Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Duru K.
Duru K.
71K UP
Üye
3

Fiziksel acıya maruz kalmak direnci artırır mı?

1,003 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İsmail Aziz Bozkurt
Psikoloji İnceleyicisi

Açıkçası mazoşizm bana göre bir tercih meselesi bunu sırf zevk için seçmiş biri de olabilir ya da bundan bir anlam çıkaranda olabilir soruna gelirsek evet fiziksel acılar aynı ruhsal acılar gibi insanın acıya olan dayanıklılığını arttırabilir ama bu herkes de geçerli olmayabilir çünkü fiziksel acılar vücuttaki sinirlerin beyne iletilmesi sonucu oluşur yani bu beynin verdiği bir tepkidir beyinde meydana gelen değişimler ya da sinirlerin yok olması,etkinliğini kaybetmesi gibi şeyler acıyı azaltabilir hatta yokta edebilir ama bu vücuda kötü geldiğini değiştirmez bu sadece bir insana ruhsal olarak katkı sağlayabilir[1]

Kaynaklar

  1. Leyla Alkaş. Mazoşizm - Memorial. (21 Nisan 2022). Alındığı Tarih: 13 Haziran 2023. Alındığı Yer: memorial | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yiğit Kulaoğlu
Mazoşist

Nietzsche, bir insanı; dayanabildiği işkence ve acı miktarına; bunları kendi lehine çevirme becerisine göre test edeceğini söyler. Onun açısından acı çekmek, iyi şeylere ulaşmanın bir parçasıdır ve bir insan acı çekmeyi bildiği ölçüde özgürdür.

Nietzsche, “Güç İradesi” adlı kitabında, güç iradesinin tüm mutluluğun kökü olduğunu ve acımızın aslında bir güç kaynağı olduğunu savunur.

Acımızı kucakladığımızda bunun bizi daha büyük şeylere götürebileceğine inanıyor. Nietzsche, acıyı yaşadığımızın ve ilerlediğimizin bir işareti olarak gördü.

Tüm Reklamları Kapat

Friedrich Nietzsche'ye göre ıstırap kılık değiştirmiş bir lütuftur. Teorisi, zor koşullara ve acıya dayanabilen insanların, hayatın zorluklarına daha iyi hazırlanmış, daha güçlü bireyler olduklarıdır.

Ona göre, acı çekebilen ve sebat edebilenler, yaşamda anlam ve amaç için daha büyük bir kapasiteye sahiptir.

Üstinsanın kutsalı olmamalıdır, ön kabulleri reddetmeli, eleştirel ve sorgulayıcı olmalıdır. Hayal gücü kuvvetli, yaratıcı, cesur ve meraklı olmalı; duygudaşlık, merhamet ve acıma gibi duyguları utanç olarak görmelidir. Alçakgönüllülük, eşitlik ve dürüstlük gibi kavramlar üstinsan tarafından yok sayılmalıdır.

Mazoşizmi benimsedikten sonra deneyimim

"Fight Club"ı bu konuya meraklıysanız izlemenizi tavsiye ederim. Onu izledikten sonra araştırmıştım bu konuyu. Sonra Nietzsche'yi tanıdım. İz bırakmaması için faça atmak gibi bir şeyi asla denemedim. Fakat sıcak demire uzun süre temasta bulunmaya çalıştım. Bunu yaparken o acıdan kaçmak yerine ondan zevk almalı ve onu hissetmelisiniz. Yaraya tuz da bastım ve hiç hareket etmemeye ve tepki vermemeye çalıştım. Ve bir süre sonra ben uğraşmasam da başka acılara da acı duymamaya başladım. Ben, acının beni güçlendirdiğini ve ondan zevk almaya çalıştığım için mi dayanıklılığım arttı yoksa bunlardan bi' haber birine düzenli aralıklarla acı çektirirseniz bir süre sonra dayanıklılığı artar mı bilmiyorum ama benim acıya karşı dayanıklılığımın arttığını net bir şekilde söyleyebilirim. Ayrıca vücut geliştirme ile ilgileniyorum ve buzlu suda bekliyorum. "Ice Bath" duymuşsunuzdur. İlk başta hemen çıkmak istiyorsunuz bunu soğuk duş almayı deneyerek deneyimleyebilirsiniz. Fakat bunu bir kaç kere uyguladıktan sonra kaçma refleksiniz yok oluyor ve sakince o buzlu suda bekliyorsunuz. Bir acı duymuyorsunuz fakat "kaç ya da savaş" ile ilgili olduğu için bunu da eklemek istedim umarım yardımcı olmuşumdur.[1][1]

Kaynaklar

  1. Som Dutt. Acı Çekmek Nedem Değerlidir. Alındığı Tarih: 13 Haziran 2023. Alındığı Yer: "Medium" | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close