Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Adem Cünük
Adem Cünük
12K UP
Üye
1

Tarih bilimine güvenebilir miyiz ?

Bildiğimiz gibi tarih değişken bir bilim dalıdır. Ve yeni bir belge/kalıntı bulunduğu zaman, bize yıllarca öğretilmiş olan bir bilginin yanlış olduğu ortaya çıkabiliyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
626 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Metehan Ünlü
Metehan Ünlü
3,970 UP
Öğrenci

Merhaba ben Tarih alanında master yapan birisiyim. Cevap biraz geç verilmiş olacak, bunun sebebi sitenin bu bölümüne ilk defa giriyor olmam. Öncelikle "tarih"in bir bilim olup olmadığı tartışılan bir mesele. Siz de hak verirsiniz ki tarih bilimin bazı ilkelerini karşılamıyor. Bundan başka tarihin de hala tam olarak tanımı yapılabilmiş değil. Aslında tarihi sıvı gibi düşünebiliriz. Siz hangi kaba koyarsanız o şekli alır. Tarih'deki doğrular sadece yeni belgelerin ortaya çıkması veya belgelerin sahte olduğunun ispatlanmasıyla değişmez. Tarih çeşitli dönem ve coğrafyaların durumlarına göre de değişiklik gösterebilir. Örnek olarak; Yunan Ayaklanması. Benim de yazdığım gibi bu olay bir Türk için bir ayaklanmadır, ancak bir Yunan için bunun tam tersi. Bu değişmeler sadece siyasi durumlar sebebiyle olmazlar. O ülkedeki toplumsal, ekonomik, bilimsel vb. gelişmelerde bu değişmelere yön verebilir. Bundan başka dünya üzerinde belge bulamadığımız birçok tarih ve bölge var. Böyle konularda çeşitli yorumlar ortaya konulur. Bu tarz görüşler kişiden kişiye değişebilir. Bu gayet doğaldır, ancak asıl sorun devletlerin ve kurumların bu tarz görüşleri kendi çıkarlarına uygun olarak sahiplenmesi. Aslında insanları genelinin kabul ettiği doğrular da -maalesef-bunlar.

Söylemek istediğim, tarihin kişiden kişiye, kurumdan kurumdan değişebileceği. Tabi ki tarihte gerçekten yaşanmış olay ve olgular var. Ama özellikle siyasi tarihin dışındaki birçok konuda hala tartışmalar sürmekte. Belgenin yazıldığı dönemin şartlarına uygun bir yorum yapmak önemlidir. Ama hesaba katılması gereken şeylerden biri belgeyi okuyan kişinin-yani bizim- o anki durumumuz. Size tavsiyem bir asır aralıklarla yazılan tarihleri okumanız olacaktır. Böylece ne demek istediğim daha kolay anlaşılabilir. Sonuç olarak bize öğretilen çoğu bilgi -tarih sınırları içerisinde- zaten kesin değildir. (Tabi ki bazı olayların yaşandığı kesindir. Çünkü her tür dönem kaynağında o dönem ile ilgili belirtiler bulabiliyoruz.) İyi günler.

Tüm Reklamları Kapat

163 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Samet Özeren
Samet Özeren
4,980 UP
Lise öğrencisi

Tarih bilimi de diğer her bilim dalı gibi zaman içerisinde yeni bilgilerin gelmesi ile değişir yani statik değildir. Aynı şekilde biyoloji, kimya, fizik vs. gibi her bilim dalında sürekli bir değişim vardır. Buna en basit ve bilinen örnek Dünya'nın evrenin merkezi olduğu düşünülmesiydi.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ahmet Aykut Aslan
Tarih Öğrencisi ve Araştırmacı

İlk olarak Fizik Kimya vb alanlarda bilgilerimizin hiç değişmediğini  düşünüyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Zaten bilim  "bilgilerin yanlışlanabilirliğiüzerine kuruludur zaten tarihi değerli kılan şey bilim" olup olmaması değildir. şey bilimse değerlidir, bilim değilse değersizdir" fikri çok çok yanlış ve hatalıdır.  tarih bilim olmayabilir, ancak bir disiplin olarak tarih değerli ve önemli, kıymetiyse tartışmaya gerek bırakmayacak bir noktada duruyor. aslında düşündüğünüzde her şey "tarih"tir Söyle düşünelim evrim alanında yapılan çalışmalar bir şekilde kayıt altına alınmasa yani evrimin tarihi yazılmasa bugün evrimsel biyolojide bu noktaya gelebilir miydik?

Hayır yani uzun lafın kısası Tarih gayette güvenilir bir bilim dalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close