Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

İnsanın cinsellik, öfke, baskın gelme gibi güdülerden arınması mümkün mü?

Şayet mümkün olursa, ortaya çıkacak olan insan modelini nasıl yorumlamalıyız? Bu güdülerin tamamen ortadan kalkması, gerçekten olumlu sonuçlar mı doğurur, yoksa insan dışında farklı bir şeye mi dönüşürüz? Aylardır zaman zaman bu soruyu düşünüyorum. Cevap veren arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
636 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Konuya geniş planda baktığımızda, beyin evriminde ilk oluşan merkezin sürüngen beyin olduğunu görüyoruz. Sürüngenlerde, yaşamda kalmayı sağlayan dürtü merkezidir. Beynin diğer kısımları yok gibidir sürüngenlerde. Memelilerde ise limbik sistem ve korteks kısmı gelişmiş haldedir. Ancak sürüngen beyin temeldir yine. Bir organizmayı hayatta tutmaya yarar sürüngen beyin. Bireyi yaşamda tutmak, türün devamını sağlamak TEMEL KODudur beynin. İşte bu açıdan baktığımızda, güdü - dürtü olmadan bireyin yaşamda kalmak için çaba göstermesi geri plana düşer, ve üreme için gerekli motivasyon kaybolur. Aynı zamanda üretilen libidinal enerji kaybolacağı için bütün temel yaşamsal fonksiyonlar motivasyonunu kaybedecektir. Buna yeme arzusu, üreme arzusu, yaşamdan zevk alma tatmin olma, bir şeyi başarma vs vs ekleyebiliriz.

Bize hayvani ve kötü gibi gelen bir çok temel davranışımız, motivasyonunu sürüngen beyinden alır ve aslında bu sayede yaşama devam edecek gücü zevki heyecanı bulabiliriz. Elbette ödül merkezini konudan bağımsız tutamayız. Dopamin, seratonin, endorfin gibi yaşama güdüleyen nörotransmitterler de yine bu sayede üretilir ve işlev görebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Burada ulaşılmak istenen konu, güdüleri son noktasına kadar sınırlayabilen bir insan organizması neye dönüşebilir. Acaba daha yüksek bir bilince geçer mi, üstün üretimlerde düşünce düzeylerinde bulunabilir mi gibi bir şey anladığım kadarıyla. Her yönüyle insan bir bütün. Bu bütünlüğü nasıl neresinden eksiltirsek eksiltelim, sonuç beklediğimizin dışında negatif bir yönde olacaktır. Yüzyılların evrim sürecinde oluşan ve yaşam ile uyumlanan bir biyomakineyi, dün denebilecek yenilikteki neokorteksin öngörüleriyle değiştirmek anlamlı olmayacaktır. Yani yüzyıllardır oluşan bir yapıyı, çok çok yeni oluşmuş korteksin öngörüleriyle yapılandıramayız. Evrimsel süreç devam etmekte elbette, yaşam şekli biyolojiyi yeniden yapılandırıyor. Ancak bu süreç birey bazında ele alınamayacak uzunlukta.

184 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close