Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Fatih Ekici
Fatih Ekici
20K UP
Üye 7 Aralık 2022 5 Cevap
3

Varlığı algılayıp yorumlayacak herhangi bir bilinç olmasaydı, varlık var olmaya devam eder miydi?

Yani şeyler (kavramlar) onları algılayacak bir bilinç veya alet olmaksızın yine de var olabilirler mi? (İlk kez görüşümü yazıya döküyorum ifade edememiş olabilirim mazur görün.)
1,169 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 8 Aralık 2022

Güzel soru, gayet de güzel ifade etmişsiniz...

Şayet dayanak noktamız madde ise, akıl yürütmemizin dayanağı buna dayanan materyalist felsefe ise ve kılavuzumuz bilim ise; evet biz olsak da olmasak da varlık var olmaya devam eder. Zira gerek evrenimizin gerek dünyamızın gerekse canlılığın, daha türümüz var olmadan milyarlarca yıl önce var olduğunu, somut, hiçbir kuşkuya yer vermeyecek şekilde ve ispatları ile ortaya koyabiliyoruz.

Bu milyarca yıl öncesine dayanan varlıkların varlığının bize bağlı olmayışı bundan sonra da sürecek. Bizlerin (var) olanları bilince çıkarıp tanımlayışımız sadece bizim zihnimizin farkındalığı ile ilgilidir. Bu farkındalık olmadığında varlık varlığından bir şey kaybetmez, sadece tanımamış ve tanımlamamış oluruz.

Tüm Reklamları Kapat

Yani merkez biz (ki genel alışkanlığımız kendimizi merkeze koymak) olunca, haliyle böyle bir yanılsama yaşayabiliyoruz. Bu türümüzün tamamına özgü bir durum. Kimimiz kısa süreliğine kimimiz nispeten daha uzun kimimiz hayat boyu bu yanılsamayı yaşayabiliyoruz. Olağan mıdır, olağan…

Fakat bu dünyada gerçek-somut anlamda bir yaraya merhem, bir derde derman, bir çıkmaza yol olmak istiyorsak, bazen dilini anlayamazsak da bilim dışında bir kılavuzumuz yok. Bunu da sayısız kez kanıtladı…Zira soru sormak bu dünyanın kapılarını aralamanın ilk adımı, soru da güzel…

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Muhammed Emre Kara
Kronik rahatsızlıkarım var. 7 Aralık 2022

varlığın varlığını sorgulamak boşa bir uğraştır. Bazen dilin yanlış kullanılması sonucu ortaya bu tarz problemler ortaya çıkabiliyor. sanırım ludwig wittgenstein felsefeyi tamamen böyle tanımlamıştı. Dilin yanlış anlaşılması sonucu ortaya çıkan bir uğraş.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
205K UP
Bilim ve felsefe okuru 7 Aralık 2022

