Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
0

Hastalıkları iyileştirmek doğa yasasını çiğnemek mi demektir?

Doğal seçilim hastalıklı canlıları, kendi kendilerine tedavi olmadıkları müddetçe, eliyor. Sağlık sektörü bu yasayı çiğniyor mu? Özellikle AIDS, Kanser gibi çok büyük hastalıklar için?
389 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Doğa yasalarını çiğnemek gibi bir durumdan söz edemeyiz. İnsan, doğa yasalarını kullanarak çevresel olayları yönlendirebilir ama doğa yasalarını çiğneyemez. Doğa yasalarını kullanarak bu değişimi yapıyor zaten. Uçakları kullanarak uçtuğumuz için kütleçekimi yasasını çiğniyor muyuz? Hayır. Bu yasaları kullanarak işe yarar değişimler yapıyoruz, üretiyoruz.

Hastalıklar için de aynı şey geçerli. Evrimsel süreçte insanın beyni, zekası evrimleşti. Doğal olarak. Bu doğal zekayı, hastalık sorununu çözmek için kullanmak da doğa yasaları çerçevesinde olur, "Hasta olanları doğaya salalım, ölsünler." düşüncesi de doğa yasaları çerçevesinde olur. Doğa yasaları size ne yapmanız gerektiğini söyleyemez. Doğa yasalarının bir bilinci yoktur.

Elbette bazı yollara "yapay" denme nedeni, insanın zekasını çıkardığımızda işleyecek yolun farklı olmasıdır. İnsanların evrimindeki belki de en önemli yapıyı yok saymak pek mantıklı bir hareket olmaz. Belki siz savunmuyorsunuz ama örnek vermek açısından argümanın asıl kökenine inmek istiyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Bu sorunun kökünde, bence en "doğal dışı" zihniyet, popülasyonun dengesini bozduğu için hasta ve engellilerin "elenmesi"nin konuşulmasıdır. Bu tutum, sosyal darwinizm olarak bilinir ve evrimin işleyişinin "faşistler, naziler" gibi topluluklar adına yorumlanmasından ibarettir. Doğanın kanunu falan değildir.

Bu düşüncedeki asıl hata, bütün popülasyon işleyişini hastalıklar ve sağlıklılar arasındaki bir ölüm-kalım savaşına indirmektir. Oysaki evrim, sadece bu türden basit ve sığ bir savaşa indirgenemez. Mümkün değildir. Evrimde yardımlaşma da vardır, zeka kullanımı ile sorunları çözebilme de vardır ve tabii ki bunların tersi de vardır.

Burada bir endişe hastalıkların ilerlemesine ve birikmesine izin verildiği korkusudur. Bu biraz yersiz bir korku olacaktır çünkü bazı hastalıklar üreme çağından sonra oluşuyor, zaten ürediğiniz için evrim ile elenmesi mümkün olmuyor. İstediğiniz kadar "sürü bağışıklığı" kazanmaya çalışarak hastaları vahşi doğaya salın, hem popülasyonunuzdan olursunuz hem de yeni hastalıklar zaten çıkar. Ama hastalıkları iyileştirirken bunlara da karşı daha etkili önlemler alabiliriz. Mesela AIDS'ten bahsediyoruz, daha yakın zamanda olan gelişmelerden biri CRISPR-Cas9 ile bebeklere AIDS bağışıklığı kazandırmaktı. Aşılar gibi yollar ve diğer modern teknolojiler sayesinde "zekamız haricinde işleyen evrimden" daha etkili araçlar geliştirdik.

İyi bir planlama ve gelişen teknoloji sayesinde popülasyonumuzu gayet dengeli ve sağlıklı tutabiliriz. Ama evrim sayesinde kazandığımız zekamızı, bilimimizi, tıbbımızı, onlarca evrimsel işleyişin hepsini görmezden gelip evrimi doğadaki vahşi, yabani kavgaya indirmek, popülasyonun dengesini bozan asıl şeydir. Evrimde hiçbir zaman salt sosyal darwinist bir işleyiş olmadı.

Bu platformda sorunun bilimsel kısmına da politik kısmına da daha önce değinildi. Kaynaklardan bilgi edinebilirsiniz.

Kaynaklar

  1. U. Derin. Tıbbın Gelişimi Evrimi Etkiler Mi?. (4 Mart 2021). Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı S&C | Arşiv Bağlantısı
  2. Ç. M. Bakırcı. Dawkins'in Darwinist Bir Toplumda Yaşamak Istemeyeceğini Söylediği Doğru Mu? Bu Ne Anlama Geliyor?. (24 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı S&C | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close