@Ünal Canlı örnekler üzerinden güzelce açıklamış aslında. Genel bir formülle ifade etmek istersek karekök içinde n doğal sayısı olsun. Aritmetiğin temel teoremine göre n pozitif doğal sayısını sonlu tane asal sayının çarpımı olarak sıralama hariç tek bir şekilde yazabiliriz. pi'ler asal, ai'ler doğal sayı olmak üzere n=p1a1p2a2...pkak olsun.
Bu durumda karekök(n)=p1(a1)/2p2(a2)/2p3(a3)/2....pk(ak)/2 olur. Bu da reel sayılarda karekök alma işleminin 1/2. kuvvet almaya karşılık gelmesi, bir çarpımın kuvvetini almanın tek tek çarpımdaki terimlerin kuvvetini alıp bu terimleri çarpmaya eşit olması ve iki defa üst üste kuvvet almanın, kuvvetleri çarpıp tek bir defa kuvvet almak ile eşit olmasından geliyor. Bu son yazdıklarım hepsi tek tek göstermek gerek aslında.
Bir yandan da karekök(n) demek, acaba hangi uzunluktaki bir doğru parçasından kare yaparsak alanı n olur demek. Karenin alanını bir kenar uzunluğunun kendisi ile çarpımı olarak tanımlıyoruz, yani karekök(n) dediğimizde öyle bir a pozitif sayısı ki a.a=n olsun diyoruz. Siz mesela karekök(4)'ten bahsetmişsiniz ve ezberlendiğini söylemişsiniz. 4 sayısını ne olarak tanımladık ki? Mesela 4 sayısına bir tanım olarak 2.2 verilemez mi?