Şeyler ve kavramlar aynı seyler değillerdir. Kavramlar temsil ilişkisini içerirler. Burada bir elma kelimesi ses olarak yani fonetik olarak anlamsız bir sesten başka bir şey değildir. Ancak anlamsal yani semantik olarak bir meyveyi temsil ettiği için anlam kazanmış olur. Zihninizde bu şekilde kavramlara dair bir anlam eşleşmesi kurulmuş olur. Yoksa ses olarak elma söyleyişinin hiç bir anlamı yoktur. Yabancı bir dil konuşan kişinin konuştukları nasıl size anlamsız sesler olarak geliyorsa aynı durum kendi diliniz için de ses olarak geçerlidir. Bu nedenle şeyler bilinç olmadan da var olur. Ancak şeylere dair anlam bilinç olmadan olamaz. Bilinç şeylere anlam verir onları bilgiye dönüştürür ve bu şekilde bilgiyi işler ve kullanır. Bilinç olmadan varlık var olmaya devam etse de anlam kazanamaz. Yani evrende bilinç olmadan bilgi denilen şeyi anlamlandırabilen bir şey olmayacağı için evrenin kendisi ve gözlemi hiç bir şekilde bilgiye dönüşemez. Bu nedenle evrenin bilgiye dönüştüğü tek ve yegane şey bilinç ve bilincin varlığıdır. Peki bilinc nasıl olur da kendine yönelir ve kendisini de bir bilgiye dönüştürür. İşte burası tam bir paradokstur. Burada anlamsal bir 'çember' oluşur çünkü bir şey kendi kendine yönelerek anlamsal sonsuz bir döngü veya kapalı bir halka olur. Burada esasen anlamsal bir sonsuzluk vardır. Çünkü kendi kendini ele alma durumu sonsuz bir iç içe geçmiş matruşka hali gibidir. Kendine yönelmekle kendini tanımlayan şey olmak halinde tanımlanan kendiniz ise tanımlayan ney yada kimdir. Ama kendinizi kendiniz tanımladınız ancak görüyoruz ki burada bir ikilem ortaya çıkıyor ki bu da paradoks yaratır. Çünkü kendimi tanımlarken ya kendim olmak zorundayım yada kendimin (anlamsal olarak) dışında olup kendimi tanımlayan olmak zorundayım ki ikinci halde tanımlayan kim sorusu cevapsız kalır. Tanımlayan da bensem tanımlanan da benim. Ama normalde tanımlanan tanıma tabi olduğu sürece tanımlama yapamaz. Ancak tanımın anlamsal olarak dışına çıkabilirse tanımlama yapabilecektir. Burada anlamsal olarak dışa çıkan ve herhangi bir şeye tabi olmadan tanımlama yapabilen şeyin adı bilinçtir. Yani bilinç bilgi ve anlam olarak anlıyoruz ki herhangi bir şeye tabi olmadan tanımlama yapabiliyor ve böylece kendi kendinin varlığının farkına da varmış oluyor. Farkındalık dediğimiz şey aslında önce kendi kendini fark etme hali ile varlık bulabilir. Yoksa diğer herhangi bir şeye dair de farkındalık oluşamazdı. Çünkü kendi kendine tabi olan şey kendinden tabiri caizse taşamaz ve anlam olarak kendi dışına çıkamaz ve dolayısıyla hiç bir şeye dair de tanımlama yapamazdı.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Enes Damanlı
Enes Damanlı
29K UP
Üniveriste öğrencisiyim 8 Aralık 2022

Bu sorudaki soru öncül olanla ardıl olan arasındaki farkttır. Varlık bilince muhtaç değilken bilinç varlığa muhtaçtır çünkü bilinçte bir varlıktır. Bilinç varlığı tanımlamak ise bilincin olmadığı durumda herhangi bir tanımlama yapılmayacaktır. Peki tanımlamanın yapılmadığı durumda o şeylerin(kavramların) varlığı yok olmaktamıdır? Elbette hayır biz o "şeyleri" tanımlasakta, tanımlamasakta o şeyler vardır ve var olacaktır. Bilinç de bir varlık olduğu için bizler sanki varlığı tanımlazsak yok olacakmış gibi düşünüyoruz ama aslında bu kendimize atfettiğimiz aşırı anlamdan kaynaklanır. Şuan farkında(çünkü bilinç bir farkındalıktır) olmadığımız şeyler bizim için yok hükmündedir çünkü varlığını bilmediğimiz şeylerin hayatımıza nasıl bir müdahalede bulunacağını da bilemeyiz. Bu kadar bilinmez ortadayken ve biz de varlık olarak varken bu bilinmezleri göz ardı ederiz çünkü hayatımıza ancak bu şekilde devam edebiliriz. Ancak her şey kendi azameti içerisinde anlaşılmaya muktedirdir cümlesi gereği şunu diyebilirim tanımlar yok olsaydı bile gerçek her zaman var olurdu.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Furkan Sapiens
Felsefe ile ilgileniyorum. 8 Aralık 2022

Bu soru filozofik bir sorudur ve cevabının tam olarak bilinmediğini söylemek gerekir. Varlık, bir şeyin var olup olmadığının algılanıp yorumlanmasına bağlı olmayabilir. Ancak, bilinç olmadan varlığın algılanıp yorumlanması söz konusu olmayacağı için, varlığın nasıl algılandığı ve yorumlandığı konusunda kesin bir cevap verilemez.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close