime geçtikten bir süre sonra partinin sorgulanamaz olduğunu ve her kararının mutlak doğru olduğunu belirten bir konuşma yapmıştır ve tüm süper, aşırı radikal solcularda bu fikri kabul etmişlerdir (spoiler vereyim ettiklerine bin pişman oldular).

Ps: Yazıyı biraz düzenleyecektim, uzatacaktım ama şuan bile harbiden uzun oldu ve daha fazla uğraşacak zamanım yok kusura bakma usta.

Kaynaklar

  1. E. Vidal. In This Article, We Address The Meaning Of Politics And Its Main Features.. (20 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Backstage Politics | Arşiv Bağlantısı
  2. tdk. Tdk Da Karakter Ne Demek?. Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2023. Alındığı Yer: yazilibilgi | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close