Ders çalışma düzeninizi oluşturmanız için öncelikle zeka çeşidinizi bilmemiz gerekiyor.
Sayısal-Mantıksal zeka türü ile sözel zeka türünün aynı şekilde ders çalışması ve beklentisinin aynı olması aşırı derecede mantıksız. Atmaca eğitimi ile Vaşak eğitimi arasındaki fark kadar ciddi ve belirgin bir fark vardır. Bu yüzden öncelikle çoklu zeka kuramına bakarak zeka türünüzü öğrenmenizi tavsiye ederim. Şu anda tanımlanmış 7 zeka türü var. Ki bu 7 zeka türü de aslında onlarca alt başlığa sahip.
Ancak en azından zeka türünüzü bilmek bu işi oldukça rahatlatır. Ancak burada bu zeka türünü belirlerken lütfen ilgi, alakanızı kaale almayınız. Sizleri oldukça yanıltabilir. Çünkü bu ilgi ve alaka genellikle çevresel faktörlerle belirlenir.
Sonraki konu bir konuya çalışacakken ön bilgilerinizin ve hazırbulunuşluk düzeyinizin, isteğinizin ve dikkatinizin bu konuya verme durumunuzun da pozitif düzeyde olması gerekir.
Ön bilgileri tamamlanmış yeni öğrenmede öğrenme tam anlamıyla gerçekleşmez.
Toplumda oldukça yanlış tanımlanan bu zeka türleri arasında bir hiyerarşi yoktur. Kimse daha iyi matematik yapıyor diye daha zeki olamaz. Bir karga bir kediden daha iyi uçuyor diye aptal demek dünyanın en aptalca yaklaşımıdır.
Ancak herşeyden öte, bir şeyi öğrenmenin en temel hatta en gerekli, önemli şartı çok çalışıp öğrenmeye çalışmaktan geçtiğini de baştan uyarmak lazım.
Tüm bunlardan bağımsız olarak sözel derslere (sorunuz üzerinden) zeka türüne göre çalışma tekniklerini sıralayım
•Sayısal zeka türü: Ezberleyin. Zaten oldukça kuvvetli ve iyi bir ezber yeteneğiniz var.
(Bilenin aksine sayısalcılar sözel konularda sözel zekaya sahip kişilerden çok daha iyi ezber yaparlar. Bilgileri adeta tesbih gibi sıralar ve okurlar. Bu konuda sözeller iyi değildir.)
•Sözelciler: Sözel zekaya sahip kişiler konular arası bağlantı kurma yeteneğine sahiptirler. Konuları birbirleri ile en baştan bağlantı kurarak ve mümkünse sesli okuyarak veya yazarak veya birilerine anlatarak pekiştirin. Bol soru çözün,yazın. Tekrar tekrar okuma yapın.
Ritmik zekaya sahipler: Şarkı söyletin, besteleyin.
Sosyal zeka: Birileri ile bu konuları anlattıktan sonra tartışın.
Kinetik zeka : Jest ve mimiklerinizi kullanarak, yürüyüş yapın veya bir öğretmen gibi kendinize anlatın. Bolca el kol hareketi sergileyin.
İçsel zeka: Bolca plan yapın. Bu planların içine bu bilgileri katın. Kodlama yapın.
Görsel zeka: Bolca resim, grafik, kavram haritaları ve karikatürleri vb şeyler kullanarak konuyu görselleştirin. Yeteneğiniz varsa resim yapın.
Aslında acı bir durum ile karşı karışıyasınız. Sizlerden özellikle yks ve lgs gibi sınavlarda beklenen performans matematik ve fizik yapmanızdır. Lakin bu beklenti, kedi,yılan,balık,kuş ve akrebi bir alana toplayarak en hızlı koşanın 1. Olmasını bekleme olayından farksızdır. Üzgünüm. Bir sözelci her şeyden öte bir öğretmen olarak sizlere bilgi vermek benim vazifem. Sayısal yapamıyorsanız bu yarışmada her türlü önünüze geçecekler... O yüzden yol yakınken bolca matematik, fizik, kimya ve biyoloji alanlarında soru çözmeye odaklanın. 2023 yks ve lgs sorularını çözmüş,incelemiş hatta ösym ve meb e geri bildirim vermiş biri olarak söylüyorum. Kesinlikle sınav sizin bilginizi, çalışmanızı hatta zeka alanınızı ölçmüyor. Giren kişilerin içinden kaç sayısal hatta matematik sorusu yaptığınızı ölçüyor...
Bu durum sizleri pes ettirmesin. Çünkü ciddi ve doğru bir çalışma tarzı ve stili ile birçok sayısalcının bile önüne geçebilirsiniz. Yeter ki başarmak isteyin. Arkadaşımın sevdiğim bir sözü vardır. C. Ronaldo nun futbolda çok başarılı olmasının tek nedeni çok çalışkan olmasıdır. Yoksa Sergen bile ondan daha yetenekli bir topçuydu. Ya da M.Kemal'in bir sözüyle bitireyim.
"Zafer, zafer benimdir, diyenindir"[2][1]
Kaynaklar
- Üniversite. Verimli Ders Çalışma. Alındığı Tarih: 26 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Özyeğin | Arşiv Bağlantısı
- Anonim. Çoklu Zeka Kuramı. Alındığı Tarih: 26 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Eğitim. | Arşiv Bağlantısı