Suyun yoğunluğu 0,9998 gr/cm3 iken, donmuş suyun yani buzun yoğunluğu 0,919 gr/cm3’tür. Diğer sıvılardan farklı olarak suyun donması sırasında birim hacimdeki yoğunluğu azalır ve hacmi de %8-9 oranında artar. (Bunun nedeni, normalde oksijen atomuna bağlı 2 hidrojen atomu arasındaki 104,5 º’lik açının donma sırasında altıgen şekilli buz kristallerini oluşturmak üzere artarak 108 º’ye ulaşması.)
Yoğunluk bir materyalin belirli bir uzay hacminde sahip olduğu maksimun kütle olarak özetlenebilir. Bir maddeyi ısıttığımızda atomları birbirinden uzaklaşmaya, bu nedenle hacmi genişlemeye ve dolayısıyla yoğunluğu da azalmaya başlar. Bildiğiniz gibi buz suda yüzer bu da onun katı haldeyken yoğunluğunun azaldığını gösterir peki öyleyse su ne zaman en yoğun halini alıyor cevap oldukça net:4 santigrat derece ısıda bu su moleküllerinin birbirlerinden en yakın durdukları sıcaklık.
Su 4 derecenin altındaysa soğuk su üste çıkar, sıcak su aşağı iner ve su üstten donmaya başlar.
Bundan sonrası kendi fikrimdir: Belki de paralel evrenler varsa farklı koşullar, yasalar olabilir ve canlılar buna göre evrimleşir. Ancak bir başka açıdan da bakacak olursak (şu anki canlılar açısından) şartlar birden değişirse o soğukta hayatlarını devam ettiremezler ve ölürler.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Kaynak 1. (26 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 26 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı