Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Teknolojinin gelişmesiyle bir cismin ışık hızıyla hareket etmesini sağlayabilir miyiz?

453 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ethem Dönmez
Ethem Dönmez
2,475 UP
Öğrenci

Düşüncem olarak imkansız diye bir şey yoktur. Şahsen insanlık olarak bir şeyleri bildiğimizi sanıyoruz ama bilmediğimiz tonla bilgi var, bildiklerimiz bir hiç. Şuan ışık hızı geçilemez deriz fakat ileride öyle bir ortam oluşur ki Star Wars evreninde buluruz kendimizi. Uzay Gemilerinde yaşarız HyperJump'lar yaparak ışık hızında uçarız. O yüzden bilim mutlak değildir, elbette gelecekte ışık hızını geçme ya da bir maddeyi ışık hızına ulaştırma imkanımız olacaktır :)

105 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mahmut .
Mahmut .
11K UP
Okur

Einstein'in ünlü formülü herkesin bildiği gibi E=mc2 formülüdür.Işık hızını geçmeye çalışırsak saf enerjiye dönüşeceğimizi bu formülde görebiliriz.Maddelerin belirli bir enerjisi olduğu için ne kadar hızlanırsa kütlesi o kadar azalır.Bu durum tabiki yavaş hızlarda(Saniyede 300.000.000m hızındaki ışığa oranla) çok geçerli değildir.Ancak 299.990.000m gibi ışık hızına çok yakın bir değere ulaşırsanız ciddi bir kütle kaybı yaşarsınız ve ışık hızına ulaştığınız anda tamamen enerji olursunuz.Kısaca Şu anki fizik kurallarına göre imkansızdır ancak bilimin güzel tarafı fikirlerin gelip gitmesidir.Bilim her zaman değişime uğrar.Gelecekte ne olacağını bilemeyiz :)

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Anıl Kocabaldır
Fizikçi

Einstein'in meşhur denklemi olan kütle-enerji eşdeğerliği formülünü iyi anlamak lazım. Formül herkesin bildiği bir formül olmasına rağmen, verilen cevaplarda (istenmeden de olsa) bir yanlış anlaşılma sezdim. Formül şu:

E= Enerji (Joule)

Tüm Reklamları Kapat

m= kütle(kg)

c= ışık hızı

Bu formül sanılanın aksine şunu söyler: " kütlesi olan bir cisim asla ışık hızına ulaşamaz." ve evrendeki limit hız, yani hız sınırı ışık hızıdır. Ki ışığı oluşturan kuvvet taşıyıcı parçacık olan "fotonlar" maddeye kütle veren Higgs alanı ile etkileşeme girmez, girmediği için de kütlesi yoktur ve vakumda ışık hızında ilerler.

Kütlesi olan bir cisim neden ışık hızına ulaşamaz? Bu soruyu cevaplarsak, kütlesi olan her cisim harekete geçmeye karşı " eylemsizlik" dediğimiz bir direnç oluşturur. Harekete geçirmek için önce cismin kütlesinden kaynaklanan eylemsizliği yenmelisiniz, yani eylemsizlikten daha fazla kuvvet uygulamalısınız. Bir cismi durgun halden ışık hızına çıkarmak için sürekli ivmelendirmelisiniz. Yani üzerine sürekli bir kuvvet uygulamalı ve bu kuvveti arttırmalısınız. Fakat yukarıdaki denkleme kütle yerine 1 kg koyup ışık hızının karesiyle (3x10^16 )çarparsanız gereken enerji E=3x10^16 Joule yapar (yani 30.000.000.000.000.000 joule !!!) dolayısıyla böyle bir enerji kaynağımız yok, ki bu sadece 1 kg lık cisim için gereken enerji!... Neredeyse sonsuz bir enerjiye ihtiyacımız var.

Tüm Reklamları Kapat

Özetle kütlesi olan hiçbir cisim ışık hızına çıkamaz, çünkü eylemsizlikten dolayı ivmelenmesi için nerdeyse sonsuz büyüklükte enerji kaynağına ihtiyaç vardır.

Bu konuda daha detaylı bilgi için ekteki makaleyi okuyabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Işık Hızı Ile İlgili Temel Bilgiler: Işık Hızını Neden Geçemeyiz?. (19 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 19 Ocak 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close