Bu tür sorularda sorunun özüne inmek daha iyi anlamak lazım. Önce siyasetin ne olduğu ile başlayalım.
İnternetten bir tanım buldum "Siyaset, belli bir toplumda çatışma halinde olan çıkarların uzlaştırılması faaliyetidir." ama bu siyasetin tanımı değil bu demokrasinin tanımı, hatta "Demokrasi yada ideal demokrasi, belli bir toplumda çatışma halinde olan çıkarların şiddet kullanmadan uzlaştırılması faaliyetidir." desek tam doğru olacak. (Paragraf konuyla alakalı yani boş yere yazmadım bu paragrafı. Demokrasiyi anlamak siyaseti anlamak için önemli, paragraf biraz daha ortalarda olabilirdi ama böyle rast geldi işte.)
Siyasetin en iyi tanımını İngilizce bir kaynaktan buldum, Siyaset, toplumların birliğini koruma ve dolayısıyla uzun vadede varlıklarını sürdürme yolu olarak tanımlanabilir burada her toplum ve grup kendi sorunlarını çözmek için kendi siyasi faaliyetlerinde bulunacak ve sorunlarını çözmek için kendi siyasi görüşlerini oluşturacaklardır bu siyasi görüşler farklı temellere oturabilir bunlar gümrük politikaları ,işçi maaşları, kişisel hak ve özgürlükler... vb konular ile ilgili görüşler olacaktır. Bir grup (çıkar grubu) gümrük vergilerinin düşük tutulmasından yana iken bir diğeri yüksek tutulmasından yana, bir çıkar grubu işçi ücretlerinin yüksek tutulmasından yana iken bir diğer çıkar grubu bu işçi ücretlerinin düşük tutulmasından yana olabilir vb vb... Şimdi gördüğüm sıkıntı şu hep ekonomik olarak düşünmüşüm eğer burada bakacağımız şey siyasetin ekonomik faaliyetleri düzenlenmesi ise siyasi fikirlerin tamamı ile sosyo ekonomik sınıflarla alakası olduğunu ve karakterle hiç bir alakası olmadığını söyleyebiliriz diyip işin içinden çıkmak istesem de doğrusu bir alakası var. Nasıl var? Şöyle var, sosyo ekonomik sınıfı bir kişinin tabii ki de karakterine etki edecektir kendini bildiğinden beri tatile Milano'ya New York'a, Paris'e giden biri ile bütün hayatını Denizli de geçiren birinin karakterleri baya farklı olacaktır yani şüphesiz sosyoekonomik sınıf karaktere baya bir etki ediyor. Buradan bakınca sosyoekonomik durum bir kişinin siyasi görüşü hakkında devasa bir rol sahibi diyebiliriz.
Şimdi karakterin basit bir tanımını yapalım pek çok tanım var bana göre en iyilerinden biri bu "Bir bireyin veya bir insan grubunun tutumu ve davranış biçimi." Karakter pek çok şey tarafından etkilenir yani pek içinde bulunduğu durum pek çok insanın tutum ve davranış biçimini etkileycektir sosyoekonomik durumu mesela. "Dinibütün" toplumlardan çıkmış "dinibütün" kimseler işçi oldukları ve işçi haklarını korumaları nedeni ile muhtaç oldukları sendikaları hayat biçimlerine tehdit olacak bir organizasyonun parçası olarak görüp bunların etkinliklerinin sınırlandırılmasını kabul edebilirler bunu bir ekonomik bir çıkar sağlamadan da yapabilirler yada "zengin" kimseler kendi sosyalgruplarından beklenmedik şekilde yenidendağıtımcı olabilirler buradan bakınca da karakter devasa rol oynuyor gibi gözüküyor.
Karakter ile insanların siyasi görüşleri arasında fark vardır ancak bu konformiteye inanan insanlar sağcı ve populist olabilir çok düşünen,biat karşıtı insanlar solcu olur demek gibisinden şeyler demek değildir benim kanımca,zira solcularda gayet biatçı olabilirler örneğin Trotsky, Bolşevikler yönetime geçtikten bir süre sonra partinin sorgulanamaz olduğunu ve her kararının mutlak doğru olduğunu belirten bir konuşma yapmıştır ve tüm süper, aşırı radikal solcularda bu fikri kabul etmişlerdir (spoiler vereyim ettiklerine bin pişman oldular).
Ps: Yazıyı biraz düzenleyecektim, uzatacaktım ama şuan bile harbiden uzun oldu ve daha fazla uğraşacak zamanım yok kusura bakma usta.
Kaynaklar
-
E. Vidal. In This Article, We Address The Meaning Of Politics And Its Main Features.. (20 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Backstage Politics
| Arşiv Bağlantısı
-
tdk. Tdk Da Karakter Ne Demek?. Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2023. Alındığı Yer: yazilibilgi
| Arşiv Bağlantısı